Fii Sanatos


Ce este concepţia?

20/10/17 (1220 vizualizari)

Concepția este un proces misterios și de o complexitate remarcabilă!

Bărbatul trebuie să producă un spermatozoid, iar femeia un ovul care trebuie să se întâlnească la momentul și locul potrivit. Iar ca rezultat al acestei întâlniri trebuie să înceapă dezvoltarea sarcinii în organismul unei femei.

Cum se întâmplă?

In fiecare luna femeia produce un ovocit (sau ovul) cu ajutorul unuia dintre cele doua ovare care sunt situate de o parte și de alta a uterului. Acest proces este numit ovulație. Ovarele sunt glande care stochează ovulele în saci micuți numiți foliculi. Ovulul este de dimensiuni foarte mici, și odată ce este eliberat, franjurii mobili situați la capătul trompelor uterine (ale lui Fallope) îl prinde și îl îndreaptă spre trompele uterine. Ovulul călătorește prin trompele uterine, spre uter.

În timpul fertilizării, milioane de spermatozoizi (celule germinale masculine) încearcă să pătrundă în ovul pentru a-și oferi materialul genetic. Fără procesul de fertilizare, ovulul nu are material genetic și nu este apt să creeze o ființă umană și va muri peste 24 de ore de la eliberare, fiind eliminat odată cu sângerarea menstruală.

Concepția este momentul când un singur spermatozoid reușește să intre în ovul. Imediat după ce primul spermatozoid fuzionează cu ovulul, învelişul ovulului devine impermeabil pentru ceilalţi. Fertilizarea și concepția au loc de obicei în timpul călătoriei ovulului prin trompa uterină spre uter.

Celula formată din această contopire poartă numele de "celula ou-zigot" şi este mai mică decât o granulă de sare. Noua viaţă a moştenit 23 de cromozomi de la fiecare părinte, în total 46. Această celulă este cea mai complexă celulă existentă. Ea conţine tiparul genetic complex al dezvoltării umane - sexul copilului, culoarea părului şi a ochilor, înălţimea, nuanţa tenului, şamd.

Ulterior, ovulul fecundat migrează prin trompele uterine pe parcursul a 3-7 zile spre uter, în interiorul căruia (endometru) se implantează. In timpul fiecărui ciclu, endometrul se îngustează, pregătindu-se să primească oul fertilizat. În cazul în care acesta nu există, endometrul se desprinde și este eliberat din corp la menstruație. După implantare, blastocitul se transformă în embrion. Embrionul implantat în uter, începe să se hrănească, să se dividă rapid și să se dezvolte pe parcursul celor 9 luni. În locul implantării se vor realiza legături vasculare, care se vor finaliza cu formarea placentei. Procesul este complet atunci când se formează punga amniotică și placenta. Fătul se va dezvolta în interiorul pungii amniotice și va pluti în lichidul amniotic, în timp ce placenta va servi la nutriția și respirația acestuia.

Implantarea necesită un profil hormonal special, în care pe prim plan se situează secreția de estrogen și progesteron.

O implantare reuşită finalizează procesul de concepţie. Fiți cu noi pe facebook: