Fii Sanatos


Alun

18/10/16 (594 vizualizari)

Factorul curativ

fructe
frunze tinere

Afectiuni pentru care se recomanda

 • anemie
 • neurastenie, depresie
 • crestere
 • acopera necesarul de proteine si lipide in regimul vegetarian
 • diabet zaharat
 • teniaza
 • fragilitate capilara
 • pietre la rinichi
 • sarcina
 • boli pulmonare.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Alun, (lat. Corylus avellana L.), alunel, fundici, ranza, tufa

Scurta descriere: Alunul este un arbust, o tufa ceva mai mare, care creste mai ales la marginea palcurilor de padure, acolo unde este lumina din belsug si pamant afanat. Mai exista o specie de alun, turceasca, mai productiva, dar ale carei fructe nu au virtutile tamaduitoare si vitalitatea alunului autohton.

Calitati curative si actiune farmaceutica:
Fructele alunului sunt o adevarata mina de energie, avand o valoare calorica si nutritiva foarte apropiata de cea a carnii, dar fiind mai digerabile si avand o toxicitate mult mai mica. In plus, aluna este foarte bogata in vitamine (A, B1, B2, C) si in minerale (fier, fosfor, potasiu, calciu). Ca medicament, alunele au valoare terapeutica atunci cand sunt consumate crude, neprajite, fiind indicate pentru: anemie, anemie posthemoragica, crestere, diabet, fragilitate capilara, pietre la rinichi, sarcina, boli pulmonare.

Recomandari

 • pentru consum, in afectiuni precum anemie, anemie posthemoragica, crestere, diabet, fragilitatea capilara, pietre la rinichi.
 • în sarcina - 20 de alune mancate dimineata si aceeasi cantitate seara constituie un intaritor remarcabil pentru femeile gravide. Este recomandata o portie de 150-200 g de alune pe zi.
 • ulei din fructe pentru eliminarea teniilor (teniază), impotriva infectiilor cailor respiratorii. Prin presare la rece, se poate obtine uleiul de alune, care nu se conserva foarte mult timp, dar care are efecte tamaduitoare foarte puternice. O lingurita de ulei luata seara si una dimineata, timp de 15 zile, duce la eliminarea teniei. Luat zilnic, uleiul de alune protejeaza gîtul impotriva infectiilor, fiind folosit cu mult succes si contra hipertensiunii arteriale: doza este aceeasi.  Acest ulei se mai foloseşte şi preparate cosmetice, pentru ca uleiul de alune ajută la o mai bună lubrifiere a pielii în cazul pielii uscate in afectiuni precum ihtioză, psoriazis, etc.
 • faina din fructe este folosita ca energizant. Este un vitalizant de exceptie. Pentru copii, mai ales, aceasta forma de administrare a alunelor este foarte indicata.
 • frunzele de alun – se prepara o infuzie alcatuita din 2 linguriţe de frunze zdrobite in 250 de ml de apa fierbinte. Se lasa acoperit 10 minute, si apoi se strecoară. Se foloseşte foarte bine împreună cu ceaiul de castan în afecţiuni precum: varice, flebite si alte afectiuni ale inimii.

 

Preparare

Faina: prin zdrobirea alunelor crude in piua sau macinarea lor cu rasnita, se obtine o "faina" foarte gustoasa care poate fi amestecata cu miere si busuioc.

Tinctură din frunze de alun: frunze de alun amestecate cu alcool alimentar in proportie de 1/5 -  se ţin la temperatura camerei 15 zile după si apoi se strecoară. Este bine ca in tot acest timp sa se agite foarte des. Aceasta tinctura se va folosit diluata -  o linguriţă în 100 ml apă. In afecţiuni mai uşoare se pot folosi şi 10 picături – sunt bune si recomandate curele de lunga durata.

Infuzia de muguri se realizează prin adăugarea de apă fierbinte peste o mână de muguri mărunțiți, după care se mai dă puțin în clocot. Se administrează două căni pe zi.

Infuzia de frunze de alun se realizează prin adăugarea de apă fierbinte peste o mână de frunze de alun, după care se dă în clocot. Poate fi folosit extern în tratarea varicelor și a plăgilor sub formă de băi locale sau comprese.

Praf din frunze de alun: frunzele uscate de alun se vor măcina și apoi cerne. De 3 ori pe zi se va lua un vârf de cuțit. Se va ţine timp de 10 minute, după care se înghite cu apă.

Macerat de alun în vin: 50 de grame de scoarta de alun macinata – la 1 litru de vin alb – se ţine timp de 8 zile agitând, si apoi se strecoară. Acest preparat este bun in cazul ranilor atât intern cât şi extern, ulcere sau răni vechi. Se poate consuma intern de 3 ori pe zi – câte 50 ml – în cazurile în care se doreşte refacerea circulaţiei sângelui sau în alte afecţiuni.

Maceratul de muguri de alun se obține din muguri tineri ce se mărunțesc și se lasă la macerat în apă timp de 12 ore. După macerare, se filtrează și se depozitează la rece.

Uleiul de alune este realizat prin presare la rece și poate fi găsit în magazinele naturiste. Fiți cu noi pe facebook: