Fii Sanatos


”Consultați copiii înainte de a iniția activitățile de vară. Prevenția este mai binevenită decât tratamentul.”, recomandă părinților Dr.Lucia Gariuc, specialist otorinolaringolog

06/06/20 (5581 vizualizari)

Pe cât de lungă este vacanța de vară a copilului, pe atât de multe idei distractive se cer a fi realizate. Plimbări la aer liber, jocuri de plajă, excursii, înghețată... bălăcelile în apă și înotul rămânând una din activitățile preferate. Totuși, cu toate bucuriile sale, perioada de vară este o încercare pentru organism, iar aparatul auditiv nu este o excepție. Despre cum pot influența distracțiile de vară asupra organelor ORL ne va vorbi Dr. Lucia Gariuc, specialist otorinolaringolog.

Dna doctor, suntem acum în perioada călătoriilor și zborurilor dintr-un colț al lumii în celălalt... Cum influențează acestea asupra afecțiunilor din sfera ORL?

  • Zborul implică anumite schimbări atmosferice de presiune, ceea ce desigur nu poate lăsa indiferentă reacția organismului uman. Din tot corpul, anume organele ORL sunt cele mai sensibile la variațiile de presiune. Respectiv, pot apărea careva simptome, cum ar fi, epistaxisul sau eliminările sanguinolente din nas, dar cel mai des, senzația de urechi înfundate (airplane ear sau urechea de avion). Acestea se dezvoltă din cauza schimbării presiunii în căsuța timpanică și constricției trompei lui Eustache, deoarece ultima nu se poate adapta rapid la schimbările provocate de zbor. Respectiv, suntem nevoiți să înghițim, să căscăm, să rugumăm sau sa efectuăm manevra Valsalva (insuflarea aerului din nas în urechi, desigur într-o forma pasivă și moderată).

 

Este adevărat că zborul crește riscul de agravare a unui proces inflamator?

  • Zborul mereu crește riscul de agravare a unui proces inflamator, fie cu implicarea cavității nazale sau urechii medii. Medicii recomandă anularea zborului în caz de procese inflamatorii acute rinosinuzale, otice și alergice, ceea ce deseori este imposibil de făcut. În astfel de cazuri se iau măsuri de rigoare: respirația nazală să fie liberă, cavitatea nazală igienizată, se administrează vasoconstrictoare topice intranazale, substanțe antihistaminice, uneori chiar și antiinflamatorii nesteroidiene și decongestionante sistemice, imediat înainte de zbor.

Dar mediului acvatic cum influențează asupra organelor ORL?

  • Este știut că apa ajută la eliminarea secrețiilor, dar în același timp, contează foarte mult calitatea și conținutul acesteia. Dacă vorbim de apa clorată din bazine, atunci la anumite persoane aceasta poate duce la iritarea mucoaselor, cu apariția manifestărilor alergice sau reactiv inflamatorii. Apa din mare sau oceane, de obicei, nu provoacă astfel de simptome, dar depinde de reacția mucoaselor a fiecărei persoane în parte. Există persoane cu o sensibilitate mai înaltă față de apa sărată sau aerul de mare, aceasta manifestându-se prin uscăciunea exagerată a mucoasei nazale. În afară de reacția mucoasei nazale și faringiene, mediul acvatic poate duce la apariția otitelor externe. Drept cauză servesc bacteriile și fungii care se depozitează pe pielea conductului auditiv extern, mai ales atunci când sunt prezente unele leziuni sau careva patologii concomitente ce duc la scăderea imunității locale și generale, cum ar fi diabetul zaharat, boli autoimune, HIV SIDA, etc.

Și la întrebarea frecvent adresată de mămici: ”dacă copilului, în special bebelușului, îi intră apă în ureche, este vreun risc de dezvoltare a unui proces inflamator”, ce ne puteți răspunde?

  • Dacă organele ORL ale copilului sunt în stare satisfăcătoare, atunci mămicile pot fi liniștite, deoarece nu există niciun risc de inflamație. Dar, în caz că sunt prezente unele condiții locale favorizante, desigur riscul crește.

În cazul în care copilul a suportat o otită, peste cât timp își poate relua activitățile în mediul acvatic?

  • În mod normal, se recomandă reluarea activităților în momentul în care medicul ORL stabilește că, starea obiectivă a urechii este satisfăcătoare, a avut loc regenerarea completă și restabilirea integrității timpanului (dacă a avut loc perforația acestuia), plus absența altor manifestări de congestie sau inflamație a mucoasei nazale.

Diferența de temperatură, mai înaltă a aerului și mai joasă a apei, are vreun impact negativ asupra sistemului auditiv?

  • În general, diferența de temperatură nu ar trebui să afecteze cumva organismul nostru, dacă acesta este călit. Dar, uneori, din cauza temperaturii prea joase a apei poate avea loc o suprarăcire a urechii. Și nu doar a urechii, diferența de temperatură poate provoca și afectarea sistemului renal, respirator, ș.a..

De la ce vârstă se permite scufundarea la adâncimi mai mari?

  • Vârsta pentru astfel de activități nu o stabilim noi, medicii ORL, dar specialiștii în diving. Atât timp cât copilul este pregătit moral, fizic și psihoemoțional pentru acest tip de sport, nu ar trebui să îl oprească nimic. Vârsta minimă recomandată este de 7 ani, dar desigur variază în dependență de copil. Noi, medicii ORL, împreună cu medicii pediatri, doar trebuie să apreciem starea de sănătate a copilului respectiv, precum și absența sau prezența contraindicațiilor. Dacă copilul nu prezintă careva anomalii de dezvoltare structurale sau patologii inflamatorii acute sau cronice în acutizare, nu am avea de ce interzice scufundarea la adâncimi mai mari. Copiii au capacitatea de a înota și de a se scufunda de la naștere, aceasta e o abilitate care trebuie dezvoltată. Iar, noi ne bucurăm de orice activitate sportivă care fac din copii noștri indivizi sănătoși și fericiți.

Și atunci când se planifică frecventarea bazinelor pe tot parcursul anului, care este perioada mai potrivită pentru a iniția aceste activități ca să evităm declanșarea unor boli ORL sau acutizarea acestora?

  • Se recomandă de inițiat activități acvatice în perioada caldă a anului, când riscul pentru infecții virale respiratorii superioare și inferioare scade destul de mult și sistemul imunitar este mai fortificat. De asemenea, astfel evităm expunerea copiilor la variațiile de temperatură ale apei și aerului. Dar desigur, depinde foarte mult și de copil, deoarece suntem absolut toți diferiți și reacționăm la fel, diferit. Sunt copii care inițiază înotul în perioada iernii și frecventează ani de zile practic fără afectarea organelor ORL.

Ce sfaturi le puteți da părinților? Cum putem evita momentele nedorite?

  • Sfatul meu principal pentru părinți este că, înainte de inițierea oricărei activități sportive sau plecarea la odihnă, să consultați copilul atât la medicul pediatru, cât și ORL. Un simplu dop de cerumen în urechea copilului intrând în contact cu apa, poate provoca disconfort atât copilului, cât și părinților. Prin adresarea la timp, specialiștii vor aprecia funcționalitatea organelor ORL și nu numai. Este mult mai ușor și benefic să ne ocupăm cu profilaxia, decât cu tratamentul.

Dar copiilor?

  • Iar, copiilor le dau sfatul să asculte de părinți, și atunci când au careva nedumeriri sau simptome neobișnuite legate de starea lor de sănătate, să le spună părinților, deoarece ei sunt primii care le vor acorda ajutor.

 Nu ezita! Adresează o întrebare D-nei Dr. Lucia Gariuc!