Fii Sanatos


Vrei să devii mai deștept? - Consumă produse lactate

20/10/17 (2278 vizualizari)

Cu toții știm că produsele lactate mențin sănătatea oaselor. Dar recent s-a descoperit că tot ele contribuie și la funcționarea creierului.

O echipă de neurologi și nutriționiști de le Universitatea din Kansas au depistat că, persoanele care consumă în mod regulat lapte și produse lactate, prezintă concentrații mai mari de glutation în creier. Glutationul nu este furnizat de produsele alimentare, ci se produce în organismul nostru din anumite substanțe nutritive. Fiind un antioxidant major, care protejează celulele împotriva radicalilor liberi (stresul oxidativ), are un efect-cheie asupra sănătații.

Cercetătorii americani au efectuat un studiu pe un grup de oameni de vârstă mijlocie și avansată. Un scanner a evaluat nivelul glutationului în creier, în special în cortexul prefrontal (unde sunt localizate funcțiile cognitive superioare: lingvistice, memoria de lucru, de raționament ș.a.).

Rezultatele au arătat că concentrațiile glutationului sunt mai mari la grupul care a consumat mai multe produse lactate în zilele precedente studiului. S-au luat în considerare următorii parametri: sexul, greutatea și repartizarea lipidelor. Astfel, concluzia experților este: consumul a trei porții de produse lactate pe zi (lapte, brânză, iaurt) sau patru porții pentru persoanele în vârstă, contribuie la protejarea creierului împotriva deteriorării celulare, cauzate de stresul oxidativ, implicat în bolile neurodegenerative cum ar fi boala Alzheimer ș.a. Fiți cu noi pe facebook: