Fii Sanatos


Alimentaţia raţională şi dietetică a copiilor - Dieta 5b

20/10/17 (597 vizualizari)

Indicaţii pentru administrare:

  • hepatita şi colecistita acută în faza de reconvalescenţă
  • hepatita şi colecistita cronică
  • ciroza hepatică în faza de acutizare.

Scopul prescrierii: contribuirea la normalizarea funcţiei dereglate a ficatului şi a căilor biliare, normalizarea metabolismului lipidic, stimularea eliminării bilei.

Caracteristica generală: dieta este chimic şi energetic valoroasă, cu excluderea alimentelor bogate în substanţe purinice şi extractive, a colesterolului, acidului oxalic, uleiului eteric, produselor de oxidare a grăsimilor, formate în procesul prăjirii (acroleina, aldehida); este bogată în substanţe lipotrope (colină, metionină, lecitină) şi lichid.

Componeţa chimică şi valoarea energetică: proteine 100 g (60% animale), lipide 90 g (30% vegetale), glucide 400 g, sare de bucătărie 8 g, lichid liber 1,5-2,1.

Prelucrarea culinară: hrana este fiartă, fiartă înăbuşit, coaptă; carnea şi peştele fierte se pot coace. Hrana este preponderent netocată.

Regimul alimentar: hrana caldă se serveşte de 5 ori în zi.

Se recomandă şi se exclud alimentele şi bucatele:


Se recomandă

Se exclud 
pîine de grîu din făină de calităţile I şi II, coaptă în ajun, pîine de secară, făină de grîu - fabricate din aluat nedospit cu brînză, magiun, biscuiţi uscaţi pîinea proaspătă, fabricatele din cozonac, în foi
supe vegetariene cu legume, crupe, supe de lapte cu fidea, borş cu sfeclă, varză  supa de carne, peşte, ciuperci 
carne şi carne de pasăre, sorturi negrase de carne de vită, viţel, iepure, găină, curcan, fără tendoane, fiartă, coaptă după fierberea preventivă, cu bucata sau tocată (sarmale, pilaf din carne fiartă), crenvurşti carnea grasă de oaie, porc, carnea de raţă, de gîscă, ficatul, rinichii, creierul, salamurile, conservele, produsele afumate
peşte sorturi negrase, fiert, copt fiind preventiv fiert, cu bucata sau tocat (perişoare, sufleu)  sorturile grase, peştele afumat, sărat, conservele
lapte, chefir, smîntînă în bucate, brînză de vaci degresată şi bucate din ea (sufleu, budincă), caşcaval nepicant se limitează brînza sărată, caşcavalul picant
ouă - omletă din albuş, cel mult un gălbenuş în bucate; ou fiert moale sau omletă naturală - la o suportare bună ouăle fierte tare sau prăjite. În colelitiază – cel mult 0,5 gălbenuş în bucate
crupe diferite, paste făinoase în diferite bucate, preponderent crupe de hrişcă, ovăz, pilaf cu fructe uscate, budincă cu brînză de vaci, macaroane, fidea fiartă leguminoasele
legume fierte (cartofi, morcovi, sfeclă, conopidă, dovlecei), salată verde, sote-uri de legume, banane ciupercile, leguminoasele boabe, legumele murate, marinate, varza, ridichea de lună şi de iarnă, măcrişul, usturoi, ceapă
gustări - salată din legume proaspete cu ulei vegetal, vinegretă, tocană din dovlecei, scrumbie nu prea grasă preventiv ţinută în apă, salată din peşte, carne fiartă, salamuri fierte, caşcaval nepicant  gustările sărate, afumate, picante, grase, conservele, icrele de peşte 
fructe proaspete, fructe uscate - diferite fructe dulci, crude, fierte, coapte, compot, cremă gelatinoasă, gem, marmeladă, bomboane fără ciocolată, zefir, miere, dulceaţă, zahăr  ciocolata, îngheţata
sosuri de lapte, smîntînă, decoct de legume (făina nu se prăjeşte); mărar, pătrunjel, vanilie muştarul, hreanul, piperul negru
băuturi, sucuri de fructe, ceai cu lapte, decoct de măceşe şi de tărîţe cafeaua naturală, cacao, băuturile reci şi cele alcoolice
grăsimi - unt natural şi în bucate, ulei vegetal grăsimea de vită, porc, oaie, raţă, gîscă 

 

Meniul pentru o zi:

  • Primul dejun: brînză de vaci cu zahăr şi smîntînă, terci de ovăz cu lapte, ceai.
  • Al doilea dejun: mere coapte.
  • Prînzul: supă vegetariană cu legume, carne de găină fiartă în sos de lapte, orez fiert, compotdin fructe uscate.
  • Gustare: decoct de măceşe.
  • Cina: peşte fiert cu sos cu decoct de legume, pireu de cartofi, brînzoaică, ceai.
  • Înainte de culcare: chefir.

Protocol clinic naţional „Hepatita virală A la copii” Chişinău 2012

Dieta 5b

„Alimentaţia raţională şi dietetică a copiilor”sub redacţie dr.şt.med. Ana Vasilachi. Chişinău Centrul Editorial-Poligrafic Medicina 2004.