Fii Sanatos


Ce face creierul tău atunci când te îndrăgostești?!

20/10/17 (2423 vizualizari)

Deşi despre iubire şi despre dragoste se vorbeşte foarte mult, prea puţini fac conexiunea iubirii cu creierul. Însă sentimentele de fericire, uneori chiar cu nuanțe de obsesie, care apar atunci cand ne îndrăgostim și pe care la o prima impresie nu le putem explica se datorează anume schimbărilor care au loc la acest nivel.

Știați oare că dragoste și atracție fizică nu e una și aceeași?! Astfel studiile în care creierul a fost scanat în timp real, au arătat că pofta trupească se manifestă într-o zonă a creierului numită “zona de recompensă”, pe când iubirea se manifestă în zonele creierului dedicate empatiei şi compasiunii. Aşadar poţi iubi pe cineva, fără să doreşti acea persoană din punct de vedere fizic, sau viceversa.

"Unul dintre motivele pentru care dragostea îți dă o senzație atât de plăcută este implicarea mai multor hormoni responsabili chiar cu acest lucru: senzația de bine. Dopamina este cu siguranță implicată în senzația de îndrăgostire, dar cel mai specific hormon pentru întregul proces de îndrăgostire, cel mai specific pentru reacția primită, este oxitocina", explică psihologul Abigail Marsh, de la Universitatea din Georgetown. Acești hormoni lucrează în creier ca să ne facă să ne simțim bine.

Iubirea creează dependenţă! Creierul stochează sentimentele intense folosindu-se de aceleaşi resurse neuronale utilizate de o persoană care este dependentă de droguri. Practic, creierul tratează euforia constantă pe care o simţi ca şi cum ai fi dependent de droguri datorită dorinţei tale excesive de a rămâne în această stare o perioadă cât mai îndelungată de timp.

Atenție! Dacă iubești nu mai poți gândi logic! Când suntem îndrăgostiţi, datorită sentimentelor intense, creierul inhibă zona sa frontală (care e responsabilă de luarea deciziilor logice), deci scade și abilitatea de a lua decizii bazate pe logică.

Iubirea e dureroasă?! Să fii refuzat de persoana iubită generează răspunsuri puternice în zone ale creierului responsabile de semnalizarea durerii fizice. Astfel, un refuz venit la momentul nepotrivit, poate fi la fel de dureros ca un pumn în stomac.

Intregul proces al iubirii rămâne oricum învăluit în mister. Ceea ce declanșează aceste sentimente atunci când ne îndrăgostim diferă de la persoană la persoană. Dar modul exact în care este declanșata această avalanșă chimică nu este deocamdată cunoscut. Fiți cu noi pe facebook:

Sursa: youramazingbrain.org