Fii Sanatos


Masa de Paști – tradiție și simbol

24/04/19 (6244 vizualizari)

Învierea Domnului sau Paștele este sărbătoarea care și-a păstrat farmecul și semnificația, fiind nu doar un moment de liniște sufletească și apropiere de familie, dar și un motiv de a ne aduna în jurul mesei de sărbătoare, savurând din bucatele tradiționale de Paști.

Dacă e să vorbim despre bucatele tradiționale de Paști, acestea nu au fost alese la întâmplare, ci au o semnificație aparte pentru toți creștinii și, conform tradiției, nu pot fi gustate până nu sunt sfințite.

Pasca

Pasca este preparată în ajunul Învierii și este cea mai importantă coptură ritualică de Paşte. Pasca frântă, vinul roșu și carnea de miel sunt simboluri ale sacrificiului lui Iisus. Adevărata pască este aceea care e dusă la biserică pentru a fi sfințită. La Cina cea de Taină, Iisus și apostolii au mâncat miel după ritualul evreiesc și azimă.

Carnea de miel

Mielul este alimentul pascal cu cea mai veche tradiție. Își are originea în perioada de dinaintea eliberării evreilor din robie. Când Faraonul nu i-a lasat pe iudei să plece spre Pământul Făgăduinței, Dumnezeu a trimis asupra Egiptului cele zece plăgi. Cea mai cumplită a fost moartea celor întâi născuți. Pentru ca evreii să fie feriți de plagă, Dumnezeu le-a cerut ca fiecare familie să taie câte un miel, să ungă cu sângele lui pragurile ușilor și ferestrelor, iar carnea să o mănânce friptă în foc, împreună cu azimă (pâine nedospită) și ierburi amare. Pentru creștini, mielul simbolizează sacrificiul lui Hristos pentru eliberarea omului din jugul păcatului.

Iepurașul de Paște

Iepurașul este și el un simbol al primăverii și fertilității. Cu siguranță, în acest caz a fost ales unul dintre cele mai plăcute și inocente animale, pentru a impresiona și a îmbuna zeii goților, căci de acolo provine tradiția iepurașului de Paște.

Ouăle roșii

Pentru sărbătorile de Paști se încondeiază ouă. Oul este considerat un simbol universal al renașterii și nemuririi, al reînvierii naturii și vegetației. La început, ouăle erau vopsite numai în culoarea roșie, dar cu timpul au început să fie utilizate și alte culori și motive decorative. La vopsirea tradițională a ouălor de Paști se folosesc coloranți naturali: flori, frunze, fructe și coji de copaci.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Isus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele care curgea a vopsit ouăle în roșu. Din acea zi, toți creștinii vor vopsi ouă roșii, acestea devenind un simbol al învierii.

Peștele

Peștele este o altă mâncare, care a fost păstrată ca tradiție datorită prezenței permanente a pescarilor și peștelui pe toată durata de timp cât Hristos a predicat Evanghelia vieții.

Cozonacul

Similar cu pasca, cozonacul de Paște reprezintă o pâine dulce a învierii și renașterii întregii creații, putând la fel de bine să fie pus pe masă în loc de pască sau împreună cu aceasta. Întrucât cozonacii sunt asociați și cu sărbătoarea Crăciunului sau alte sărbatori religioase, simbolistica lor pascală este puțin diminuată față de aceea a păștii, dar rămâne valabilă reprezentarea ritualică a jertfei Mântuitorului, prin stropirea cozonacului cu vin sfințit, la biserică. Fiți cu noi pe facebook: