Fii Sanatos

Lista produselor echivalente după unitatea de pîine şi modalitatea de repartizare a lor după necesarul individual şi regimul alimentării

PRODUSE DE PANIFICAŢIE

1 felie

1 felie

2 felii

Pîine albă

Pîine sură

Pesmeţi

20 g

25 g

15 g

PRODUSE LACTATE

1 pahar

1 pahar

1 pahar

Lapte

Lapte acru (chefir)

Frişcă

250 ml

250 ml

250 ml

PASTE FĂINOASE

1 - 2 linguri de masă

* paste făinoase

15 g

· În formă crudă

· Fierte 1 Un de pîine se conţine în 2-4 linguri de masă

CRUPE

1 lingură de masă

2 lingură de masă

1 lingură de masă

1 lingură de masă

1 lingură de masă

1 lingură de masă

1 lingură de masă

1 lingură de masă

Hrişcă*

Fulgi de porumb

Griş*

Făina

Ovăs*

Arpacaş*

Mei*

Orez*

*- formă crudă.

Fierte: 1 Unitate de pîine

se conţine în 2 linguri de

masă.

15 g*

15 g

15 g

15 g

15 g

15 g

15 g

15 g

CARTOFI

1 cartof de mărimea oului

de găină

2 linguri de masă

2 linguri de masă

Cartof

 

Pireu de cartofi

Cartofi prăjiţi

65 g

 

75 g

35 g

FRUCTE ŞI POMUŞOARE

2-3

1 mare

1 felie

1 felie

1 mijlocie

1/2 bucată, mijlocie

12 bobiţe

15

1 mare

1/2

1 mijlocie

1 bucată

10 mijlocii

6 linguri de masă

8 linguri de masă

2-3 mijlocii

1 mare

4 mijlocii

7 linguri de masă

1 mijlociu

Caise

Gutuie

Ananas

Harbuz

Portocale

Banane

Poamă

Vişine

Rodie

Greiptfruct

Pere (prăsade)

Zămos

Căpuşune

Agriş

Zmeură

Mandarine

Piersic

Prune

Coacăză

Mere

110 g

140 g

140 g

270 g

150 g

70 g

70 g

90 g

170 g

170 g

90 g

100 g

160 g

120 g

150 g

150 g

120 g

90 g

140 g

90 g

 

Repartizarea Unităţilor de pîine pe parcursul zilei în dependenţă de regimul alimentar

Dejun

II-lea dejun

Prînz

Gustare

Cină

II cină

30%

10%

25%

10%

25%

 

30%

 

25%

15%

30%

 

30%

 

35%

 

35%

 

25%

10%

25%

10%

20%

10%

 

Necesitatea individuală în glucide (pentru 24 ore)

Deficit ponderal, activitate fizică, sarcină, vîrsta pubertară

25-30 Unităţi de pîine

IMC normal, activitate fizică moderată

20-22 Unităţi de pîine

IMC normal, activitate fizică minimală

15-18 Unităţi de pîine

Exces de masă corporală

10-15 Unităţi de pîine Fiți cu noi pe facebook:

 

Protocol clinic naţional „Diabetul zaharat”, Chişinău 2012