În scopuri medicinale se folosesc atât planta întreagă, cât și rădăcinile care se recoltează în timpul înfloririi (în lunile mai, iunie și iulie).
Denumirea uzuală: (Polygala amara; Polygala vulgaris) iarba laptoasă sau uleioasă, seceruici, șerpărița sau serpanta, șopârliță, tămâioasa.
Scurtă descriere: Amăreala este o plantă care crește spontan prin păduri, pe terenuri înțelenite, pe marginea drumurilor, pășuni și fânețe în regiuni alpine și subalpine. Este o plantă de dimensiuni reduse (maximum 20 cm) cu flori ce pot fi albe, violete, albastre, cel mai adesea albastre. Rizomul este scurt, ramificat, brun-gălbui, se prelungește cu o rădăcină groasă de aproximativ 1 mm, iar partea aeriană a acestei plante se prezintă sub formă de tufă. Florile sunt grupate în spice terminale de culoare albastră, uneori violetă, roșiatică sau albă, sunt neregulate, cu caliciu format din 5 sepale, 3 exterioare mai mici si doua laterale petaloide mai mari, iar corola din 5 piese, petala anterioară fiind mai dezvoltată și concavă. Inflorește la sfârșitul primăverii și aproape toată vara (din mai până în iulie). Gustul plantei este intens amar. Fructul este o capsulă.
Principii active: poligalina – aceasta fiind substanța care dă gustul amar; saponine, glicozide, alcoolul specific numit poligalita.
Acțiune farmaceutică: Amăreala are o puternică acțiune tonifiantă, determinând o mai bună funcționare a aparatului respirator, a stomacului, a sistemului nervos. Planta este recunoscută ca un agent activ în afecțiunile pulmonare, provocând o secreție bronșică masivă care e, totodată, fluidifiantă și expectorantă. Preparatele de amăreala provoacă purgație în cantități mari și contribuie la buna desfășurare a menstruației.
Ceai de amăreală:
Vinul cu amăreală se prepară din cinci linguri de amăreală la un litru de vin alb, o lingură de pelin, o lingură de scorţişoară, se lasă la macerat 12 zile, se filtrează şi se consumă un păhărel înainte de masă. Este recomandat pentru uşurarea digestiei, a problemelor hepatice şi a diskineziei biliare.
Consumul plantei sub orice formă este contraindicat în caz de leziuni ale tubului digestiv, gastrită, hemoptizie, febra.
Consumul excesiv determină purgație în cantități mai mari decât cele recomandate, iritații ale tractului digestiv, alergie. Fiți cu noi pe facebook: