Fii Sanatos


Sucul de fructe - echivalent al băuturilor dulci carbogazoase

18/02/18 (573 vizualizari)

Oamenii de ştiinţă ai Universităţii din Glasgow, avertizează că, consumul sucului de fructe, precum şi consumul băuturilor îndulcite cu zahăr, poate afecta negativ sănătatea, din moment ce ambele conțin aproximativ aceeași cantitate de zahăr. Potrivit unui articol publicat în revista The Lancet Diabetes and Endocrinology, se recomandă de a consuma nu mai mult de 150 de mililitri de suc ​​de fructe în zi.

La mijlocul anilor 1990 ai secolului al XX-lea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis o recomandare: pentru fortificarea sănătăţii, prevenirea diabetului zaharat, obezităţii, cancerului și bolilor cardiovasculare, o persoană are nevoie să mănânce cel puţin cinci porţii de legume, fructe și pomuşoare în zi, ceea ce constituie în total 400-500g.

De atunci, multe țări aplică programe guvernamentale cu sloganul "5 + în zi." O porție recomandată, constituie cantitatea de alimente care încape în palme. Această porție poate fi - un morcov, una sau doua roşii, salată mixtă, doi pumni de fructe de pădure, cum ar fi zmeura, mure sau afine, un măr de dimensiuni medii, un fruct kiwi sau un pahar de suc de fructe sau legume.

Acum însă, oamenii de ştiinţă, insistă de a face modificări în această recomandare și de a exclude sucurile de fructe. Valoarea energetică și conținutul de zahăr în sucuri, sunt similare cu cele din băuturile dulci carbogazoase, de exemplu, 250 ml de suc ​​de mere conțin aproximativ 110 calorii si 26 grame de zahăr, iar 250 ml de Coca-Cola - 105 calorii și 26,5 grame de zahăr.

" Este incorect de a considera sucurile de fructe echivalente cu fructele, deoarece un pahar de suc ​​conţine mult mai mult zahăr decât un fruct. Mai mult de atât, fructele conţin fibre alimentare, care fie lipsesc, fie sunt într-o cantitate foarte mică în sucurile de fructe," - menţionează profesorul de endocrinologie Naveed Sattar, unul dintre autorii studiului.

Astfel, contrar părerii despre beneficiile consumului sucurilor din fructe, utilizarea acestora nu diferă semnificativ de consumul băuturilor carbogazoase dulci.

Autorii studiului recomandă de a bea nu mai mult de 150 ml de suc de fructe ​​în zi. Fiți cu noi pe facebook: