Fii Sanatos


Actul sexual – o nouă metodă de tratament al calculilor

20/10/17 (2142 vizualizari)

Cercetătorii susțin că actul sexual poate fi o modalitate eficientă de a elimina calculii (pietrele) care se află în porțiunile de jos al sistemului nefrourinar (uretere, vezica urinară).

Dr. Omer Gohhan Doluoglu și colegii săi de la Clinic of Ankara Training and Research Hospital din Ankara, Turcia, au randomizat 90 de pacienți de sex masculin cu calculi ureterali distali, în 3 grupuri de tratament: I-l grup – pacienți ”tratați” prin contacte sexuale de 3-4 ori pe săptămână; II-lea grup – pacienți care administrau tamsulosin (un preparat medicamentos) 0,4 mg/zi; și grupul III – de control, care administrau o medicație standard. Dimensiunile medii a calculilor a fost similară la toate grupurile: 4,7mm, 5,0mm și 4,9 mm.

Conform unui raport din Urology (din 2015), după 2 săptămâni de supraveghere, 26 (83,9%) din 31 de pacienți din grupul I a atestat eliminarea calculilor, comparativ cu 10 (47,6%) din pacienții din grupul II și 8 (34,8%) din pacienții din grupul-control.

Diferența ratei de eliminare a calculilor a fost semnificativ mai mare în grupul ”tratați” prin contacte sexuale față de celelalte grupuri. Timpul mediu de expulzare a calculilor a fost semnificativ mai scurt în grupul I, comparativ cu alte grupuri: 10 zile în grupul I, față de 16.6 zile în grupul II, și 18 zile în grupul III.

Cercetătorii au constatat că oxidul nitric, eliberat în timpul erecției și actului sexual, poate afecta ureterele distale, provocând relaxarea musculară ureterală. "Astăzi, MET – medical expulsive therapy (terapia medicală expulsivă) este recomandat ca tratament de primă linie în cazul calculilor ureterali care nu necesită intervenție chirurgicală", susțin autorii studiului. "În opinia noastră, dacă pacientul are un partener sexual și relații sexuale de cel puțin 3 ori pe săptămână, poate beneficia de creșterea probabilității de expulzare spontană a calculilor, dacă aceștia sunt calculi ureterali distali, cu dimensiuni ≤6 mm ." Într-un editorial, Jeffrey J. Tosoian, medic la Johns Hopkins Medical Institutions din Baltimore, a comentat că studiul dr. Doluoglu "are o mare valoare și readuce în lumină rolul potențial al oxidului nitric în tratamentul urolitiazei. Fiți cu noi pe facebook:

Sursa: http://www.renalandurologynews.com