Factorul curativ
Rizomii cu rădăcini se recoltează la sfârşitul verii – începutul toamnei (lunile august, septembrie, octombrie în al doilea an de cultură) sau primăvara (martie-aprilie).
Semințe: iulie.
Tulpinile tinere: iunie, iulie.
Planta trebuie uscată imediat după recoltare!
Este utilizabilă doar timp de un an după recoltare!
Afecțiuni pentru care se recomandă
- stari depresive, astenie, isterie, afecțiuni psihosomatice, dificultate de concentrare, întârziere de dezvoltare mentală la copii, paralizie. Prin calitățile sale tonice și psihotrope, ea este capabilă să elimine stările de blocaj ale celor grav bolnavi, stări caracterizate prin inapetență, vomă, apatie, pesimism și absența dorinței de a trăi, de a lupta cu boala.
- bulimie, anorexie, anorexie psihică, digestie dificilă
- colita de fermentație, colita de putrefacție
- boli de piele: ancee, psoriazis, sclerodermie, dermatoze de etiologie necunoscută – se folosește sub formă de pulbere. Se ascociază foarte bine cu florile de 3 frați pătați, pentru un efect mai puternic.
- gastrita hipoacidă, indigestie
- epidemii de gripă
- tulburări de ciclu menstrual
- dereglări hormonale la femei, însoțite de simptome diverse (acnee, hirsutism, țesut adipos în exces)
- cancer
- boli infecțioase grave (tuberculoza, hepatita virală)
- scleroza în plăci
Prezentare generală
Denumirea uzuală: Angelica, (lat. Angelica arhangelica), iarba celor șapte îngeri, anghelică, angelină, antonică, buciniş, cucută mare.
Scurta descriere: Deși este o plantă ierboasă, angelica atinge dimensiuni impresionante. Tulpina sa robustă, cilindrică, striată fin (până la 300 cm). Frunze mari, lungi (60–90 cm), cu teacă mare, umflată şi striată. Flori alb–verzui, grupate în umbrele mari, globuloase. Fructe diachene elipsoidale, cu gust astringent-aromat și un rizom din care se desprind rădăcini lungi. Este o plantă iubitoare de umezeală și lumină, mare amatoare de pământuri afânate și grase, bogate în substanțe nutritive. Crește în zona montană și submontană, la 500-1500 de metri, prin locuri pietroase și umede, pe malul apelor, la margini de pădure. Fiind declarată monument al naturii, angelica nu se recoltează din flora spontană, ci numai din culturi.
Angelica este o plantă cu însușiri magice. Așa cum arată, se zice că are puterea de a atrage protecția îngerilor.

Principii active: ulei esențial, cumarine, ostol, angelicina, imperatorina.
Acțiune farmaceutică: calmant, laxativ, calități tonice și psihotrope.
Recomandări
- macerat la rece din angelica pentru stări depresive, astenie, isterie, afecțiuni psihosomatice. Se recomandă o cură de minimum o lună. Se beau 4 căni (250 ml) de macerat pe zi. Pe parcursul tratamentului, se exclude consumul de alcool, cafea și tutun;
- uleiul volatil din semințele de angelica împotriva dificultăților de concentrare, întârziere de dezvoltare mentală la copii. Uleiul este un excitant cerebral foarte bun. Se folosește maceratul de angelica (3 pahare pe zi), în care se adaugă 2 lingurițe de pulbere de pelin și 2 lingurițe de pulbere de mentă. Se amestecă bine și se bea;
- tinctura de angelica împotriva bulimiei: 1 linguriță într-un pahar de apă, de 3-4 ori pe zi, înainte de masă;
- pulbere de angelica împotriva indigestiei, anorexiei, anorexiei psihice, digestiei dificile. Cu 15 minute înainte de masă, se ia o jumătate de linguriță de pulbere de angelica, care se ține sub limbă, dupa care se înghite cu apă. Se iau de patru ori pe zi. În cazul în care puterea de digestie este foarte redusă, se adaugă puțină pulbere de anghinare. O linguriță de trei ori pe zi, pe stomacul gol, înainte de masă;
- decoct de angelica: ( se foloseste pentru uz extern ) – din 10-15 g de plantă mărunţită care se fierb 10 minute și apoi se strecoară. Se foloseşte în toate afecţiunile unde este nevoie de un tratament extern;
- comprese, cataplasme cu angelica - în cazul în care aveți dureri sau doriți un efect mai rapid sau pentru a acţiona mai rapid compresele se vor aplica calde din plante fierte.
Preparare
Maceratul de angelica: 2 lingurițe de pulbere de angelica se pun într-un litru de apă la macerat, de seara până dimineața; dimineața, maceratul se filtrează și se pune la răcoare. Se beau patru căni (250 ml) de macerat pe zi.
Pulberea de angelica: florile, tulpinile și semințele se macină fin. Pulberea fină se pastrează la loc întunecos și rece, de preferintă în borcanele de sticlă bine închise. Termenul de valabilitate a pulberii este de două săptămâni.
Tinctura de angelica: într-un borcan cu filet se pun 100 g de angelica (aproximativ 20 de linguri de pulbere obtinuță prin macinare, 250 ml (o cană) de apă și 250 ml alcool alimentar de 90 de grade. Se lasă totul să se macereze 7 zile, apoi se scoate și se filtrează prin tifon. Tinctura se pastrează în sticle bine închise, la loc întunecos și răcoros.
Precauții
Dacă senzația de vomă este foarte puternică, atunci se administrează cu puțină mentă.
Contraindicații
Angelica este contraindicată femeilor în perioada de graviditate, având proprietăți avortive. Fiți cu noi pe facebook: