Fii Sanatos


Ananas

18/10/16 (594 vizualizari)

Factorul curativ

În scop fitoterapeutic se utilizează frunzele tinere, tulpina și mai ales, fructele lungi, ovale, ce apar în fiecare sezon.

Afecțiuni pentru care se recomandă

 • anemie - bogat în vitamine și minerale – cuprul stimulează producţia de hemoglobină din organism;
 • depresie, stres, scăderea capacității memoriei și de concentrare a atenției - datorită conțintului mare de triptofan și serotonină, ananasul influențează în mod pozitiv starea psihică și ajută la înlăturarea sentimentelor de depresie și a lipsei de concentrare. Consumul de ananas ne ajută deci la păstrarea bunei dispoziții și la abandonarea obiceiurilor nesănătoase.
 • infecții respiratorii, viroze, gripă, febră, tuse, astm bronșic, rinite, sinusite – bromelaina din ananas ajuta la fluidizarea și eliminarea mucusului, ameliorează tusea, rol antiinflamator;
 • întăreşte sistemul imunitar - bogat în vitamina C ș. a.
 • menținerea echilibrului acido - bazic.
 • perioada de creștere la copii - sursă bogată în micronutrienţi, minerale şi vitamine
 • perioada de convalescență - sursă bogată în micronutrienţi, minerale şi vitamine
 • patologii osteo-articulare, artrită, gută, osteoporoză, demineralizare - ananasul este bogat în mangan și cupru. O ceaşcă de ananas proaspăt conţine 1,55 miligrame de mangan, care întăreşte oasele şi ţesuturile conjunctive. Medicii recomandă bărbaţilor o doză de 2,2 miligrame pe zi şi femeilor - o doză de 1,9 miligrame. Adulţii mai în vârstă, care prezintă un risc mai mare de oase fragile, ar trebui să includă ananasul în alimentaţie, pentru a spori rezervele de mangan din organism. Carenţa de cupru cauzează osteoporoză. Cercetările au arătat că persoanele care au o dietă bogată în cupru se confruntă mai puţin cu pierderea densităţii osoase, având şi un risc mai scăzut de osteoporoză. Medicii recomandă adulţilor să consume 699 miligrame de cupru pe zi. O ceaşcă de ananas tăiat cubuleţe asigură aproximativ 151 miligrame de cupru, peste 1/5 din doza zilnică.
 • afecțiuni digestive, dispepsii, după o masă copioasă, constipaţii - conţine bromelaină, o enzimă digestivă, care favorizează digestia şi împiedică balonarea. Această enzimă ajută la dizolvarea proteinelor de origine animală și le face mai ușor de digerat, susțin medicii nutriționiști. Deblochează conglomeratele de alimente care stagnează în stomac și dau dureri digestive. La nivelul tubului digestiv, sucul de ananas este un bun pansament gastric. Ananasul este un bun diuretic şi previne depunerea grăsimilor în organism, fiind aşadar un aliat de încredere pentru o dietă echilibrată. NB! Dieta cu ananas este o opţiune bună dacă vrei să slăbeşti 2-3 kilograme şi totodată să-ţi detoxifici organismul. Dieta cu ananas face parte din categoria monodietelor, adică diete care pun accent pe consumarea unui singur aliment pentru a pierde în greutate. Monodietele sunt forme drastice a slăbi, de aceea nu e bine să dureze mai mult de 10 zile, altfel pot să-ţi deterioreze starea de sănătate.
 • patologii hepatobiliare, litiază biliară - efect antiinflamator, colagog, diuretic, detoxifiant, hepatoprotector;
 • intoxicații – efect diuretic, detoxifiant, antiinflamator;
 • combaterea paraziților intestinali - enzimele proteolitice din ananas;
 • hipercolesterolemie - fibrele solubile ajută la scăderea colesterolului;
 • obezitate, dietă - sursă bogată de micronutrienţi, este sărac în calorii, ananasul este un bun diuretic şi previne depunerea grăsimilor în organism, fiind aşadar un aliat de încredere pentru o dietă echilibrată;
 • profilaxia diabetului zaharat – consumat frecvent, reduce nivelul glucozei în sânge. Tulpina de ananas conține o enzimă ce blochează creșterea nivelului de insulină în sînge și transformarea zaharidelor în glucide;
 • cancer - ananasul conţine compuşi anticancerigeni, iar fitonutrienţii împiedică oxidul nitric şi aminele alimentare să se combine în stomac pentru a forma nitrosamine cu potenţial cancerigen, deci scad riscul de cancer;
 • algo, - dismenoree - efect antiinflamator, revigorant;
 • efecte neplăcute ale menopauzei - bromelainul echilibrează cantitățile de hormoni eliberate;
 • afecțiuni oculare, degenerescenţa maculară a retinei, cataractă - datorită conţinutului de betacaroten, ananasul reduce cu până la 35% riscul afecţiunilor oculare, cum ar fi degenerescenţa maculară a retinei, ce reduce abilitatea de a citi sau de a recunoaşte chipurile
 • patologii cardiovasculare, hipertensiune arterială - cuprul previne formarea trombilor, bromelina determină atenuarea hipertensiunii arteriale și are capacitatea de a dizolva trombii, reducînd riscul trombozelor, acccidentelor vasculare cerebrale, deci scade riscul de boli cardiovasculare
 • patologii cerebrale – ameliorează circulația cerebrală, previne acccidentele vasculare cerebrale
 • patologii renale - proprietăți diuretice, antiinflamatorii, detoxifiante
 • afectiuni dentare - previne apariţia bolilor gingiilor, fiind bogat în vitamina C
 • răni, arsuri - cuprul accelerează cicatrizarea rănilor, bromelina asociată cu antibiotic este impregnată în bandaje şi ajută astfel la cicatrizarea mai rapidă a rănilor; antiinflamator
 • cosmetologie - tonifiant al pielii normale-conţinutul crescut de vitamina C din ananas are efecte remarcabile asupra pielii, deoarece menţine crescut nivelul de colagen, care răspunde de elasticitatea şi fermitatea acesteia, betacarotenul ajută la hidratarea şi uniformizarea culorii tenului; rol antiinflamator; antioxidant - întârzie îmbătrânirea - conține foarte mulți antioxidanți care apără ADN-ul celular de degradare, protejând astfel sănătatea celulelor și inhibând procesele de îmbătrânire celulară; combaterea celulitei
 • scorbut


Prezentare generala

Denumirea uzuala: Ananasul (Ananas comosus sin. sativus) face parte din familia Bromeliaceae, care reunește în jur de 3.170 de plante tropicale, acesta fiind singurul comestibil. Are numele comun atât al plantei tropicale cât și al fructului.

Scurta descriere: Ananasul este o plantă tropicală, erbacee, perenă, tolerantă la secetă, care creşte până la 1-1,5 metri în înălţime. Are o tulpină foarte scurtă, trunchiul având 5-6 cm în diametru, cu multe frunze lungi (70-80) în rozetă, dispuse superior, pe traiectul trunchiului cu muguri vegetativi și poartă în vîrf o inflorescență sub formă de spic. Frunzele sunt suculente, liniare, lungi, elastice, pe margini dinţate, cu ghimpi încovoiaţi, pe partea superioară glabre, de culoare verde-închisă, galbenă-verzuie sau roşiatică, pe cea inferioară sunt acoperite cu bractee albe, subţiri. Frunzele din mijlocul tufei stau aproape vertical, iar cele periferice sunt aplecate. Florile sunt mici, bisexuate, dispuse în spicul de pe trunchi. Fructul este sincarp (multiplu), cu multe seminţe, are cca 20 cm lungime şi 14 cm grosime şi o greutate de la 2 până la 15 kg; are culoarea verde-închisă, iar la maturitate - oranj-aurie. Înfloreşte în luni diferite.

Fructul de ananas este, de fapt, o combinaţie (o aglutinare) de fructe produse de mai multe flori alăturate (în jur de 200 flori) .

Pulpa sa este suculentă şi cărnoasă, cu tulpina care serveşte ca un miez fibros de sprijin. Exteriorul este dur, cu mici solzişori ce pot fi de culoare verde închis, galben, portocaliu-galben sau roşu atunci când fructul este foarte copt. Pulpa poate varia ca şi culoare de la alb-crem la galben şi are un amestec de gust dulce şi o aromă bogată.

Ananasul a fost descoperit în 1493 de către Cristofor Columb pe Insula Guadalupe, acest fruct fiind, de altfel, de mult timp cultivat în America de Sud. Băștinașii indieni sud-americani Guarani îl numeau naná, adică “fructul minunat, delicios, parfumat”. Datorită asemănării sale cu un con de pin, Columb i-a dat denumirea de pinul indienilor- pineapple. În 1519, Magelan a descoperit ananasul în sudul Braziliei și al Paraguayului, iar în decurs de cîțiva ani, savurosul fruct a fost exportat în Anglia. În scurt timp, culturile de ananas s-au rîspîndit rapid în India și Asia. Ananasul a devenit accesibil întregii lumi abia în 1903, cînd James Drummond Dole a început să-l conserve sub formă de compot. Timp de sute de ani, ananasul a fost considerat un fruct rar și scump. Ovidiu scrie: este cel mai delicios dintre fructe, un lux al zeilor și numai Venus are dreptul să-l culeagă. În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, ananasul era cultivat în sere artificiale în toata Europa de Vest, fiind apreciat de oamenii bogați ca simbol al prieteniei , ospitalității și luxului, motivul pentru care ananasul este des întâlnit în decorațiuni și pe piesele de mobilier din acele vremuri. Era atît de rar și scump, încît în secolul al XIX-lea nobilii își împrumutau fructele între ei pentru a-și decora mesele cînd aveau oaspeți.

Se cunosc multe soiuri de ananas, care se deosebesc prin culoarea părţii suculente a fructului şi prin dimensiunile lui.

Cei mai mari producători de ananas sunt: Filipine - 2,2 milioane tone; Tailanda – 1,9 milioane tone; SUA (Hawai) și Brazilia cu 1,4 milioane de tone.

Cel mai important exportator de fructe proaspete de ananas este Costa Rica cu 322 mii de tone.

Ananasul este inclus în rândul plantelor medicinale datorită calităţilor fructului său.

Principii active: Ananasul nu conține grăsimi sau colesterol şi are doar 50 de calorii per 100 grame. Conține vitaminele A, B1, B5, B6, acid folic și C (cât jumătate din fructul unei portocale). Conține, de asemenea, acid citric, acid malic, fibre, fitonutrienți (acid cumaric, acid clorogenic), pectine, polizaharide, antioxidanți, o drojdie și un ferment digestiv –bromelină (bromelaină ) - cel mai preţios compus, din punct de vedere medicinal, capabil să accelereze digestia proteinelor, digeră în câteva minute de 1000 de ori greutatea ei de proteine și care este comparată cu pepsina și papaina. Totodată, ananasul conține deopotrivă polifenoli- betacaroten, iod, magneziu, mangan, potasiu, calciu, fosfor, fier, sulf și săruri minerale.
NB! Doar sucul proaspăt de ananas conține bromelaină.

Date nutriționale pentru 100 grame de ananas crud:

 • energie 50 kcal /200 kJ
 • carbohidrați 12.63 g din care zaharuri 9.26 g, fibre 1.4 g
 • grăsimi 0.12 g
 • proteine 0.54 g
 • vitamina B1 0.079 mg 6%
 • vitamina B2 0.031 mg 2%
 • vitamina B3 0.489 mg 3%
 • vitamina B5 0.205 mg 4%
 • vitamina B6 0.110 mg 8%
 • vitamina C 36.2 mg 60%. O ceaşcă de ananas proaspăt conţine 70 de miligrame de vitamina C şi 95 de miligrame de vitamina A - furnizând doza zilnică de vitamina C şi aproximativ 1/5 din doza zilnică de vitamina A. Aceste vitamine protejează celulele sănătoase de ameninţarea radicalilor liberi, ce favorizează apariţia cancerului, şi vindecă celulele deteriorate.
 • calciu 13 mg 1%
 • fier 0.28 mg 2%
 • magneziu 12 mg 3%
 • forsfor 8 mg 1%
 • potasiu 115 mg 2%
 • zinc 0.10 mg
 • cupru 151 mg


Actiune farmaceutica
: nutritivă (foarte digestibil), stomahică (favorizează digestia gastrică ), diuretică, dezintoxicantă, antiinflamatorie, antidepresiv, revigorantă etc.

Ananasul este o adevărată bombă enzimatică, iar proprietățile sale în ceea ce privește curățarea organismului, detoxifierea, purificarea intestinelor și a sîngelui nu sunt egalate de nici un fruct.

Recomandari

Atunci când cumpărăm un ananas proaspăt, trebuie să alegem un fruct uscat la bază, solzii galbeni, cu un miros intens, să fie greu pentru dimensiunea lui, ceea ce înseamnă că este suficient de suculent, coaja fără pete maronii, cu frunze verzi și lucioase. Gradul de coacere se testează rupând una dintre frunzele de la bază. Dacă se rupe ușor și iese suc, este copt.

Ananasul se comercializează crud sau conservat.

Se folosește cu succes la marinarea cărnurilor.

Uz intern: fructul ca atare (foarte copt); suc; extract uscat din ananas.
Uz extern: sucul de ananas în aplicație externă. Din ananas pot fi preparate măşti cosmetice (cu rol de curăţare, regenerare şi revitalizare a pielii).

Precauții

Ananasul este foarte acid (în special cel necopt), iar această aciditate afectează smalţul dinţilor.
Fructele imature au o pronunţată acţiune laxativă.

Excesul de ananas poate produce dureri de stomac, diaree, reacții alergice și poate duce la infertilitate.

Bromelina, în aplicaţii locale, poate cauza dermatite sau iritaţii ale mucoasei bucale.

Conserva de ananas, un produs frecvent consumat, are un aport caloric superior fructului proaspăt (în func'ie de cantitatea de zahăr adăugată) şi nu conţine bromelină, care este distrusă odată cu tratamentul termic.

Contraindicații

Consumul de ananas nu este recomandat în caz de ulcer gastric.
Femeilor însărcinate le este contraindicat consumul în cantități mari a ananasului.
Trebuie evitat de persoanele care suferă de hemofilie sau de cei cu boli renale și hepatice, deoarece, se pare că reduce timpul de coagulare al sîngelui.