Fii Sanatos


Dependent de cafea? - Genele sunt de vină!

06/10/20 (3942 vizualizari)

Această descoperire ar putea contesta regula celor maximum 5 căni de cafea pe zi.

Voi sunteți dependenți de "boabele negre" în fiecare zi? - Se pare că genele proprii sunt parțial responsabile. Opinia se pare a fi un pic cam tare, dar un studiu american publicat în Molecular Psychiatry arată că cel puțin opt variante genetice sunt asociate cu un consum ridicat de cafea pe zi.

Cercetătorii unui studiu genetic internațional al cafelei și cafeinei au analizat, genele a aproximativ 120.000 de oameni care servesc cafea în fiecare zi: unii serveau doar jumătate de ceașcă, iar alții mai mult de 15 cești pe zi. Obiectivul cercetării: căutarea genelor specifice poftei de cafea, precum alții caută genele pentru alcool sau canabis. 

Misiune îndeplinită

Misiunea a fost îndeplinită, întrucît au fost găsite opt variante de combinații genetice pentru consumătorii înrăiți de cafea. Dintre acestea, șase sunt implicate în metabolizarea cafeinei și efectele sale psihoactive. "Ele sunt asociate cu o absorbție mai rapidă a cafeinei în sânge și consolidarea efectului său stimulator", spune Dr. Marilyn Cornelis de la Școala de Sănătate Publică Harvard University (SUA) și coordonator al studiului. Pentru ea, aceste rezultate confirmă existența unei "variabilități individuale genetice în efectul cafeinei, care poate influența consumul de cafea, așa cum în cazul întrebuințării tutunului sau alcoolului."

Totuși, potrivit cercetătorilor, absența acestor opt variații ar determina faptul de a nu bea cafea ... doar în 1,3% cazuri. Mai sunt implicate contextul, gustul, sau necesitatea unui efect psihostimulator. "Acest lucru poate părea minor, dar este important și echivalent cu cel ce ține de alcool sau tutun, clarifică Marilyn Cornelis. Aceasta poate, de exemplu, să explice de ce la cineva mai rămîne o jumătate de cană, pe când alții au servit deja cîteva", ilustrează ea.

Standardul celor cinci cești

Aceste rezultate totodată arată că, nu este necesară recomandarea un nivel optim de consum, identic pentru toată lumea. "O persoană se poate simți bine după o ceașcă de cafea, atunci cînd alta va avea nevoie de încă 4-5", menționează ea.

Cifra de cinci cesti pe zi este luată de obicei ca un maxim. Ea vine de la studii privind beneficiile și riscurile acestei băuturi, dar "unii oameni ar putea beneficia mai mult de pe urma efectelor pozitive ale cafelei și a cofeinei asupra sănătății prin reducerea sau creșterea consumului lor potrivit fiziologiei proprii" analizează Marilyn Cornelis.

Însă pe lîngă proprietățile sale psihostimulatoare (creșterea concentrației, atenției, performanțelor cognitive), cafeaua pare a fi asociată și cu debutul tardiv a anumitor boli, cum ar fi Parkinson și Alzheimer, anumite tipuri de cancer, diabet zaharat de tip 2. Doar doze excesiv de mari de cofeină (mai mult de opt sau nouă cești pe zi) pot provoca tulburări cardiace (tahicardie), nervozitate și insomnie.

www.dailymail.co.uk