Fii Sanatos


Dezvoltarea intrauterină în a doua lună de sarcină

20/10/17 (2511 vizualizari)

În săptămâna 5-a de sarcină copilașul se dezvoltă cu o viteză amețitoare. Inima sa este constituită din 2 camere și bate intens. Tot în această perioadă are loc formarea gonoblaștilor – viitorii spermatozoizi sau ovule. Se pot deosebi cele cinci degete ale unei mâini. Ochii se închid la culoare pe măsură ce se produce pigmentarea.

Începând din ziua a 40-a se poate înregistra activitatea bioelectrică a creierului, iar începând cu ziua a 45-a s-a reuşit înregistrarea electrică a activităţii inimii (electrocardiograma), care are deja 3 camere.

În săptămâna a 6-a ficatul preia producerea celulelor sângelui şi creierul începe să controleze mişcarea muşchilor şi a organelor", astfel încât, între 7-8 săptămâni copilaşul îşi mişcă mânuţele şi picioruşele, însă mama îi va simţi mişcările doar în luna a 4-a sau a 5-a, când el va mai creşte în dimensiuni. În acest moment copilul măsoară aproximativ 15 mm lungime, cântăreşte 2 grame şi are trăsăturile unei fiinţe umane.

Săptămâna a 7-a debutează cu formarea maxilarelor, inclusiv a rădăcinilor dinţilor în gingii. Curând se vor închide pleoapele pentru a proteja ochii sensibili la lumină ai copilaşului şi se vor redeschide în luna a 7-a. În această săptămână se formează 100.000 de noi celule nervoase pe minut. La naştere numărul lor va fi de circa 100 de miliarde. Copilaşul este în continuă mişcare. Are deja reflexe şi reacţionează la atingere şi simte durerea.

Măsurând aproximativ 2-4 cm şi cântărind 13 grame, în săptămâna a 8-a mica fiinţă va purta numele de "făt". Anume la această etapă a dezvoltării are loc diferențierea sexuală – stabilirea genului. Acum totul este complet la fel ca şi într-un adult. Stomacul produce sucuri gastrice şi rinichii încep să funcţioneze în legătură cu sistemul nervos. Creierul este bine dezvoltat. Grupurile de muşchi funcţionează în armonie cu sistemul nervos, aşa că copilaşul îşi poate strânge pumnul sau poate prinde cordonul ombilical. El pluteşte energic în lichidul amniotic, aici fiind protejat de şocuri şi presiune. În acest moment, toate organele sunt deja formate. În următoarele săptămâni şi luni are loc creşterea şi maturarea lor, prin aportul de glucide, lipide, proteine şi oxigen. Acest proces continuă şi după naştere.

La 8 săptămâni fătul are 2-4 cm şi cântărește 13 grame. Fiți cu noi pe facebook: