Fii Sanatos


Vezi ce poți mânca atunci când iai medicamente

20/10/17 (2820 vizualizari)

Anumite produse alimentare pot potența sau inhiba acțiunea medicamentelor, sau pot provoca efecte secundare periculoase, de aceea trebuie să fiți atent atunci când primiți o cură de tratament.

Citricele

Știați că trebuie să le evitați, dacă luați medicamente pentru tuse?

Atunci când suportăm o viroză sau răceală mâncăm în exces citrice, pentru a crește aportul de vitamina C, aceasta fiind binevenită în luptă cu infecția. Dar, oamenii de știință ne spun că nu este bine să exagerăm cu lămâia sau portocala, în special dacă luăm remedii pentru tuse cu conținut de dextrometorfan. Citricele pot interfera cu procesul de metabolizare a medicamentului, astfel ajungând o cantitate prea mare a acestuia în organism, ceea ce va duce la apariția efectelor secundare, cum sunt halucinațiile sau somnolență. Acest efect durează în mediu 24 de ore.

Grapefruitul

Fiți atent dacă luați statine!

Dacă luați statine pentru scăderea colesterolului în sânge, atunci grapefruitul sau sucul din el, nu este chiar binevenit. Grapefruitul conține o substanță chimică ce blochează metabolizarea statinelor în organism. Acest lucru va duce la acumularea statinelor în organism și la apariția efectelor secundare, cu dezvoltarea crampelor musculare și dureri.

Laptele

Nu se bea atunci când luați antibiotice!

Laptele împiedică absorbția antibioticelor din tractul gastro-intestinal, iar efectul antibacterian nu va fi cel așteptat. Puteți servi laptele peste 2-3 ore după ce ați luat antibioticul.

Bananele

Bananele sunt bogate în potasiu, de aceea trebuie evitate atunci când administrați medicamente care scad tensiunea arterială, cum sunt inhibitorii enzimei de conversie (lisinopril, ramipril, enalapril etc.) sau blocatorii receptorilor de angiotensină (losartan, valsartan). Combinația acestor medicamente și alimente duc la creșterea nivelului de potasiu în organism, inducând aritmii și palpitații.

Alcoolul

Nu se recomandă să serviți alcool dacă administrați antihistaminice (cimetidina, loratadina), antidiabetice sau analgezice.

Paracetamolul și codeina sunt metabolizate în ficat, acesta fiind suprasolicitat în cazul consumului concomitent de alcool. Acest lucru crește riscul efectelor adverse precum încetinirea reacției psiho-motorii, somnolență, indiferență sau agravarea patologiei ficatului, gastrice (acutizarea gastrite, ulcer). Iar atunci când primiți un tratament cu antidiabetice (metformina, insulina), alcoolul poate duce la scăderea exagerată a glicemiei, chiar până la stare de comă. Deci, fiți prudenți!

Cafeaua

Dacă luați bronhodilatatoarele, evitați cafeaua!

Bronhodilatatoarele ajută pacienților cu astm bronșic să respire mai ușor, prin relaxarea musculaturii pulmonare și extinderea căilor respiratorii. Reacțiile adverse a acestor medicamente includ palpitații, nervozitate și excitabilitate. Aceste efecte sunt potențate și de consumul de cafea. Totodată excesul de cofeină poate limita eficacitatea acestora în caz de urgență.

Verdețurile

Trebuie evitate atunci când folosiți anticoagulante.

Verdețurile sunt componenți importanți a unui regim alimentar sănătos, dar, evitați consumul lor excesiv atunci când administrați anticoagulante (de exemplu warfarina). Ele sunt bogate în vitamina K, care ajută la coagularea sângelui. Iar warfarina împiedică producerea de vitamina K, de aceea consumul în exces de zarzavaturi va interfera cu efectele acestui medicament.

Lemnul dulce brun

Evitați-l dacă luați medicamente cardiace.

Lemnul dulce scade cantitatea de potasiu, efect periculos pentru persoanele cu afecțiuni cardiace. Nivelurile scăzute de potasiu potențează efectele secundare ale digoxinei, medicament utilizat în tratamentul insuficienței cardiace congestive și aritmiei. Diureticele utilizate în tratamentul hipertensiunii arteriale, glaucomei, insuficienței cardiace, afecțiunilor hepatice și renale, de asemenea scad cantitatea de potasiu, de aceea fiți atenți la combinarea lor cu lemnul dulce. Acest lucru duce la apariția slăbiciunii gnerale, crampelor și aritmiei.

Somon afumat/salam/pate

Nu se recomandă dacă administrați antidepresante.

Înainte de a vă răsfăța cu carne sau somon afumat, sau pate din ficat de pui, consultați-vă cu medicul dacă antidepresantele dvs. fac parte din categoria inhibitorilor monoaminooxidazei (IMAO). Aceste produse alimentare sunt bogate în tiramină, un produs rezultat în urma descompunerii aminoacizilor în organism. În cazul combinației cu IMAO, nivelurile ridicate de tiramină provoacă creșterea periculoasă a tensiunii arteriale. Și brânza tare nu este chiar binevenită atunci când administrați antidepresante.

Ciocolata

Trebuie evitată dacă luați ritalin.

Pacienții trebuie să fie atenți în cazul administrării unui medicament stimulator, cum este ritalinul, utilizat în tratamentul tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). Și cofeina din ciocolată are efect stimulator. Desigur, o ceașcă de cafea, băutură răcoritoare cu cofeină sau o ciocolată nu face rău, dar consumul excesiv de cofeină trebuie evitat. În caz contrar poate apărea nervozitate, insomnie și palpitații. Fiți cu noi pe facebook: