Fii Sanatos


6 afirmații despre accidentul vascular cerebral

20/10/17 (2232 vizualizari)

Afirmația 1

Despre ”întinerirea” accidentului vascular cerebral

Riscul de accident vascular cerebral este de obicei asociat cu vârsta de peste 65 de ani. In realitate, un accident vascular cerebral se poate întâmpla oricui și în orice etapă a vieții. Numărul de accidente vasculare cerebrale la copii și adulți de ambele sexe, cu vârste cuprinse între 5-44 ani, a fost în continuă creștere. De exemplu, în Statele Unite ale Americii intre anii 1995-2008 numărul de astfel de pacienți a crescut cu cel puțin 33%. Mai mult decât atât, de multe ori la pacienții tineri accidentele vasculare cerebrale nu sint diagnosticate corect. Ele pot fi confundate cu migrena, vertijul, starea de ebrietate, etc.

Deseori accidentul vascular cerebral apare la minori. În Statele Unite anual 4000 de copii suferă un accident vascular cerebral. Cel mai frecvent semn al accidentului vascular cerebral la nou-născuți este accesul convulsiv. Ictusurile ischemice predomină în rândul băieților, în timp ce în grupul de vârstă înaintată accidentele vasculare cerebrale apar mai frecvent la femei.

Ictusul ischemic la copii poate fi cauzat de lipsa de oxigen la naștere, malformații congenitale ale inimii, leziuni arteriale la nivelul creierului, anemia falciformă, deshidratarea, boli genetice, infecții, cum ar fi meningita și varicela.

Vestea bună e că la tineri regenerarea dupa accident vascular cerebral este mai rapidă, iar reabilitarea mai eficientă, în cazul în care pacientul a beneficiat de tratament și îngrijire în timp util.

Afirmatia 2

Despre particularitățile accidentului vascular cerebral la persoane de sex feminin

La femei riscul de accident vascular cerebral este mai mare, reabilitarea este mai îndelungată, iar mortalitatea din aceasta cauză mai mare. Cu toate acestea, doar o treime dintre femeile care au fost chestionate au știut să numească mai mult de două semne principale ale unui accident vascular cerebral. În afară de bine-cunoscutele simptome ale accidentului vascular cerebral: senzație de amorțeală bruscă sau slăbiciune pe una sau pe ambele părți ale feței, membrelor superioare sau inferioare, dificultăți de vorbire, vedere încețoșată într-unul sau ambii ochi, dureri de cap severe - există o serie de semne mai puțin frecvente raportate de către femeile care au suportat aceasta stare.

Semnele atipice de accident vascular cerebral la femei sunt:

  • acces de dureri severe la una dintre extremități;
  • acces de sughiț;
  • acces de greață pronunțată sau dureri de stomac;
  • oboseală bruscă;
  • o scurtă pierdere a cunoștinței;
  • o durere acută în regiunea pieptului;
  • sufocare;
  • acces de tahicardie;
  • insomnie.

De asemenea, este cunoscut faptul că fumatul mărește mai mult riscul de accident vascular cerebral la femei decât la bărbați. In plus, riscul este influențat de administrarea anticoncepționalelor orale sau terapia hormonală pentru tulburările in menopauză.

Afirmatia 3

Despre roșii pentru profilaxia accidentului  vascular cerebral

Roșiile  - nu sînt doar niște legume delicioase. Alimentația bogată în roșii reduce riscul de accident vascular cerebral. Această proprietate se datorează prezenței de licopen - pigmentul responsabil pentru culoarea roșie, portocalie sau galbenă. Licopenul este un antioxidant puternic, fixează radicalii liberi care distrug celulele.

Proprietatea unică a licopenului de a preveni accidentul vascular cerebral a fost o descoperire întimplătoare, făcută în timpul testării unui grup de antioxidanți. Cercetătorii timp de 12 ani au supravegheat mai mult de o mie de bărbați și au constatat că persoanele cu cea mai mare concentrație de licopen în sânge au un risc cu 55% mai mic de accident vascular cerebral.

Oamenii de știință cred că licopenul poate inhiba inflamația și reduce gradul de coagulare a sângelui, micșora trombogeneza și, prin urmare, reduce riscul de accident vascular cerebral. În afară de roșii (suc de rosii, ketchup), licopen se conține în cantitate mare în pepeni verzi, iar în cantități mai mici - în grapefruit roz și roșu.

Afirmatia № 4

Despre viteza de reacție

Peste fiecare minut, cineva în lume este afectat de un accident vascular cerebral, la fiecare șase secunde cineva moare din această cauză. Accidentul vascular cerebral - nu este doar una dintre cele mai mortale boli (numărul de decese anuale depășește pe cele din cauza SIDA, tuberculoza și malarie la un loc) dar este și principala cauză de pierdere a capacității funcționale.

Se crede că un accident vascular cerebral este o soartă și nimic nu poate fi făcut. Dar realitatea este exact opusul. La momentul de debut al accidentului vascular cerebral ischemic este dereglat fluxului sanguin cerebral și restabilirea cât mai repede posibil a acestuia, prezintă o chestiune de viață și de moarte. Fiecare minut de întârziere, costă organismului 2 milioane de celule ale creierului, care fiind distruse provoacă dereglări permanente sau deces.

Există un test rapid pentru a determina dacă starea pacientului este cauzată de un accident vascular cerebral. Persoanei suspectate cu accident vascular cerebral i se propune sa indeplinească 3 mișcări simple:

  1. Să zâmbeasca: Fața si zâmbetul sunt simetrice?
  2. Să ridice ambele mâini: Nu cade involuntar un braț (ambele)?
  3. Să repete o propoziție simplă: Nu este vorbirea confuză, neclară?

Atunci când se depistează unul sau mai multe dintre simptome este nevoie de a apela imediat o ambulanță sau de a duce persoana la spital, căci timpul este prețios. Dezvoltarea paraliziei și altor consecințe grave ale accidentului vascular cerebral pot fi prevenite dacă în primele 3 ore de la primele semne ale unui accident vascular cerebral se administrează medicamentele necesare.

Afirmatia № 5

Despre  depresie

Un raport privind un studiu despre depresie în calitate de factor de risc major pentru apariția accidentului vascular cerebral a fost  publicat de către Journal of American Medical Association în 2011. Articolul se bazează pe datele a 28 studii diferite, care implică mai mult de 300.000 de pacienți. S-a dovedit că depresia crește riscul de accident vascular cerebral cu 45%.

Cercetătorii cred că depresia la diferite niveluri contribuie la dezvoltarea accidentului vascular cerebral: prin intermediul sistemului neuro-endocrin, răspunsului imun-inflamator, stilului de viață nesănătos (fumatul, lipsa de activitate fizică, alimentația proastă, lipsa instrucțiunilor medicului). Fiți cu noi pe facebook:

Afirmatia № 6

Despre sforăit și apnee în timpul somnului

Oamenii de știință sunt de comun acord: apneea obstructivă în somn (oprirea respirației mai mult de 10 secunde) poate duce la accident vascular cerebral, deoarece această condiție scade aprovizionarea cu oxigen a creierului, ceea ce crește riscul de accident vascular cerebral. Apneea în somn este o tulburare gravă și foarte răspîndită (în conformitate cu cele mai rezervate estimări, de aceasta suferă de la 1 până la 3% din oameni) și afectează grav calitatea vieții pacienților. La bărbați apneea în somn este mai frecventă de 3-8 ori decât la femei și numai după 50 de ani, cu debutul menopauzei, la femei încep să apară probleme de respirație în timpul somnului aproape la fel de des. În general, persoanele cu apnee obstructivă în somn, sforăie. Cu toate acestea, sforăitul nu este neapărat - respirația se poate opri și la cei care nu sforăie. Pacienții rareori se plâng de dificultăți de respirație în timpul somnului sau de trezirea din cauza lipsei de aer. Episoadele frecvente de apnee în timpul somnului perturbă somnul normal și conduc la absența aproape completă a etapei de somn profund la pacienți. Fiecare episod de apnee este însoțit de schimbări în sistemul cardiovascular: oscilări ale tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, fapt care contribuie la apariția accidentului vascular cerebral. Apneea și sforăitul poate fi o problemă serioasă pentru persoanele cu accident vascular cerebral. Tulburarea respirației în timpul somnului este un factor important de risc pentru accident vascular cerebral recurent.