24/06/18 (3999 vizualizari)
Doctrinele medicale, deși foarte rar, pot ceda locul bunului simț.
Până de curând era interzisă expunerea copiilor la potențialii alergeni, în special, în primul an de viață. De exemplu, părinții trebuiau să evite consumarea de către copil a produselor cu potențial alergic înalt, precum sunt alunele. Dar, de ce milioane de copii din Africa, care nu renunță la alune în alimentare, nu fac nici o alergie la ele? Cercetările recente au demonstrat că, strategia de a folosi dozat produse cu potențial alergic în alimentare, este chiar benefică pentru copii, întărind sistemul imunitar. Deci, urmat de bunul simț, s-a decis să se dea copiilor alune mai devreme.
Un alt exemplu de triumf al bunului simț asupra doctrinelor medicale este co-sleeping-ul – atunci când părinții dorm în același pat cu copilul.
Acesta a fost dezaprobat timp de zeci de ani de personalul medical din întreaga lume, deoarece poate crește riscul de moarte subită a sugarului. Totodată, nu poate fi ignorat faptul că mai mult de jumătate din populația de pe glob, dorm în pat împreună cu copilul, fără consecințe negative.
Astfel, fiind acceptată metoda de co-sleeping, s-au impus și anumite reguli, înscrise în ghidurile pentru siguranța în timpul co-sleeping-ului. Deci, se recomandă ca mama să fie nefumătoare, să fie calmă și să alăpteze, iar copilul să fie sănătos, culcat pe spate, îmbrăcat ușor și neînfășat. Atât mama, cât și copilul, trebuie să împartă o suprafață sigură, plată, adică un pat, și nu canapele sau fotolii. Dacă puteți îndeplini aceste condiții, atunci riscul de moarte subită a sugarului din cauza co-sleepingului, nu este mai mare decât în cazul somnului în pătucul său.
Așadar, respectați regulile! Dacă fumați sau ați consumat alcool, nu dormiți împreună cu copilul! Oricât de tentant nu ar fi, evitați dormitul cu copilul în brațe pe canapea. Iar, dacă nu puteți îndeplini oricare dintre aceste condiții – nu dormiți împreună cu copilul! Fiți cu noi pe facebook: