Fii Sanatos


Băiat sau fată?!

20/10/17 (726 vizualizari)

Fetele și băieții variază foarte mult din punctul de vedere al ritmului de creștere. Efectele se văd cel mai dramatic la adolescență, dar ele sunt prezente la toate vîrstele, de la naștere și chiar din timpul vieții intrauterine.

Diferența dintre sexe, programată mental

Felul în care se stabilesc conexiunile în creierul nostru încă din burta mamei și efectul hormonilor vor determina felul în care gândim și ne comportăm. Oamenii de știință de la Universitatea Newcastle au descoperit ”absolut întîmplător că există o diferență fundamentală între băieți și fete, în materie de dezvoltare. Este vorba despre maturizarea creierului, care constă în anularea unor conexiuni considerate inutile, în favoarea dezvoltării unora noi, mai importante. Pierderea unor conexiuni cerebrale în acest mod este chiar avantajoasă pentru funcționarea cerebrală, fiindcă rețelele neuronale se organizează astfel mai eficient. La băieți, lucrurile astea se întîmplă cu zece ani mai tîrziu decît la fete”, a explicat Sol Lim, coordonatorul studiului.

Maturizarea cerebrală a fetelor începe la 10 ani, în timp ce baieții trec prin procesul de îndepărtare a conexiunilor inutile dintre celulele neuronale la 20 de ani. Cercetătorii au observat că, în cazul fetelor, amintirile, sunetele și imaginile similare care se repetă sunt șterse, păstrîndu-se doar conexiunile importante care se formează pornind de la acestea, cum ar fi legătura dintre fața unui cunoscut și vocea lui.

Cercetările mai arată că partea stîngă a creierului fetițelor se dezvoltă mai rapid decît a băiețeilor, ceea ce înseamnă ca ele vor vorbi mai repede și mai bine, vor citi mai devreme și vor învăța mai repede o limbă străină. Băieții își dezvoltă mai repede partea dreaptă, ceea ce le conferă capacități de orientare logice. În timp ce creierul fetiței este astfel configurat încît să poata face mai multe lucruri simultan, băiețelul nu poate fi atent decît la un singur lucru.

Nu numai că fetele încep să vorbească mai devreme decît băieții, dar au și un vocabular de două ori mai bogat. Băieții nu pronunță bine finalul cuvintelor și folosesc în vorbire trei tonuri ale vocii, spre deosebire de fete, care folosesc cinci tonuri. Ele au un discurs precis, succint și perfect inteligibil, în timp ce ei se bîlbîie și vorbesc fără sens.

Moștenire biologică diferită

Fetele percep nuanțele, iar băieții fac doar o descriere sumară a culorilor. În timp ce domnișoarele disting nuanțe de lila, fucsia, mov sau verde ca mărul, tinerii se mulțumesc să numească roșu, albastru și verde. Explicația este următoarea: cromozomul X furnizează celulele de culoare. Cum sexul feminin are doi cromozomi X, iar cel masculin, doar unul, astfel se explică de ce fetele pot face diferențele de nuanțe.

Fetele au o inteligență verbală care se dezvoltă mai repede, au o viteză mai mare de articulare a cuvintelor complexe și o calitate gramaticală mai bună a frazelor.

Fetele de asemenea, aud mai bine decît băieții și pot distinge sunetele mai înalte. La mai puțin de la o săptămînă de la naștere, fetițele sugari, spre deosebire de băiețeii sugari, pot distinge vocea mamei de alte sunete din încăpere. În timp ce fetele pot auzi o pisicuță care plînge în depărtare, băieții – datorită capacității de orientare în spațiu net superioare – pot spune unde se află pisicuța. Pe măsură ce cresc, mai ales cînd ajung la pubertate, canalele auditive ale băieților trec printr-o surzenie temporară. De aici și explicația că nu ascultă ce li se spune. În schimb, ei sunt mai bine echipați pentru a vedea. Pielea fetelor este mai fină decît a băieților și are un strat suplimentar de grăsime, care îi conferă rezistență mai mare. În schimb, a băieților este mai groasă – în special, cea de pe spate - și își pierde aproape complet sensibilitatea pînă la pubertate.

De asemenea, fetele au simțurile gustativ și olfactiv mai dezvoltate decît ale băieților. Dar băieții sunt mai eficienți în a distinge gusturile de sărat și de amar, iar fetele au palatul gustativ mult mai rafinat la zahăr.

Fetele au craniul mai mic, fața mai largă și bărbia mai puțin proeminentă, picioarele mai scurte, dar corpul mai alungit. În ceea ce privește mărimea organelor interne, fetele au rinichii, ficatul, stomacul și apendicele mai mari decît ale băieților, dar plămînii mai mici.

Pubertatea – vîrsta marilor schimbări

Puseul de creștere și pubertatea apar la vîrste diferite în cazul fetelor și al băieților. De obicei, fetele încep și termină etapele de pubertate și adolescență mai devreme decît băieții. Diferențele caracteristice între băieți și fete apar la pubertate, ca răspuns la schimbările hormonale produse în organism. Astfel, băieții vor avea umerii mai lați, iar fetele, coapsele mai conturate. Pentru că fetele au avut puseul de creștere mai devreme, există o perioadă – de la 12 ani și 6 luni la 13 ani și 6 luni – cînd, în medie, fetele au mușchii mai mari decît băieții de aceeași vîrstă.

Statistic, băieții și fetele se încadrează în grupe distincte, bazate pe măsurători antropometrice cum ar fi înălțimea, lățimea umerilor, circumferința brațului și raportul talie-șolduri. De regulă, fata este mai scundă decît băiatul pînă la vîrsta adolescenței, cînd puseul de creștere se manifestă cu doi ani mai devreme decît la sexul opus. Astfel, la vîrsta de 11-12 ani, ea este mai înaltă decît băiatul, pentru ca la 13-14 ani să fie depășită din nou în înălțime de acesta, al cărui puseu adolescentin de abia a început, în vreme ce al fetei deja se termină.

La naștere, fata cîntărește mai puțin decît băiatul, îl egalează la vîrsta de 8 ani și îl depășește în greutate pe la 9-10 ani, păstrîndu-și kilogramele pînă la 14 ani. În ceea ce privește ritmul de dezvoltare, băiatul crește puțin mai repede, vitezele devin egale la vîrsta de 7 luni, pentru ca apoi fetele să crească mai repede pîna la 4 ani. De la vîrsta de 4 ani și pînă la adolescență, specialiștii nu au depistat diferențe remarcabile a vitezelor de creștere.

Hormonii configureză creierul

Hormonii programează creierul încă înainte de naștere, dictînd gîndirea și comportamentul. La adolescenți, nivelul testosteronului este de 15-20 de ori mai mare decît la adolescente. La băieți, fluxul de hormoni este controlat și reglat de creier în funcție de necesitățile corpului.

La pubertate, testosteronul, hormon de sex masculin, este secretat în cantități mari, dezvoltînd corpul adolescentului. În această perioadă, procentul de grăsimi ajunge la 15%, iar cel de proteine la 45%. Odată ce băiatul se transformă în adolescent, corpul se modifică fizic, pentru a corespunde necesităților biologice – devine zvelt și abil. Hormonii feminini – estrogenii, transformă corpul fetei, ajungîndu-se la 26% grăsimi și 20% proteine. Fiți cu noi pe facebook: