Fii Sanatos


Ce nu știai despre struguri?

20/10/17 (722 vizualizari)

Strugurii sunt, după portocale, cele mai cultivate fructe de pe pământ. Din timpuri străvechi oamenii au cunoscut proprietățile terapeutice ale strugurilor. Nici nu e de mirare, întrucât beneficiile lor sunt imense! Atât pentru sănătate, cât şi pentru frumuseţe, strugurii sunt nişte fructe cu adevărat remarcabile!

Analizele biochimice complexe au dovedit că în pulpa bobului de strugure, dar mai ales în coajă şi seminţe, se găsesc circa 300 de substanţe biologic active cu proprietăţi radioprotectoare, bactericide, antioxidante, neurostimulatoare, de tonifiere şi alte proprietăţi funcţionale. Totodată, în bobul de strugure găsiți cloruri, fosfaţi, ioduri de sodiu, potasiu, calciu, magneziu, cupru, zinc, fier şi seleniu, alături de aminoacizi, quercitine, acid malic, tartic şi coenzima Q10, aproape toate vitaminele, în cantităţi mai mari fiind vitamina C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, vitaminele D, K, E şi F.

Resveratrol

Resveratrolul din struguri este o substanţă cu efect antioxidant de 50 de ori superior vitaminelor C și E la un loc, este de 10-20 de ori mai puternic decît vitamina E în ce privește protecția antioxidativă, împiedică oxidarea LDL-colesterolului și scade nivelul sangvin al colesterolului total și al trigliceridelor, fiind un vasodilatator arterial. Resveratrolul poate reduce dezvoltarea melanomului malign, poate avea acțiune citostatică în cancerul de sîn, poate micșora nivelul colesterolului total sangvin, previne și combate eficient osteoporoza.

Picnogenol

Picnogenolii, împreună cu vitaminele A, C și E contribuie la reglarea tonusului muscular al arterelor, combatînd spasmul vascular, întăresc peretele capilar, menținîndu-i elasticitatea și integritatea. Efectele benefice ale picnogenolului au fost studiate în bolile degenerative cardiovasculare, în fragilitatea capilară și în insuficiența venoasă periferică. Picnogenolii previn și combat retinopatia (microangiopatia retiniană) diabetică și nondiabetică, au acțiune antienzimatică împotriva elastazei, hialuronidazei, colagenazei, a1-antitripsinei, xantinoxidazei și b-glucuronidazei.

Licopen

Licopenul – cel mai important reprezentant al familiei carotenoizilor, uimitorul colorant roșu, este o substanță cu efecte antitumorale în cancerul de prostată, mamar, de vezică urinară, pancreas, plămîni și piele, în cancerul cervical, ovarian, uterin, intestinal. Licopenul reduce semnificativ riscul aterosclerozei, iar incidența infarctului miocardic scade cu 20-50% la persoanele ce consumă frecvent struguri, unde pocesele de îmbătrînire celulară sunt încetinite. În consumul de licopen se pun mari speranțe pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative și a maladiei Alzheimer.

Acizii grași omega 3

Acizii grași omega 3 scad nivelul fibrinogenului și agregarea plachetară și cresc timpul de sîngerare, reduc întinderea zonei de necroză cardiacă post-infarct recent, regularizează ciclul menstrual, diminuează frecvența și intensitatea durerilor menstruale.

Antocianine

Antocianinele reduc frecvența tuturor cancerelor, indiferent de localizare, atît prin acțiune directă, de distrugere tumorală, cît și prin reciclarea glutationului (cel mai puternic și mai important dintre antioxidanții produși de organism.

Aşa că, dacă treci printr-o perioadă de surmenaj, dacă vrei să îţi detoxifici organismul, dacă vrei să îţi întăreşti sistemul imunitar, dacă ai nevoie de un randament fizic şi intelectual mai bun, în caz de astenie, convalescenţă, poţi apela cu încredere la o cură de struguri!

O precizare importantă: strugurii trebuie consumaţi cu tot cu coajă pentru a avea efectele terapeutice scontate. Oricât vi s-ar părea de amăruie, înecăcioasă ori neplăcută la gust, acceptaţi ideea că trebuie să mestecaţi bine şi să înghiţiți această coajă. De ce? Pentru că în coajă și în micul strat gelatinos dintre ea şi pulpa fructului se află cele mai valoroase substanţe sub aspect terapeutic. Fiți cu noi pe facebook: