Fii Sanatos


Vitaminele sunt eficiente în lupta cu COVID-19

18/05/20 (2492 vizualizari)

Infecțiile acute ale tractului respirator provocate de gripa sezonieră, dar și de actualul coronavirus COVID-19, reprezintă un factor major ce influențează morbiditatea și mortalitatea în toată lumea. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, bolile acute ale tractului respirator sunt responsabile pentru aproximativ 2,38 milioane de decese la nivel mondial.

Măsurile de igienă, precum spălarea periodică a mâinilor, evitarea contactului cu persoanele care prezintă simptome de infecție, acoperirea nasului în timpul strănutului, vaccinarea, sunt doar unele recomandări ale specialiștilor în sănătate publică, care contribuie la limitarea răspândirii virusurilor respiratorii.

Fără îndoială, aceste practici, ne oferă o oarecare protecție, însă situația creată de infecția SARS-CoV-2, dar și rata anuală a îmbolnăvirilor din cauza altor infecții respiratorii, ne sugerează că aceste măsuri nu sunt suficient de eficace în lupta cu aceste boli.

Nici crearea unui vaccin nu este atât de simplă. Aceasta poate dura ani de zile, timp în care tulpinile virusurilor se pot modifica astfel, încât eficacitatea vaccinului la momentul creării va fi destul de variabilă.

De aceea, în articolul publicat recent în revista Nutrients, specialiștii demonstrează necesitatea implimentării unor strategii suplimentare sigure, pentru a sprijini sistemul imunitar și pentru a proteja continuu populația de impactul acestor viruși.

Una dintre strategiile convingătoare este cea de a oferi un suport nutrițional pentru susținerea funcției optime a sistemului imunitar.

Influența pozitivă a alimentației sănătoase și a aportului de vitamine, inclusiv vitaminele A, B6, B12, C, D, E, acidul folic, dar și oligoelementelor, inclusiv zinc, fier, seleniu, magneziu și cupru, în susținerea sistemului imunitar este bine stabilită. Acizii grași omega-3 susțin dezvoltarea unui răspuns antiinflamator eficient. Iar vitamina D, conform concluziilor mai multor metanalize, reduce riscul de infecții ale tractului respirator atât la copii, cât și la adulți. Efectele de protecție au fost observate la cei care primesc zilnic sau săptămânal vitamina D. Se recomandă un aport zilnic de 2000 UI.

Deseori aportul optim al tuturor acestor nutrienți este dificil de obținut printr-un regim alimentar bine echilibrat. Suplimentarea cu micronutrienți și acizi grași omega-3 este o modalitate sigură, eficientă și cu costuri reduse de a ajuta la eliminarea lacunelor nutriționale și de a susține funcția imunitară optimă și, prin urmare, de a reduce riscul și consecințele infecțiilor.

În acest tabel este prezentat un set de recomandări nutriționale.

Nutrienți

Importanța

Recomandări

Vitamine și oligoelemente

Asigură funcția optimală a celulelor sistemului imunitar. Deficitul acestora scade rezistența organismului în fața infecțiilor.

Un supliment de vitamine și minerale, conform dozelor zilnice uzuale recomandate adulților + regim alimentar sănătos

Vitamina C

Doze ≥200 mg/zi contribuie la reducerea riscului, severității și duratei infecțiilor tractului respirator. Necesitatea în vitamina C crește în perioada activă a bolii.

Aport zilnic: 200mg/zi pentru persoanele sănătoase și 1-2g/zi pentru persoanele bolnave.

Vitamina D

Aportul zilnic reduce riscul infecțiilor respiratorii.

Aport zilnic: 2000 UI/zi

Zinc

Deficitul de zinc afectează imunitatea. La copii crește riscul pentru boli diareice și respiratorii.

Aport zilnic: 8-11mg

Acizi grași omega-3

Asigură un răspuns antiinflamator corespunzător.

Aport zilnic: 250mg.

Deci, aportul de nutrienți, promovează funcția imunitară optimă, ajută la controlul impactului infecțiilor și ar putea contribui la limitarea apariției unor tulpini de agenți patogeni noi și mai virulenți. Prin urmare, încurajăm cu tărie oficialii din domeniul sănătății publice în promovarea strategiei nutriționale pentru a limita impactul infecțiilor virale sezoniere și emergente. Fiți cu noi pe facebook:

Multă sănătate vă dorim!

Sursa: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/1181