Fii Sanatos


Treziți-vă într-un mod nou: vezi cu ce poți înlocui cafeaua

20/10/17 (1795 vizualizari)

Primăvara lupta cu somnolența este foarte dificilă. Se consideră că cafeina reprezintă cel mai bun remediu pentru revigorare. Este oare adevărat?

De fapt cafeina este supraestimată

Profesorul Peter Rogers de la Bristol University a decis să verifice dacă cafeina chiar este atât de eficientă cum se crede. El a selectat un grup din 20 de persoane, dintre care 10 nu foloseau de obicei cafea și alte 10 persoane, care serveau regulat cafea. Persoanelor care serveau cafea, li s-a cerut să renunțe la aceasta pentru cel puțin 12 ore.

Ambele grupuri au fost testate pentru abilitățile cognitive, de concentrare a atenției și agilitate. Apoi, au întrebuințat o băutură cu un conținut crescut de cafeină. "Până a servi cafea, participanții care o consumau regulat, răspundeau la întrebări mai lent, au fost mai somnoroși și mai puțin receptivi – explică, profesorul Rogers. – După ce au primit doza de cafeina, indicatorii lor au crescut, dar numai până la nivelul atins de participanții celui de-al doilea grup, până la utilizarea cafeinei". Atunci cand au băut cafea participanții, care nu o serveau în mod obișnuit, raspunsul lor s-a îmbunătățit semnificativ, dar s-au simțit mai nervoși și mai neliniștiți.

Profesorul Rogers adaugă că, consumul regulat a cantităților mari de cafea nu ameliorează abilitățile cognitive în mod continuu, așa precum mulți cred. În plus, cafeina provoacă rapid dependență.

Remedii populare

Dar, ce să faci atunci când ai nevoie de o "trezire urgentă"?

Dr. Andy Johnson, profesor la Universitatea Bournemouth, a testat efectele unor remedii populare pentru somnolență în timpul zilei – zahăr, salvie și ... gumă de mestecat. El a implicat 24 de voluntari, a efectuat teste dimineața, pentru a evalua nivelul lor de concentrare. La prânz, voluntarii au fost împărțiți în patru grupuri. Primul grup – voluntarii au primit gumă de mestecat, al doilea grup – ciocolată, al treilea – pastile cu salvie, cel de-al patrulea – tablete cu placebo. O oră mai târziu, participanții au fost rugați să efectueze anumite sarcini, destul de monotone. Timp de o săptămână, testele au fost repetate de patru ori, iar participanții au primit mereu noi "mijloace" pentru concentrație.

Așa cum era de așteptat, tabletele cu placebo nu au avut nici un efect - participanții la experiment mai simțeau somnolență în timpul zilei. Cei care au consumat ciocolată, la fel nu au reușit să facă față testelor. Mestecarea gumei nu a influențat prea mult somnolența, dar a îmbunătățit, în mod neașteptat, dispoziția – probabil deoarece mișcarea ritmică a maxilarelor duce la creșterea fluxului de sânge la creier. Eficacitatea gumei de mestecat, dr. Johnson a comparat-o cu efectul mersului rapid în timpul plimbărilor în aer liber. Și doar unul din mijloace s-a dovedit a fi efectiv, reducînd semnificativ somnolența și îmbunătățind concentrația, atenția – comprimatele de salvie. Acest lucru nu este atât de surprinzător precum ar părea, deoarece oamenii de știință de mult timp au acordat atenție acestei plante ”modeste” – salvia, din familia Lamiaceae. Eficacitatea salviei se datorează faptului că această plantă conține un inhibitor de colinesterază – enzimă care descompune neurotransmițătorul acetilcolina. Inhibitorul blochează acțiunea enzimei și astfel menține concentrația înaltă a acetilcolinei. Există dovezi că un nivel scăzut de acetilcolină în creier poate cauza probleme de memorie.

“Trezirea” prin stimulare electrică

De mai mulți ani, impactul CTE (stimularea electrică transcraniană, adică impactul unor descărcări electrice slabe asupra creierului) asupra diferitor indicatori neurologici – de la capacitatea de a învăța până la timpul de reacție – a fost studiat în mod activ de către oamenii de știință. Mulți auzind despre electrostimulare îsi imaginează pacienți zbătându-se în convulsii, dar, de fapt procedura nu este atât de groaznică. Pe craniul pacientului se fixează cîțiva electrozi mici, care după conectarea aparatului, provoacă senzația de un prurit ușor.

Dr. Charlotte Stagg, de la Universitatea din Oxford, utilizează CTE pentru a restabili puterea în mâini la pacienții după accident vascular cerebral. Mai mult, oamenii de stiință au cercetat modul în care CTE afectează viteza de reacție și concentrarea atenției. A fost dovedit faptul că stimularea electrică transcraniană reduce timpul de reacție, crește nivelul de concentrare și persoana este mai mult axată pe sarcina stabilită. În prezent medicii studiază dacă este posibil să se utilizeze CTE ca parte a terapiei de reabilitare pentru pacienții cu accident vascular cerebral, și ca un posibil remediu pentru tratamentul depresiei. Cu toate acestea, Charlotte Stagg constată faptul că efectele pe termen lung ale utilizării prelungite și necontrolate a aceastei tehnici, încă nu sunt clare.

Deci, în timp ce medicii si cercetătorii lucrează asupra metodelor nestandarde de luptă contra somnolenței, pentru a te "trezi" chiar acum, cel mai bine e să stați la o ceașcă de ceai din salvie! Fiți cu noi pe facebook: