Fii Sanatos


Q&A – întrebări și răspunsuri despre coronavirus, conform Organizației Mondiale a Sănătății

27/02/20 (478 vizualizari)

Ce este un coronavirus?

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care pot afecta atât animalele, cât și oamenii. În dependență de tip, ele provoacă diferite infecții respiratorii, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul respirator acut sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoacă boala COVID-19.

Ce este COVID-19?

COVID-19 este o boala infecțioasă cauzată de cel mai recent descoperit coronavirus. Acest nou virus și boală nu au fost cunoscute înainte de apariția focarului în Wuhan, China (decembrie 2019).

Care sunt simptomele COVID-19?

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febră, oboseală și tuse uscată. Unii pacienți pot avea dureri de cap, slăbiciuni musculare, congestie și eliminări nazale, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat. Unele persoane pot contacta virusul, dar nu dezvoltă niciun simptom și se simt bine. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) se recuperează fără a avea nevoie de tratament special. Însă, aproximativ 1 din 6 persoane care suferă de COVID-19 poate dezvolta o formă mai gravă a bolii cu dificultăți de respirație. Persoanele în vârstă, precum și cele cu probleme medicale subiacente, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte forma gravă a COVID-19. Aproximativ 2% dintre persoanele care au făcut forma  gravă a bolii au decedat. Persoanele cu febră, tuse și dificultăți de respirație trebuie să solicite asistență medicală cât mai precoce.

Cum poți contacta virusul?

Oamenii pot contacta COVID-19 de la alți purtători ai virusului. Virusul se poate răspândi de la o persoană la alta după un contact apropiat cu un pacient infectat, fie prin picături mici eliminate din nas sau gură în timpul tusei sau strănutului, fie prin intermediul obiectelor și suprafețelor cu care a contactat persoana purtătoare. Acesta este motivul pentru care este important să păstrați o distanță de minimum 1 metru față de persoană bolnavă.

Poate fi transmis virusul care provoacă COVID-19 prin aer?

Studiile de până acum susțin că virusul care provoacă COVID-19 este transmis mai degrabă prin contactul cu picăturile respiratorii, decât prin aer.

COVID-19 poate fi contactat de la o persoană care nu are simptome?

Principala modalitate de răspândire a bolii este prin picături respiratorii expulzate de cineva care tușește. Riscul de a prinde COVID-19 de la cineva care nu prezintă simptome este foarte mic. Cu toate acestea, multe persoane cu COVID-19 prezintă doar simptome ușoare, mai ales la debutul bolii. Prin urmare, este posibil să contactăm un COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, doar o tuse ușoară și nu se simte rău.

Ce pot face pentru a fi protejat și cum poate fi prevenită răspândirea bolii?

Măsuri de protecție pentru toată lumea

Fiți la curent cu cele mai recente informații despre focarul COVID-19, disponibile pe site-ul OMS și prin intermediul autorității naționale și locale de sănătate publică. COVID-19 afectează în continuare populația din China, dar sunt înregistrate și focare în alte țări. Majoritatea persoanelor infectate se confruntă cu boli ușoare și se recuperează. Aveți grijă de sănătatea dvs. și protejați-i pe cei din jur:

 • Curățați-vă regulat și bine mâinile cu un dezinfectant pe bază de alcool sau spălați-le cu apă și săpun.
  • De ce? Spălarea mâinilor cu apă și săpun sau folosirea dezinfectantului distrug virușii.
 • Mențineți distanța de cel puțin 1 metru față de oricine prezintă tuse sau strănut.
  • De ce? Când cineva tușește sau strănută, pulverizează picături de lichid din nas sau gură, care pot conține virusul. Dacă sunteți prea aproape, veți inspira aceste picături și veți contacta virusul.
 • Evitați să atingeți ochii, nasul și gura.
  • De ce? Mâinile ating multe suprafețe care pot fi contaminate. Dacă vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile contaminate, puteți transfera virusul de la suprafață la voi. Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, mergeți din timp la medic.
 • Respectați igiena respiratorie! Când tușiți și strănutați, acoperiți gura și nasul cu pliul cotului sau cu un șervețel - aruncați șervețelul imediat într-un coș închis și curățați-vă mâinile cu un dezinfectant pe bază de alcool sau cu săpun și apă.
  • De ce? Acoperirea gurii și a nasului când tușiți sau strănutați previne răspândirea virusurilor. Dacă strănutați sau tușiți în palme, puteți contamina obiectele sau persoanele cu care sunteți în contact. Asigurați-vă că și dvs. și oamenii din jurul dvs. respectă o igienă respiratorie bună, astfel veți fi protejat nu doar de COVID-19, ci și de alți viruși, cum ar fi răceala, gripa.
 • Rămâneți acasă dacă vă simțiți rău. Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală. Urmați indicațiile autorității locale de sănătate.
  • De ce? Autoritățile naționale și locale vor avea cele mai actualizate informații despre situația din zona dvs. Asistența medicală vă va direcționa rapid către unitatea de sănătate potrivită. Acest lucru vă va proteja și va ajuta la prevenirea răspândirii virusurilor și a altor infecții.

Măsuri de protecție pentru persoanele au vizitat recent (ultimele 14 zile) zonele în care se răspândește COVID-19

Urmați îndrumările expuse mai sus. (Măsuri de protecție pentru toată lumea)

 • Rămâneți acasă dacă începeți să vă simțiți rău, chiar și cu simptome ușoare, cum ar fi dureri de cap și nas ușor curgător, până vă recuperați.
 • Dacă dezvoltați febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați imediat asistența medicală, deoarece acest lucru se poate datora unei infecții respiratorii sau altei afecțiuni grave. Informați despre orice călătorie recentă sau contact cu alți călători.

 Ar trebui să-mi fac griji pentru COVID-19?

Dacă nu vă aflați într-o zonă în care se răspândește COVID-19, sau dacă nu ați călătorit în una din acele zone sau nu ați fost în contact apropiat cu un purtător de virus, șansele dvs. de a contacta boala sunt în prezent minime. Cu toate acestea, este de înțeles că s-ar putea să vă simțiți stresați și anxioși cu privire la situație. Fiți calm, calculați riscurile și luați măsuri rezonabile pentru a vă proteja.

Cine riscă să dezvolte forma severă a bolii?

Modul de afectare a persoanelor prin COVID-2019 este în curs de cercetare, până atunci se cunoaște faptul că persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (cum ar fi hipertensiunea arterială, boli de inimă sau diabet) par să dezvolte o formă mai severă a bolii, comparativ cu alte persoane.

Sunt oare eficiente antibioticele în tratamentul COVID-2019?

Nu. Antibioticele nu acționează asupra virusurilor, ci doar pe infecții bacteriene.

Există vreun vaccin, medicament sau tratament pentru COVID-19?

Nu, la moment nu există niciun vaccin și niciun medicament antiviral specific care să prevină sau să trateze COVID-2019. Cu toate acestea, cei afectați trebuie să beneficieze de îngrijire pentru ameliorarea simptomelor. Persoanele cu boli grave vor fi spitalizate.

Ar trebui să port o mască de protecție?

Persoanele fără simptome respiratorii, precum tusea, nu trebuie să poarte o mască medicală. OMS recomandă utilizarea măștilor pentru persoanele care prezintă simptome de COVID-19 și pentru persoanele care au grijă de bolnavi. Utilizarea măștilor este crucială pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru persoanele care au grijă de cineva (acasă sau într-o unitate de îngrijire medicală).

OMS recomandă utilizarea rațională a măștilor medicale pentru a evita irosirea inutilă a resurselor prețioase și utilizarea greșită a măștilor. Utilizați o mască numai dacă aveți simptome respiratorii (tuse sau strănut), ați suspectat infecția cu COVID-19 cu simptome ușoare sau aveți grijă de cineva cu suspecție de infecție COVID-19.

Cum să pui, să folosești, să scoți și să arunci o mască?

 1. Amintiți-vă, o mască trebuie folosită numai de către angajații din sănătate, îngrijitori și de persoanele cu simptome respiratorii, cum ar fi febra și tusea.
 2. Înainte de a atinge masca, prelucrați mâinile cu un dezinfectant, sau curățați-le cu apă și săpun.  
 3. Examinați masca dacă nu are eventuale defecte.
 4. Aplicați masca cu banda metalică spre partea superioară a feței. Prindeți banda metalică sau marginea rigidă a măștii, astfel încât să se modeleze după forma nasului.
 5. Asigurați-vă că partea corespunzătoare a măștii este orientată spre exterior (partea colorată).
 6. Trageți partea inferioară a măștii, astfel încât să vă acopere gura și bărbia.
 7. După utilizare, scoateți masca; păstrați-o la distanță de față și haine, pentru a evita atingerea suprafețelor potențial contaminate ale măștii.
 8. Aruncați masca în coșul de gunoi imediat după utilizare.
 9. Efectuați igiena mâinilor după atingerea sau aruncarea măștii.

Vezi și: Masca de protecție – ce culoare alegem?

Care este perioada de incubare pentru COVID-19?

„Perioada de incubație” înseamnă perioada dintre contactarea virusului și manifestarea simptomelor bolii. Conform estimărilor, perioada de incubație pentru COVID-19 variază între 1-14 zile, în mediu 5 zile.

Cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe?

Nu este sigur cât timp supraviețuiește virusul care provoacă COVID-19 pe suprafețe, dar pare să se comporte ca și alte coronavirusuri. Ele pot persista pe suprafețe timp de câteva ore până la câteva zile. Aceasta poate varia în condiții diferite (de exemplu, tipul de suprafață, temperatura sau umiditatea mediului).

Dacă credeți că o suprafață poate fi infectată, curățați-o cu un dezinfectant simplu pentru a ucide virusul și pentru a vă proteja pe voi și pe ceilalți. Apoi curățați mâinile. Evitați să atingeți ochii, gura sau nasul.

Este sigur să primiți un pachet din orice zonă în care a fost raportat COVID-19?

Da. Probabilitatea ca o persoană infectată să contamineze mărfurile comerciale este scăzută, iar riscul de a prinde virusul care provoacă COVID-19 dintr-un pachet care a fost mutat, călătorit și expus la diferite condiții și temperatură este, de asemenea, scăzut.

Sursa: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Nu uita! Un organism cu imunitate bună este un organism pregătit de luptă!

Starea de oboseală și epuizare, precum și scăderea nivelului de vitamine și oligoelemente pe timp de iarnă influențează imunitatea. Ai grijă ca organismul să fie mereu în formă! Fiți cu noi pe facebook:

 • Profitați de câteva ore de somn odihnitor;
 • Consumați cât mai multe fibre alimentare, dar și probiotice;
 • Luați suplimente pe bază de vitamine și minerale pentru a stimula imunitatea. Oamenii de știință confirmă eficacitatea acestora.

Polijen – sursă de micro-, macroelemente şi substanţe biologic active de origine vegetală (lăptișor de matcă de albini, ginseng, ulei din germeni de grâu și safflower). Polijen posedă acţiune stimulatoare asupra sistemului imun, creşte capacitatea de muncă intelectuală şi fizică, măreşte rezistenţa nespecifică a organismului cu ameliorarea adaptării lui la diverse condiţii nefavorabile inclusiv şi diverse situaţii de stres.