Fii Sanatos


Tăvile pentru bagaje din zona de securitate ale aeroportului sunt mai murdare decât sălile de baie

21/05/20 (360 vizualizari)

Potrivit cercetătorilor europeni, tăvile din plastic în care punem pantofii, centurile, laptopurile și alte lucruri mici, folosite la punctele de control ale aeropoartelor, sunt atinse de milioane de pasageri și conțin o mulțime de agenți patogeni responsabili pentru diverse infecții, inclusiv cele respiratorii.

Oamenii de știință ai Universității din Nottingham, din Anglia și Finnish National Institute for Health and Welfare, au efectuat recent o cercetare, în care au luat probe de pe suprafețele frecvent atinse din Aeroportul Helsinki, Finlanda, în timpul și după orele de vârf, și au depistat urme de diverși agenți patogeni, inclusiv rhinovirus și virus gripal A. Tăvile pentru bagaje au fost clasate drept cele mai murdare dintre toate suprafețele testate. În schimb, niciunul dintre aceste virusuri nu au fost depistate pe suprafețele toaletelor din aeroport.

Concluziile, publicate în revista BMC Infectious Diseases, pot contribui la îmbunătățirea strategiilor de sănătate publică în lupta împotriva răspândirii bolilor infecțioase la nivel mondial.

Cercetătorii ne amintesc că majoritatea suprafețelor atinse zilnic pot răspândi microbi, inclusiv telefoane mobile sau bureți de bucătărie. Iar călătoriile cu avionul sunt bine cunoscute pentru accelerarea răspândirii, în mod natural la nivel mondial, a gripei sau altor boli.

Niina Ikonen, expert virusolog la Finnish Institute, susține că prezența microbilor în aeroport nu a fost investigată anterior. Ea a adăugat că rezultatele au oferit idei noi pentru îmbunătățiri tehnice în proiectarea și renovarea aeroporturilor.

Compania care operează Aeroportul Helsinki a declarat că, protocoalele de igienă sunt efectuate conform cerințelor din domeniul sănătății – toate suprafețele sunt curățate zilnic, inclusiv tăvile de verificare a securității.

Rezultatele studiului nu au dovedit că virușii depistați pot provoca boli. Dar cercetările anterioare au demonstrat că aceștia pot supraviețui mai multe zile pe diferite suprafețe.

Profesorul Van-Tam a afirmat că spălarea corectă a mâinilor și tușitul/strănutul în batistă, pânză sau mânecă, mai ales în locurile publice, pot contribui la minimizarea riscului de contaminare. Aceste măsuri simple de precauție pot contribui la prevenirea pandemiilor și sunt cele mai importante în zonele aglomerate precum aeroporturile. Fiți cu noi pe facebook:

Sursa