Fii Sanatos


Serviciile de noapte sunt în defavoarea sănătății - vezi de ce?!

19/12/19 (1408 vizualizari)

De ce munca pe timp de noapte duce la obezitate, cancer si accident vascular cerebral?!

Obezitatea

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Colorado, persoanele care lucrează pe timp de noapte, ard mai puține calorii timp de 24 de ore, comparativ cu cei care un regim de viață obișnuit. Cercetătorii au demonstrat că regimul de muncă nocturn dereglează metabolismul, astfel încât o persoană cheltuie mai puțină energie decât ar fi cheltuit ziua, îndeplinind aceleași sarcini.
Cercetătorii asociază cheltuielile reduse de energie și cu un regim alimentar nocturn, care de obicei este constituit din fast-food, ciocolată, sandwich-uri, precum și lipsa de activitate fizică.

Bolile sistemului cardio-vascular

Relația dintre riscul crescut de dezvoltare a unui atac de cord sau altor boli de inimă și serviciul pe timp de noapte este cunoscut de zeci de ani. Motivul este dereglarea ritmului circadian (zilnic) al organismului, din care cauză, la angajați în cele din urmă crește tensiunea arterială și nivelul de colesterol în sânge.
Conform cercetărilor, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare la lucrătorii de noapte crește până la 40%, și, cu cât un angajat lucrează mai mult timp în regim nocturn, cu atât crește riscul de a dezvolta dereglări ale sistemului cardiovascular.

Diabetul zaharat și sindrom metabolic

Regimul de activitate sub formă de gărzi de noapte este asociat și cu riscul de a dezvolta un sindrom metabolic. Ca explicație, la fel servesc modificările ritmului circadian ale metabolismul organismului uman. Ca rezultat, se atestă un număr crescut al persoanelor cu hipertensiune arterială, glicemie și colesterol majorate, obezitate. Sindromul metabolic este considerat un factor de risc major pentru dezvoltarea diabetului zaharat, infarctului miocardic și accidentului vascular cerebral.

Depresia și tulburări afective

Izolarea socială de familie și prietenii angajaților care lucrează pe timp de noapte, afectează în mod natural starea lor psihologică. În plus, munca în schimburi este, de asemenea, în sine, un efect negativ asupra biochimiei creierului - nivelul serotoninei la angajații cu regim nocturn de activitate, este mai mică decât a celor care lucrează în timpul zilei.

Tulburări ale sistemului de reproducere

Munca pe timp de noapte afectează și sănătatea reproductivă a femeilor. Un studiu, la care au participat stewardesele, care purtau un copil, a demonstrat că numărul de sarcini întrerupte la femeile care continuau să zboare a fost de două ori mai mare decât la cele care au întrerupt activitatea. Munca de noapte este, de asemenea, asociată cu un risc crescut de complicații în timpul nașterii, nașteri premature, infertilitate, endometrioză, cicluri menstruale neregulate și menstruații dureroase.

Boli gastro-intestinale

Cu aproximativ 50 de ani în urmă, cercetătorii au studiat o relație între munca pe timp de noapte și ulcerul peptic. O cauză a ulcerelor sunt bakteriile Helicobacter pylori. Studiile au demonstrat că activitatea pe timp de noapte crește impactul negativ al acestora asupra sănătății. Cauza exactă a acestui fenomen este încă necunoscut.
Totodată la angajați deseori se dezvoltă dereglări dispeptice (senzația de greutate în epigastru, pirozis, greață), dereglări la nivel intestinal (sindromul colonului iritabil) și boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Aceasta este rezultatul nerespectării unui regim alimentar, în parte - lipsa unui somn sănătos care este absolut necesar pentru funcționarea normală a tractului gastro-intestinal.

Cancerul

Rezultatele studiilor privind relația dintre cancer și munca pe timp de noapte a permis Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), de a atribui regimul nocturn de activitate ca ”factor potențial cancerigen".
Serviciul pe timp de noapte, conform datelor disponibile, crește riscul de dezvoltare a cancerului de sân cu 50%, totdată crește și riscul de a dezvolta cancer colorectal, cancer de prostată și alte tipuri de tumori. Ca un motiv este suprimarea secreției de melatonină. În mod normal, organismul elaborează acest hormon, care reglementează ciclurile de somn și veghe, pe timp de noapte, în timpul somnului.

www.medportal.ru