Fii Sanatos


Ce este dispareunia?

30/10/20 (3836 vizualizari)

Dispareunia este un termen care se referă la durerile genitale recurente, ce apar în timpul actului sexual. Când femeia experimentează durere în timpul actului sexual, se dezvoltă un ciclu în care anticiparea durerii cauzează tensiune, menținând sau chiar sporind durerea. Apoi începe evitarea – femeia evită sexul, încercând să evite durerea.

Posbilele cauze ale dispareuniei pot fi de tip funcțional, medical și psihologic.

Cauzele funcționale al disconfortului și durerilor sexuale sunt ușor de înțeles și tratat. Acestă problemă se rezolvă cu ajutorul unui preludiu prelungit, capacitatea de relaxare a femeii sau prin folosirea unui lubrifiant. În cazul femeilor ajunse la menopauză, se recomandă folosirea unei creme cu estrogeni sau terapie cu hormoni, pentru a spori lubrifierea.

Cele medicale – diferite afecțiuni precum vestibulita vulvară (inflamația vestibulului vulvar), traumatisme ale vulvei și vaginului, cauzate în timpul nașterii sau în urma unei incizii, vaginismul (tesiunea crescută a musculaturii vaginale, cauzată de teama de a nu fi rănit), pot fi doar câteva dintre cauzele dispareuniei și durerii pelvine. Alte cauze: infecțiile vaginale (candidoze, micoze), endometrioza, chisturile ovariene, boala inflamatorie pelvină, bolile cu transmitere sexuală etc.

Traumele psihice și emoționale, relațiile de cuplu stresante și depresia pot cauza dispareunia, caz în care se recomandă psihoterapia sexuală.

Aproximativ 15% din femei au contacte sexuale dureroase la un moment al vieții, dar 1-2% din femei suferă cu adevărat de dispareunie. Incidența este mai mare la femeile ce au fost în trecut victime ale unui abuz sexual. La bărbați, dispareunia este rară și are, în majoritatea cazurilor, cauze fizice. Fiți cu noi pe facebook:

Pentru informații adăugătoare vizitați rubrica boli – dispareunia.