Fii Sanatos


Agriș

18/10/16 (1026 vizualizari)

Factorul curativ

Pomușoarele. Se consumă în stare proaspătă sau în industria alimentară.
În scopuri medicinale se folosește fructul recoltat când este copt.

Afectiuni pentru care se recomanda

Agrișele sunt fructe mult căutate de naturiști. Datorită conţinutului lor, foarte bogat în vitamine și săruri minerale, sunt recomandate în alimentaţia copiilor, fiind socotite „fructul vacanţelor de vară” petrecute la munte (agrișele sunt un excellent tonic-aperitiv, dar și un bun digestiv).

  • reumatism
  • guta
  • afecțiuni cardiace
  • obezitate
  • afecţiuni hepatice
  • astenii
  • atonie digestivă
  • constipaţie.


Prezentare generala

Denumirea uzuala: Agrișul (Ribes uva-crispa, sin. Ribes grossularia) este o specie de plante din familia Grossulariaceae.

Scurta descriere: Agrișul este un arbust cu o înălţime, la maturitate, cuprinsă între 60 și 150 cm. Aparţine familiei saxifragaceelor. Ramurile sale sunt spinoase, iar frunzele, păroase, au formă lobată. Florile, de culoare verzuie sau roșcată, de mici dimensiuni, apar la baza frunzelor în lunile aprilie și mai. Fructele, cunoscute sub numele de agrișe, sunt comestibile, gustul fiind dulce-acrișor. Reduse ca dimensiune, agrișele au formă ovoidală sau chiar sferică. Culoarea lor poate fi verzuie, gălbuie sau chiar roșiatică. Recoltarea agrișelor se face pe tot parcursul verii. Agrișul crește în zona montană și subalpină, prin tufărișuri și păduri. Apare și sub formă cultivată, agrișele fiind prelucrate, cu succes, în industria alimentară. Agrișele au și o mare valoare medicinală, fiind bogate în săruri minerale și vitamine. În practica naturistă, și nu numai, se face cură de agrișe, ajungându-se să se consume, în curele de dezintoxicare, până la 1 kg de agrișe pe zi.

Principii active: acizi (malic, citric, tartric), viaminele A, B1, B2, C și P, săruri minerale (sodiu, calciu, fosfor, potasiu și fier)

Actiune farmaceutica: antigutos, diuretic, laxativ, depurativ.

Recomandari

În toate cazurile se pot consuma fructe proaspete câte 100-500 g la fiecare masă. Acei care doresc să slăbească sau care doresc să-şi dezintoxice organismul, vor putea face o cură de fructe, caz în care se va consuma într-o zi doar fructe din acestea fără nimic altceva. Este util apoi să se continue cu câte 100-500 g la masă împreună cu alte alimente şi o dată pe săptămână să se consume doar aceste fructe în acea zi.
Cei care au gută le ajută foarte mult această cură. Este un mijloc rapid de redresare a organismului.
Se pot de asemenea folosi sub formă de suc (vezi cartea cu sucurile de legume şi fructe). Este unul din fructele cu care se poate face cel mai rapid dezintoxicarea în primăvară.
În afecţiunile hepatice în afară de consumul fructelor se mai poate adăuga o serie de ceaiuri din: armurariu, anghinare, rostopască - din acestea se vor consuma câte 2 ceaiuri pe zi, unul dimineaţa şi unul seara.