Fii Sanatos


Brad

18/10/16 (357 vizualizari)

Factorul curativ

În scop medicinal se utilizează muguri foliari, frunze proaspete şi ramuri din care se extrage uleiul volatil, şi răşină proaspătă (oleo-rezină) din trunchiul arborilor.

Afecțiuni pentru care se recomandă

  • afecţiuni respiratorii (catar respirator, răceli, gripe – acute sau pasagere);
  • infecţii ale tractului urinar (cistite, calculoză renală) – administrare internă;
  • afecţiuni locomotorii (artroze, reumatism) şi neuronale (nevralgii) – uz extern;
  • ajută la fixarea calciului în oase și dinți, prodontoza;
  • rahitism, osteoporoză.

Prezentare generală

Denumire uzuală: (Abies Alba Mill) brad nemeş, bradău, brădac, brădaică, brădan, brădişor, brădoi, brădui, brăduleţ, brădoaie, bread, buhaci, cepi, haşcă, hăciugă, nrmeş, pin alb, porob, sihlă, silhă, sâlhă

Scurta descriereFace parte din Familia Pinaceae. Arbore cu înălţimea până la 50 m; scoarţa este netedă, cenuşie; ramurile secundare sunt orizontale; mugurii nerăşinoşi apar pe lăstari scurt şi dens păroşi; acele cu vîrful ştirbit, turtite, cu două dungi late albe-albăstrui pe dos sunt orientate pe două şiruri iar la cădere lasă o cicatrice rotundă, netedă pe ramură; conurile femele stau drept pe ramură, sunt brun-verzui la început şi brune mai târziu; la maturitate solzii (formaţi din carpele îngustate la bază însoţite de bractee liniare, lăţite la vârf) cad, axa conului rămânând pe ramură; sămânţa nearipată este diseminată în mai-iunie.

Principii active: Mugurii şi frunzele conţin uleiuri volatile (0,20 – 0,30 %), rezine, clorofilă şi caroteni. Oleo-rezina conţine: acizi diterpenici (acid abietic, acid palustric).

Acțiune farmacologică: Uleiul volatil: antiinflamatoare, antiseptică, expectorantă – pe mucoasele arborelui respirator, rubefiantă – aplicat pe piele. Camfenul, limonenul li alfa-pinenul imprimă un puternic efect expectorant cănd uleiul este administrat sub formă de inhalaţie.
Rezinele: antiseptică, cicatrizantă (= vulnerară), rubefiantă (=hiperemiantă = revulsivă.).

Recomandări

  • macerat din muguri folosit în tratamentul rahitismului și tulburărilor de creștere la copii. S-a mai dovedit benefic în consolidarea fracturilor, indiferent de vârstă; în osteoporoză; în vindecarea cariilor dentare cauzate de lipsa de minerale din organism; eliminarea problemelor legate de dentiție; și a vindecarii parodontozei. Se mai folosește și la tratarea hipocalcemiilor ușoare, deoarece are calitatea de a regla nivelul calciului. In plus, atenuează tulburările neuro-musculare cauzate de hipocalcemii. De asemenea, calitățile lui îl fac un bun remediu în acele tulburări de creștere ce apar îndeosebi din lipsa poftei de mâncare.
  • gemoderivat din muguri. Naturiștii prescriu gemoderivatul din brad alb în cazuri de anemie, osteoporoza, rahitism, boala Scheurman, infecții acute și cronice ORL. Este un bun imunostimulator și puternic anti-infecțios. Mai are proprietăți ce stimulează formarea țesutului osos, calități diuretice și antireumatice.

Preparare

Ulei volatil sau oleosol (soluţie 2 – 10 % în ulei de floarea soarelui) – pentru uz intern şi inhalaţii; loţiuni şi unguente – pentru uz extern.

Macerat: se iau câte 30 de picături din gemoderivat, 1-3 ori/zi, sau 50 de picături de 2 ori/zi, în cazul cariilor dentare, înainte de mese.

Contraindicaţii

  • astm bronşic, spasm bronşic, alte boli bronhice constructive, tuse convulsivă
  • afecţiuni dermice pe suprafeţe mari (psoriazis)
  • aplicarea de ulei volatil pe întreg corpul sau băile cu ulei volatil sunt contraindicate sau se fac sub directa supraveghere a medicului în maladii infecţioase severe, insuficienţă cardiacă ori hipertensiune.