Fii Sanatos


Mamele cu diabet gestațional riscă să nască copii hipertrofi

20/10/17 (754 vizualizari)

Un nou studiu a constatat că femeile obeze, care dezvoltă diabet gestațional în timpul sarcinii, au un risc de 5 ori mai mare de a avea copii cu masă excesivă. Acest lucru afectează atât sănătatea fătului, cât și a mamei, în special în timpul nașterii. De asemenea, la copil crește probabilitatea de a dezvolta obezitate și diabet în viitor.

În prezent, gravidele sunt testate pentru diabet gestațional, apreciind nivelul glicemiei bazale și discutând despre riscul de dezvoltare a diabetului, la termenul de 8-12 săptămâni de sarcină. Pe când testul de toleranță la glucoză, în baza căruia este stabilit cu certitudine diagnosticul de diabet, se face la termenul de 24-28 de sarcină. Dar până la acest termen de gestație, fătul deja poate prezenta o greutate excesivă.

Dr. Ulla Sovio, Universitatea din Cambridge, conducătorul echipei de cercetare, a declarat: "Studiul nostru sugerează că nou-născuții de la mame diagnosticate cu diabet gestațional, sunt deja anormal de mari la momentul testării mamelor pentru această patologie. Luând în calcul riscul de complicații ale diabetului gestațional pentru ambii, constatările sugerează că, screening-ul precoce în timpul sarcinii poate contribui la îmbunătățirea rezultatelor, atât pe termen scurt cât și pe termen lung, pentru aceste femei. Orice intervenție, care vizează reducerea riscului de creștere anormală în greutate la feții mamelor obeze, necesită a fi pusă în aplicare cât mai precoce.”

Cercetarea confirmă faptul că diabetul gestațional este responsabil de nașterea feților morți și de aceea trebuie gestionat corect. Janet Scott susține: "Din cercetările anterioare știm că, în prezent eșecul screening-ului pentru diabetul gestațional are un rol important pentru un număr mare de copii născuți morți la termen, care ar fi putut evitate. Evaluarea corectă a riscurilor este esențială, pentru a evita un pericol eminent pentru mame și copii, și salutăm aceste descoperiri importante, care au un potențial real pentru a informa mai bine centrele de ingrijire prenatală despre aceste sarcini cu risc crescut." Fiți cu noi pe facebook: