Fii Sanatos


Estrogenii - cheia longevității

03/06/20 (3335 просмотров)

E bine știut că femeile sunt mai longevive decât bărbații. Acum avem și o dovadă științifică. Cercetările recente au constatat că femeile trăiesc mai mult decât bărbații, datorită efectelor protectoare ale estrogenilor asupra cromozomilor.

Unul dintre cei mai buni indicatori ai longevității este lungimea telomerilor. ADN-ul nostru este codificat în 23 de perechi de cromozomi, iar telomerii reprezintă capetele acestor cromozomi. Telomerii conțin aceleași baze de acizi nucleici ca și restul informației genetice umane, dar funcția lor este una protectoare. Ei protejează materialul genetic prețios din cromozomi de deteriorare, mai ales în timpul replicării celulare. Replicarea multiplă poate duce, în timp, la deteriorarea telomerilor. Când, în cele din urmă, ei devin prea scurți pentru a fi funcționali, celulele încep să funcționeze defectuos, în parte deoarece ADN-ul lor devine expus. Fără telomeri, celulele încep să îmbătrânească și să moară, de aceea aceste capete sunt vitale pentru sănătatea noastră și pentru longevitate.

La femei telomerii sunt mai lungi și rămân astfel o perioadă mai îndelungată de timp, comparativ cu bărbații. În mediu, femeile trăiesc cu aproximativ 5% mai mult decât bărbații.

Cercetările Universității din California, San Francisco, sugerează că estrogenul – hormonal feminin, responsabil de fertilitate și feminitate, poate fi secretul acestei diferențe de gen. Acesta are un rol protector față de unele forme de cancer, dar și împotriva altor boli, contribuie la menținerea activității sistemului cardiovascular și la promovarea sănătății oaselor.

Noua cercetare, prezentată la reuniunea anuală a North American Menopause Society, din San Diego, a adăugat la lista de beneficii a estrogenului și posibilitatea de a proteja telomerii. Autoarea studiului, Dr. Elissa Epel, a afirmat că unele studii experimentale sugerează că expunerea la estrogen crește activitatea telomerazei, enzima care poate proteja și păstra lungimea telomerilor. Menținerea unui nivel adecvat de estrogeni este importantă pe tot parcursul vieții, mai ales în perioada menopauzei.

Totodată, cercetătorii susțin că deteriorarea telomerilor are loc nu doar din cauza timpului (anilor), ci și din cauza stresului, problemelor de sănătate, stilului de viață nesănătos, obiceiurilor dăunătoare. Оставайтесь рядом с нами на facebook:

Sursa