PRODUSE DE PANIFICAŢIE |
||
1 felie 1 felie 2 felii |
Pîine albă Pîine sură Pesmeţi |
20 g 25 g 15 g |
PRODUSE LACTATE |
||
1 pahar 1 pahar 1 pahar |
Lapte Lapte acru (chefir) Frişcă |
250 ml 250 ml 250 ml |
PASTE FĂINOASE |
||
1 - 2 linguri de masă |
* paste făinoase |
15 g · În formă crudă · Fierte 1 Un de pîine se conţine în 2-4 linguri de masă |
CRUPE |
||
1 lingură de masă 2 lingură de masă 1 lingură de masă 1 lingură de masă 1 lingură de masă 1 lingură de masă 1 lingură de masă 1 lingură de masă |
Hrişcă* Fulgi de porumb Griş* Făina Ovăs* Arpacaş* Mei* Orez* *- formă crudă. Fierte: 1 Unitate de pîine se conţine în 2 linguri de masă. |
15 g* 15 g 15 g 15 g 15 g 15 g 15 g 15 g |
CARTOFI |
||
1 cartof de mărimea oului de găină 2 linguri de masă 2 linguri de masă |
Cartof
Pireu de cartofi Cartofi prăjiţi |
65 g
75 g 35 g |
FRUCTE ŞI POMUŞOARE |
||
2-3 1 mare 1 felie 1 felie 1 mijlocie 1/2 bucată, mijlocie 12 bobiţe 15 1 mare 1/2 1 mijlocie 1 bucată 10 mijlocii 6 linguri de masă 8 linguri de masă 2-3 mijlocii 1 mare 4 mijlocii 7 linguri de masă 1 mijlociu |
Caise Gutuie Ananas Harbuz Portocale Banane Poamă Vişine Rodie Greiptfruct Pere (prăsade) Zămos Căpuşune Agriş Zmeură Mandarine Piersic Prune Coacăză Mere |
110 g 140 g 140 g 270 g 150 g 70 g 70 g 90 g 170 g 170 g 90 g 100 g 160 g 120 g 150 g 150 g 120 g 90 g 140 g 90 g |
Repartizarea Unităţilor de pîine pe parcursul zilei în dependenţă de regimul alimentar
Dejun |
II-lea dejun |
Prînz |
Gustare |
Cină |
II cină |
30% |
10% |
25% |
10% |
25% |
|
30% |
|
25% |
15% |
30% |
|
30% |
|
35% |
|
35% |
|
25% |
10% |
25% |
10% |
20% |
10% |
Necesitatea individuală în glucide (pentru 24 ore)
Deficit ponderal, activitate fizică, sarcină, vîrsta pubertară |
25-30 Unităţi de pîine |
IMC normal, activitate fizică moderată |
20-22 Unităţi de pîine |
IMC normal, activitate fizică minimală |
15-18 Unităţi de pîine |
Exces de masă corporală |
10-15 Unităţi de pîine Fiți cu noi pe facebook: |
Protocol clinic naţional „Diabetul zaharat”, Chişinău 2012