Fii Sanatos


Coacăz roșu

18/10/16 (621 vizualizari)

Factorul curativ

Fructe (sfârșitul lunii iunie și toată luna iulie), frunze, semințe.

Afectiuni pentru care se recomanda

  • obezitate - o adevărată armă secretă a dietoterapiei - drenor extrem de activ. În curele de slăbire, consumul zilnic a ½ kg fructe proaspete, intensifică tranzitul intestinal, elimină apa prin diureză, normalizează digestia și asimilația.
  • inapetență, digestie lentă, tranzit intestinal încetinit - 300-400g fructe, cu ½ oră înainte de masă;
  • dermatoze;
  • patologia hepatobiliară - hepatita cronică, ciroză hepatică, dischinezie biliară și tulburări asociate; consumul zilnic a ½ kg de coacăz roșu, este binevenit în insuficiența hepatică, eliminând toxinele și regenerând ficatul. Cura cu coacăz pe parcursul a 2-3 săptămani este indicată în tratarea hepatitei cronice și acute.
  • afecțiuni osoase: reumatism, gută, artroze - efect antiinflamator, stimulează diureza cu eliminarea acidului uric;
  • boli cardiovasculare, hipotensiune arterială – efect hipertensiv;
  • fructele proaspete de coacăz roșu sunt recomandate în curele de dezintoxicare - 1 zi/săptămînă, cîte 1 kg fructe - fără a mânca altceva în ziua respectivă;
  • boli respiratorii, sinusită - conținut bogat în vitamina C, decongestionează sinusurile nazale;
  • avitaminoze;
  • cosmetologie - sunt benefice în cuperoză, deoarece fluidifică sîngele, reglează tensiunea și ajută la normalizarea circulației. În acest scop, timp de 1- 2 săptămîni, se bea în fiecare dimineață 1 pahar de suc de coacăze și se mănîncă 200-300 g coacăze roșii cu ½ oră înainte de fiecare masă.


Prezentare generala

Denumirea uzuala: Coacăzul roșu, Ribes rubrum, este un arbust care face parte din familia Grossulariaceae, genul Ribes, coacăz de munte, merisor, păltinele, pomușoară, ribizli, rozinca, rozinchin, ruzinca, smorodin, strugurei, strugurel, etc. Coacăzul alb este o variantă a coacăzului roșu.

Scurta descriere: Arbustul are frunze verzi numai în anotimpul cald, toamna frunzele se îngălbenesc și cad. Coacăzul roșu apare sub formă de tufe cu înălțimea de 1-2 m. Tulpinile tinere au scoarța acoperită cu peri, tulpinile mai bătrâne au o scoarță de culoare brun roșiatică cu nuanțe mai închise până la negru cenușiu. Frunzele dințate pe margini, sunt relativ rotunde în formă de inimă cu o lungime de 4-10 cm și o lățime de 3-7 cm. Florile de culoare galben verzuie cu o lungime de 2-2,5 mm, sunt grupate în ciorchini formate din 4-8 flori. Fructele acestei plante, de tip bacă, sunt boabe zemoase sferice cu gust acrișor, de culoare roșie sau roz, care au un diametru de 6-11 mm, fiecare fruct conținând mai multe semințe.

Coacăzul roșu este un arbust asemănător cu coacăzul negru, deosebindu-se prin culoarea fructelor, mai frecvent roșie și mai rar albă, roz sau gălbuie.
Gustul fructelor de coacăz roșu este plăcut acidulat și aromat.

Principii active: Conținutul chimic este aproape identic cu cel al fructelor coacăzului negru, doar că au aciditate ceva mai ridicată, prin prezența antocianinei și proantocianinei și acizilor organici: citric, tartric și malic. În 100 g de fructe se găsesc : 7 % zaharuri; 1,2 % acizi; 0,7 % proteine; 0,7 % cenușă; 39,8 mg calciu; 4,5 mg fier; 35 mg fosfor; 187 mg sodiu; 3,5 mg zinc; 1,5 mg cupru; 3,8 mg clor; 0,01 mg % fluor; 0,06 mg % carotene; 0,04 mg vitamina B; 0,03 mg vitamina B2; 30 mg vitamina C, cantități remarcabile de vitamina PP și B6, etc. Conțin 44 kcal energie la 100 g fructe, din care se resoarbe în organism 91%.

Actiune farmaceutica: tonic-aperitivă, stomahică, usor laxativă, remineralizantă, depurativă, diuretică.

Recomandari

Se folosesc în stare proaspătă, congelată sau prelucrate sub diferite forme ca: suc, sirop, compot, marmeladă, gem, dulceață, jeleu, vin, lichior etc. Fiți cu noi pe facebook:

Preparare

  • suc de fructe - se poate consuma câte 20-50 ml o dată sau de 3-4 ori pe zi în cure de lungă durată.
  • vin - la 1 kg de fructe se pune 1,5 kg de zahăr și 5 litri de apă fiartă și răcită.
  • extractul din fructe zdrobite, cu adaos de zahăr și benzoat de sodiu, se consumă în cure de 4 săptămîni, cu doze zilnice de 3-4 linguri la adulți și 3-4 lingurițe la copii.
  • crema de coacăze, obținută prin macerarea timp de 4 luni a fructelor proaspete în straturi de zahăr (efecte de stimulare a apetitului și de ușurare a digestiei).
  • decoctul din fructe: 1 linguriță fructe uscate la 250 ml apă rece, se fierbe în cîteva clocote, se lasă să infuzeze 30 de minute, se strecoară prin presare și se bea întreaga cantitate în cursul zilei, fracționată în 3-4 reprize.