Fii Sanatos


Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral

20/10/17 (814 vizualizari)

Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (World Stroke Day) este marcată anual la 29 octombrie. Inițiată, în 2006, de Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (OMAVC), această zi reprezintă un prilej de informare a populației cu privire la riscurile de a suferi un accident vascular cerebral.

Tema acestui an: “I am Woman“ – “ Eu sunt femeie“. Femeile au un risc mai mare de a face ACV. Ele au mai multe șanse de a deceda în urma unui accident vascular cerebral decât un bărbat. Femeile au, de asemenea, unele riscuri specifice de accident vascular cerebral: diabetul legat de sarcină, preeclampsia, utilizarea contraceptivelor, terapia de substituție hormonală, modificările hormonale etc.

La nivel mondial, accidentul vascular cerebral afectează peste 15 de milioane de oameni în fiecare an, din care aproximativ șase milioane decedează, iar alte cinci milioane rămân cu un handicap permanent. În Moldova, fiecare al şaselea caz de deces este provocat de accidentul vascular cerebral. 13 la sută dintre moldovenii care au suferit accidente vasculare cerebrale sunt de vârstă aptă de muncă. Iar în ultimii şase ani, numărul persoanelor care au suferit astfel de atacuri a crescut cu peste 24.000.

Accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de deces pentru persoanele cu vârsta peste 60 ani și a doua cauză de handicap, după demență.

Persoanele cu handicap pot include pierderea vederii și/sau a vorbirii, paralizie și confuzie.

Se estimează că 80% dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin cunoașterea și gestionarea factorilor de risc, respectarea indicațiilor medicilor și adoptarea unui stil de viață sănătos.

Campania ce se desfășoară de Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, urmărește să ofere o educație și sprijin pentru supraviețuitori ai accidentului vascular cerebral (AVC), pentru familiile acestora și pentru personalul medical implicat în tratamentul persoanelor, care au suferit un accident vascular cerebral. Fiți cu noi pe facebook: