Fii Sanatos


Avortul – consilierea psihologică e vitală!

17/01/18 (4561 vizualizari)

Decizia de a întrerupe viaţa care creşte în tine este foarte dificilă, chiar dacă este uneori cea mai evidentă alegere pe care o poţi face. Avortul a fost și rămâne a fi un subiect cu impact psihologic de nedescris. Situațiile sunt multiple, reacțiile diferite, justificările – la fel, dar și viața de după. Aceste efecte complexe impun o consiliere ulterioară!

Psihoterapeuții descriu starea psihologică după o sarcină întreruptă prin noțiunea de Stres Post Avort (SPA). Manifestarea acestei reacții poate avea loc oricând, imediat sau la ani de zile după avort. Femeile pot suferi stres mental, anxietate, vinovăţie şi ruşine, chiar şi după cinci ani sau mai mult. Aceasta este o rană emoțională, de care psihicul are nevoie să se protejeze punând în funcțiune diverse mecanisme: negarea experienței, comportamente compensatorii, evitare, control excesiv etc. Un studiu care a cercetat comportamentul psihologic al femeilor la 8 săptămâni după întreruperea unei sarcini, a observat că 44% dintre ele au prezentat dereglări ale sistemului nervos, 36% aveau probleme cu somnul, 31% regretau decizia luată, iar 11% luau tratament medicamentos pentru a trata problemele psihice survenite. Iar 47,5% dintre femeile care au suferit un avort spontan au refuzat să se gândească sau să vorbească despre experiența prin care au trecut. De asemenea, avortul este strâns legat de un consum crescut de alcool, droguri, comportament violent, dar şi imposibilitatea de a avea o relaţie de cuplu sănătoasă.

Schimbările socio-culturale și legalizarea avortului au diminuat, în mod cert, presiunea legată de avort. Ceea ce în trecut reprezenta o procedură secretă, cu izolare psihologică și socială, acum a devenit un fapt relativ comun. Oricare ar fi dificultățile prin care trece femeia, acum ea poate beneficia de suport psihologic, ceea ce e vital important pentru a trece mai ușor prin această experiență.


Cum poți face față realității? – Iată ce recomandă psihologii

Ceea ce simţi în legătură cu întreruperea sarcinii înainte de a o face, circumstanţele în care ai rămas însărcinată şi în care ai luat decizia, toate afectează modul în care te vei simţi după avort. Cu alte cuvinte, dacă eşti sigură că faci alegerea corectă şi dacă te simţi susţinută şi iubită, este foarte posibil să te simţi la fel de bine şi după avort.

Dacă te simţi vinovată sau confuză în legătură cu decizia ta, aceste sentimente vor continua şi după întreruperea sarcinii. Nu există dovezi care să susţină că avortul în sine duce la depresie, dar dacă ai mai trecut printr-o depresie eşti mult mai vulnerabilă să suferi o nouă depresie după un avort.
Dacă încă încerci să iei o decizie, este de mare ajutor să vorbeşti despre asta cu cineva în care ai încredere, prieteni, iubit. Discuţiile cu ei te vor face să simţi că eşti iubită. Te sfătuiesc să apelezi la servicii de consiliere/psihoterapie, un profesionist te poate ajuta mai bine în primul rând pentru că nu este implicat direct şi poate să fie obiectiv.

Acceptarea

Pentru a face faţă oricărei probleme trebuie în primul rând să o accepţi. Dacă o negi sau o ignori nu faci decât să o agravezi. Dacă te întorci la serviciu imediat după un avort şi te angajezi în activităţi care nu îţi lăsa timp de gândire la evenimentele recente, nu faci decât să amâni confruntarea cu sentimentele tale. Dă-ţi timp să înţelegi ceea ce simţi pentru a putea să faci faţă situaţiei. Acordă-ţi timp pentru a plânge. Cu cât îţi recunoşti şi accepţi deschis sentimentele cu atât este mai puţin probabil să “le bagi sub preş” cu un comportament autodistructiv. Dă-ţi voie să decizi pentru tine când eşti pregătită să te vindeci.

Împărtăşeşte-ţi durerea

E firesc să îţi eviţi cercul de cunoscuţi după avort, să eviţi întrebările sau compasiunea nedorită. Totuşi, cu cât te îndepărtezi mai tare de ei, cu atât mai complicată va deveni şi starea ta emoţională. Emoţiile ţinute sub tăcere au efect negativ asupra sănătăţii fizice şi mai ales psihice. Cu cât încerci mai mult să îţi îngropi sentimentele cu atât măreşti şi şansele ca ele să cauzeze o eventuală depresie. Aşa că împărtăşeşte-ţi durerea cu familia, prietenii şi cu partenerul tău.

Răsfaţă-te

Ia-ţi un mic concediu şi fă lucruri care îţi fac plăcere. Micile împliniri, succese îţi vor întări încrederea în tine şi îţi vor restabili stima de sine. Sentimentele de tristeţe sunt evidente şi naturale, trebuie să înţelegi că acesta este un proces gradual şi cere timp. O stare optimistă şi pozitivă te va ajuta mult în procesul de echilibrare de după un avort.

Găseşte o sursă de energie pozitivă la care să te poţi racorda. Unele femei observă că le ajuta să planteze un copac, trandafiri sau să ajute un copil dintr-o ţară săraca, în amintirea sarcinii lor întrerupte. Eu te sfătuiesc să găseşti o activitate sportivă care să îţi facă plăcere, poate îţi faci un abonament la piscină, aerobic sau dansuri. În scurt timp te vei simţi mult mai bine atât psihic cât şi fizic. Te vei simţi mai încrezătoare în forţele tale, mai tonică.

Mergi înainte

Odată ce ai acceptat realitatea şi faci eforturi pentru a-i face faţă, vei depăşi depresia. Dacă încerci constant să retrăieşti sentimente de vină, sentimente din trecut nu vei reuşi să mergi mai departe. Aşa ca acorda-ţi şansa de a face planuri pentru o viitoare sarcina sau adopţie. Deschide-ţi mintea către aceste opţiuni şi îţi vor aduce o nouă perspectivă asupra maternităţii.

Iartă-te! Este posibil să regreţi întreruperea sarcinii şi să ai dificultăţi în a face faţă acestor sentimente, însă situaţia nu se va schimba dacă îţi petreci viaţa condamnându-te. Acceptă că ai luat o decizie pe care o regreţi, cere-ţi iertare şi apoi acceptă ideea că ai fost iertată şi că eşti încă iubită.

Uneori un avort este singură scăpare dintr-o situaţie fără ieşire. O decizie grea care poate face orice femeie să treacă prin emoţii puternice, sentimente neplăcute. Nu-ţi fie ruşine să vorbeşti deschis despre asta, foarte multe femei au trecut prin această experienţă.

Dacă descoperi că sentimentele sunt atât de copleşitoare încât nu le poţi face faţă, mai ales dacă a trecut mult timp de când ai avortat, îţi recomand să cei ajutorul specializat al unui psihoterapeut. Împreună vei găsi mijloacele prin care îţi vei regăsi echilibrul şi starea de bine. Fiți cu noi pe facebook:

Sursa: https://cabinetpsihologic21.wordpress.com, http://www.adevaruldespreavort.ro
Poza simbol: http://familyis.ru