Fii Sanatos


Ardei iute

18/10/16 (852 vizualizari)

Factorul curativ

fructul

Afectiuni pentru care se recomanda

  • artrite, poliartrite reumatoide
  • nevralgie și în crizele de lombosciatica - masaj ușor
  • articulațiile dureroase, în cazul sechelelor rămase în rezultatul traumatismelor mai vechi
  • gripa, guturai, tusea (câte 20-25 picături de tinctură de ardei iute cu o jumătate de oră înaintea meselor principale)
  • etilism cronic
  • stimulează pofta sexuală
  • infecțiile gingiilor (gargară cu pudră de ardei iute, amestecată cu apă, sau cu ajutorul unei periuțe de dinți frecarea zonelor afectate cu pudră de ardei iute)
  • pe perioada anotimpului rece, va fi de un real ajutor persoanelor friguroase, care au extremitățile corpului reci, cu circulația dereglată.

Prezentare generală

Denumire uzuală: paprica, piparuș, ardei borcanos, ardei capia, ardei iute, ardei lung, ardei rosu, ardei verde, besica, boia, chiparca, chiparuș, chipăruș iute, chiper lung.

Scurtă descriere: Ardeiul (Capsicum annuum) este o specie populară a genului Capsicum care face parte din familia Solanaceae. Proprietățile medicinale ale ardeiului sunt limitate, în general, la proprietățile vitaminizante (îndeosebi privind vitaminele A și C). În acest sens, varietatea de ardei iute este o excepție datorită substanței iritante capsaicină, cu multiple indicații terapeutice. Ardeiul iute este foarte bun în mâncăruri, dar, pe lângă gustul său intens, oferă și numeroase beneficii organismului. Omoară celulele canceroase. Celulele umane se extermină printr-un proces numit apoptoză. Dar în anumite feluri de cancer, apoptoza nu mai apare, celulele se multiplică în continuu, transformându-se treptat în tumori. Aici intervine ardeiul iute, care prin capsicina conținută luptă cu tumorile de la nivelul pancreasului, al plămânilor și prostatei.

Acțiune farmaceutică: are efecte excelente antireumatice, de intensificare a circulației sanguine periferice și de redare a mobilității articulațiilor, vitaminizant și stimulent digestiv.

Recomandări

  • unguent din ardei iute este folosit împotriva artritelor, poliartritelor, nevralgii, lombosciatica, dereglări de circulatie;
  • în cazurile de etilismul cronic – se folosește astfel: tinctura de ardei iute în 10-30 de picături în ceai amar de fiecare dată când apare nevoia de consum de alcool;
  • decoct de ardei iute – se face gargară în caz de oboseală a corzilor vocale – foarte bun pentru oratori, cântăreți, profesori;
  • ardeiul iute este afrodiziac, iar suvul de cartofi cu ardei iute stimuleaza din punct de vedere sexual;
  • suc de morcov combinat cu ardei dulce – este un bun drenator biliar și reechilibrant al florei microbiene intestinale;
  • tinctura de ardei iute - este folosită în frecţii care restabilesc circulaţia sângelui, sau pentru a ajuta la alopecii, irigând mai bine pielea capului.

Preparare

In untul clarifiat încins (cantitatea obținută dintr-un pachet) se pun 3-4 linguri de ardei iute tăiat mărunt (mai ales partea cu semințe) și se amestecă foarte bine la foc mic, vreme de 10 minute, după care se lasă unguentul să se răcească puțin și se filtrează. Unguentul se păstrează la rece.

Ardei iute mărunţit  sau măcinat în amestec cu sare, peste care se pune puţin alcool sanitar şi un pic de oţet. Acest amestec se foloseşte la frecţii reumatice. După ce se obţine calmarea durerii, se spală pielea cu apă caldă, deoarece pot apărea iritații.

Pulbere de ardei luată progresiv începând cu 0,10- 0,30 g o dată şi consumată atât cât se poate, de 3 ori pe zi.

­Tinctura de ardei iute. Ardeiul iute se macină și apoi se va pune peste pulbere de 5 ori mai mult alcool sanitar. Se ţine o perioadǎ de 15 zile agitând des. Este folosit în frecţii care restabilesc circulaţia sângelui, sau pentru a ajuta la alopecii, irigând mai bine pielea capului.

Precauții

Unguentul nu este suportat de toata lumea, capsicina din ardeiul iute putând declanșa reacții alergice severe. Din acest motiv, înainte de a folosi unguentul, se va face o proba, întinzându-l pe o porțiune mică de piele. Dacă apar inflamații, senzații de mâncărime sau usturime intensă înseamnă că aveți sensibilitate alergică la acest produs și, în consecință, nu îl veți utiliza. Fiți cu noi pe facebook:

Contraindicații

  • boli ale stomacului, ficatului, sau cailor urinare