Fii Sanatos


Broccoli te ajută să ții diabetul sub control

07/01/21 (2166 vizualizari)

Un studiu recent afirmă că secretul controlului optimal al diabetului, se află chiar pe polițele frigiderului. Cercetătorii au descoperit că un component din broccoli, dar și alte legume crucifere, duc la o ameliorare semnificativă a nivelului postprandial al glicemiei la adulții obezi cu diabet zaharat de tip 2.

Studiul, realizat de Dr. Annika Axelsson și echipa sa, Lund University Diabetes Center din Suedia, fost publicat în revista Science Translational Medicine.

Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai frecventă formă de diabet, care se manifestă prin creșterea nivelul glucozei în sânge, din cauza că organismul nu poate utiliza eficient insulina – hormonul produs de pancreas. Controlul deficitar al glicemiei provoacă o serie de complicații severe, inclusiv infarct miocardic, accident vascular cerebral, leziuni neuronale și insuficiență renală. Deși există medicamente care contribuie la normalizarea glucozei în sânge, uneori acestea nu pot face față. Astfel, fiind dirijați de aceste necesități, dr. Axelsson și echipa sa, și-au pus scopul de a găsi alte alternative pentru corijarea glicemiei.

Sulforphane este compusul obținut din legumele crucifere, care pare să ofere rezultate destul de promițătoare. Experimental, s-a observat că, sulforaphanul inhibă procesul de sinteză a glucozei de către ficat. Iar fiind administrat șobolanilor cu diabet zaharat de tip 2, a dus la îmbunătățirea expresiei genelor hepatice, responsabile de gluconeogeneză.

În continuare, într-un studiu clinic randomizat, care a durat 12 săptămâni și a inclus 97 adulți obezi, a fost testat și extractul de broccoli. Toți adulții sufereau de diabet zaharat de tip 2 și aveau un control prost asupra nivelului de glucoză în sânge. Comparativ cu adulții care nu au consumat extractul de broccoli, cei care l-au consumat, au prezentat o reducere semnificativă a nivelului de glucoză din sânge.

Mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma beneficiile sulforaphanului pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, dar dr.Axelsson concluzionează că acesta este un pas înainte în aplicarea metodelor genetice în elaborarea unui tratament de succes al diabetului. Fiți cu noi pe facebook: