Fii Sanatos


Mersul în "spirit scandinav"

20/10/17 (1562 vizualizari)

La Chișinău, a avut loc Prezentarea Asociației Nordic Walking Moldova

Pe 25 aprilie, Asociația Nordic Walking Moldova a captivat atenția chișinăuienilor prin prezentarea unui tip popular de sport recreativ – Nordic Walking. Evenimentul s-a petrecut în Piața Marii Adunări Naționale.

Nu e simplu să găsești pe cineva, care nu ar dori să fie mereu în formă fizică, să se simtă sănătos și să-și îmbunătățească calitatea vieții. În același timp, în legătură cu ritmul accelerat al vieții, tot mai rar apelăm la natură pentru inspirație și forță.

De a fi mereu în formă, plin de energie și bucurie, de a petrece mai mult timp în aer liber – aceasta este misiunea mersului scandinav.

În multe țări europene, acest sport a obținut o popularitate extinsă – necesitatea în profesioniști, care ar putea explica tehnica corectă a mersului scandinav, este în permanentă creștere.

Nordic Walking (mersul scandinav) – este o formă de mișcare, cu utilizarea unor bețe speciale, similare celor de schi. Aceasta este o fitness-cultură, o alternativă exercițiilor tradiționale din sală, ce oferă posibilitatea de a ameliora starea sănătății prin practicarea sportul în aer liber.

Combinând în sine efectul gimnasticii, înotului și schiatului, acesta este accesibil pentru toți – sunt necesare doar haine comode și două bețe speciale.
Bețele au o formă aparte, cu o curea de susținere, mânere ergonomice, capete rigide – pentru mersul pe teren și capete detașabile de cauciuc – pentru mersul pe suprafețe dure (asfalt, etc.).

În timpul prezentării, echipa Asociației Nordic Walking Moldova a explicat și a prezentat motivele popularității uimitoare a mersului scandinav:

Simplitate

O metodă de fitness ”în siguranță”, ce compensează toate neajunsurile jogging-ului: în timpul mersului cu bețe, scade considerabil sarcina exercitată asupra genunchilor și colonei vertebrale. Se îmbunătățește stilul mersului, se reglează respirația, se corectează postura – efectul este vizibil imediat.

Practicarea Nordic Walking ameliorează funcția tuturor organelor și sistemelor organismului uman, stimulează eliberarea de endorfine, care nu e altceva decât hormonul fericirii. Nordic Walking este un stil de sport atât de confortabil, încât te obișnuiești rapid cu activitatea fizică, acesta devenind un obicei. Începi să arăți mai bine, obții un stimul de a fi mereu în formă.

Eficacitate

 • Nordic Walking permite arderea caloriilor cu 46% mai mult, decât mersul obișnuit. Timp de 1 oră sunt arse 700 de calorii
 • exerciții aerobice excelente, îndeosebi pentru cei care duc un mod de viață sedentar și serviciu de birou
 • stimulează activitatea a circa 90% din mușchi, inclusiv mușchii umerilor, spatelui, picioarelor
 • tehnica Nordic Walking îmbunătățește funcția sistemului cardiovascular și respirator, normalizează tensiunea arterială, scade colesterolul "rău", îmbunătățește imunitatea
 • reduce cu 30% presiunea asupra genunchilor și altor articulații, contribuie la creșterea densității osoase și reducerea riscului de osteoporoză, reduce riscul de fracturi
 • contribuie la menținerea formei fizice, vitalității și aspectului sănătos
 • este mai accesibil și mai sigur, decât jogging-ul, pentru persoanele în vârstă
 • eliberează stresul, îmbunătățește memoria și somnul, elimină energia negativă acumulată.


Accesibilitate

Nordic Walking este un tip de sport potrivit pentru orice anotimp și tip de teren. Iarna sau vara, în oraș sau comunități, în companie sau individual – e suficient să luați bețele în mână și să faceți primul pas spre sănătate.

Fiecare dintre noi poate practica acest tip de sport.

 • persoanele care nu au făcut sport niciodată
 • vârstnicii;

 • cei supraponderali
 • mamele tinere și femeile însărcinate
 • sportivii (ca o metodă alternativă pentru dezvoltarea rezistenței)
 • persoanele care doresc să-și îmbunătățească sănătatea și silueta.

De asemenea, Nordic Walking poate fi o ocazie excelentă de consolidare a spiritului sportiv și de echipă a angajaților unei companii, organizații sau întreprinderi, prin organizarea unor astfel de ”plimbări” corporative.

Ați decis să faceți Nordic Walking, dar nu știți de unde să începeți?

Acum, acest sport extrem de popular este disponibil și în Republica Moldova.

Noi oferim lecții individuale și în grup, ghidate de instructori profesioniști, în compania prietenilor sau a familiei.

În prezent, cursurile sunt ținute în trei grupuri diferite:

Grupul "Sănătate"
Durata: 30 - 40 minute
Sarcină: moderată.

Grupul "Fitness"
Durata: 50-60 minute
Sarcină: medie și rapidă - trasee complexe.

Grupul "Sport"
Durata: 50 minute
Sarcină: înaltă.

Asociația Nordic Walking Moldova

Tel. 060550440
mnwa.org
info@mnwa.org
https://www.facebook.com/s.walking