În scop terapeutic se folosesc frunzele, mugurii, scoarța.
Denumire uzuală: (Alnus glutinosa), alin, aninis, arin negru (Alnus glutinosa), arin alb (Alnus incana).
Scurtă desriere: Arinul negru este un arbore puternic, aparținând familiei betulaceelor. Crește pe solurile umede din lunci, malurile râurilor, pădurile mlăștinoase, dealurile intracarpatice. Poate ajunge pana la 28 de metri înălțime. În tinerețe, scoarța acestui copac este cenușie, devenind cu timpul brună-negricioasă și crăpată. Frunzele, aproape rotunde, sunt lipicioase. Florile au forma unor mărțișori, fiind asemănătoare cu florile nucului sau ale mesteacănului.
Principii active: taninul, cuercitrina, acidul acetic, acidu oxalic.
Acțiune farmacologică: cicatrizant, hemostatic, antitrombotic, tonifiant vascular (arterele coronare), stimulează activitatea corticosuprarenalei, antiseptic, dezinfectant, antidiareic.
Infuzia din muguri de anin negru, poate fi eficientă in oricare din situațiile deja prezentate. La 250 ml apă se vor pune 1 linguriţă de frunze mărunţite de anin negru, coajă sau muguri de anin negru zdrobiţi. Acest amestec se fierbe 5 minute și se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Când este folosit extern se va dubla cantitatea de plantă.
Decoctul: o linguriță de frunze se fierb 5 minute într-o cană cu apă; apoi se strecoară și se consumă 2- 3 căni pe zi.
Extract din muguri de arin negru: organotropism specific (aparat circulator, arterele coronare si cerebrale), aparat digestiv (mucoasa bucală și gastrică) - se administrează câte 30-50 picături de 2 ori pe zi. Este indicat în sechele post AVC (accident vascular cerebral, ramolisment cerebral), sechele postinfarct miocardic (din a doua săptămână), în ulcer gastro-duodenal.
Extract muguri de arin alb (Alnus incana), prezintă un tropism specific asupra aparatului genital feminin (uter și glande mamare), mucoasa genitală, aparat osteo-articular, având în principal acțiune antiinflamatorie și fiind indicat în: fibrom uterin, prolaps uterin, osteoporoză, dureri articulare, pentru oprirea secreției lactate. Se poate administra în asociere cu Corylus avellana în ciroza hepatică, sau în asociere cu Sequoia gigantea, Rubus fructicosus, Vaccinium vitis-idaea în fibrom uterin și osteoporoză.
Tinctura din anin negru păstrează proprietățile plantei, se administrează câte o linguriță de 2 ori pe zi, dizolvată într-un pahar cu apă - după consum este indicat să se stea în pat, pe partea dreaptă.