Fii Sanatos


Anafilaxia la copii

22/03/20 (4024 vizualizari)

Anafilaxia este o reacție alergică extremă.

Cuvântul anafilaxie vine din limba greacă și înseamnă "protecție contrară sau inversă", sugerând că organismul se supraprotejează printr-o reacție agresivă la o substanță, de fapt, inofensivă.

La copii, majoritatea episoadelor anafilactice sunt cauzate de produse alimentare, medicamente sau mușcături de insecte. Dacă un copil dezvoltă o astfel de reacție, este cert că anterior el a mai fost în contact cu această substanță cel puțin o singură dată. Prima expunere poate să nu se manifeste prin oarecare simptome vizibile. Cu toate acestea, organismul învață să recunoască substanța (antigenul) și construiește un mecanism de apărare împotriva acestuia (anticorpi). La expunerea ulterioară, organismul reacționează la antigen ca față de ceva foarte dăunător. De exemplu, majoritatea copiilor pot consuma alune fără risc, în timp ce alții pot avea o reacție anafilactică la acestea.

Ce simptome trebuie să ne pună în gardă

Anafilaxia este o stare gravă, care pune viața în pericol și care necesită un tratament medical prompt. Majoritatea episoadelor se dezvoltă timp de câteva secunde până la câteva minute după expunere, dar reacția poate fi amânată și pentru câteva ore. Șocul anafilactic implică de obicei mai mult de un sistem de organe. Astfel, dacă reacția alergică s-a manifestat doar sub formă de urticarie, aceasta nu este suficient pentru a stabili diagnosticul de anafilaxie. Iar dacă urticaria este asociată cu dificultăți de respirație, aceasta poate indica declanșarea unei stări de anafilaxie.

Simptomele tipice includ:

  • cutanate: prurit, hiperemia feței sau eritem, urticarie, edemațierea buzelor sau a limbii
  • respiratorii: respirație rapidă și zgomotoasă, șuierătoare (stridor), salivare, cianoză
  • gastrointestinale: vărsături, dureri abdominale, diaree
  • cardiovasculare: lipotimie (pierderea cunoștinței), slăbiciune, hipotensiune arterială.

Ce trebuie să faci?

Cea mai importantă parte a tratamentului este recunoașterea reacției anafilactice și acordarea de urgență a primului ajutor. 

Singurul medicament eficient în cazul anafilaxiei este epinefrina (adrenalina). De obicei, vine într-un injector lung (EpiPen) și poate fi administrat în siguranță de către părinți, profesori sau chiar de către copii, dacă sunt suficient de mari. Dacă există o suspiciune de anafilaxie, cel mai sigur lucru care trebuie făcut este să administrați epinefrină. Nu există nici o contraindicație pentru administrarea acesteia.

Pot fi utilizate medicamente pentru a ameliora pruritul și urticaria. Steroizii pot scădea edemul și inflamația. Tratamentul problemelor respiratorii vor contribui la reducerea inflamației și dezobstruarea căilor respiratorii.

Anafilaxia este o urgență medicală ce poate necesita măsuri de salvare a vieții cum ar fi gestionarea fluxului de aer, oxigen suplimentar, volume mari de fluide intravenoase și monitorizare atentă.

Aceste intervenții se aplică pentru a ameliora starea copilului la momentul respectiv. Ele nu vor trata problema de bază și cauzele anafilaxiei.

Măsuri de siguranță:

  • Cel mai bun mod de a preveni anafilaxia este evitarea expunerii la alimente suspecte, medicamente sau insecte.
  • Învățați copiii cum să se protejeze și încurajați-i să poarte o brățară de alarmă medicală.
  • Asigurați-vă că profesorii, prietenii și familia sunt la curent cu acest risc.
  • Trebuie să aveți un injector cu epinefrină disponibil în orice moment și în orice loc.
  • După ce copilului i s-a administrat o injecție cu epinefrină, starea acestuia trebuie evaluată în regim de urgență. Nu ezitați să sunați la 903 dacă credeți că copilul dvs. poate avea o reacție anafilactică.

Uneori, anafilaxia se poate repeta chiar și fără o a două expunere. Unul din 5 copii are o a doua reacție timp de 24 de ore de la episodul inițial. Aceasta se numește reacție bifazică. Singura modalitate de a reduce probabilitatea unei reacții bifazice este de a vă asigura că epinefrina este administrată cât mai curând posibil după apariția primelor simptome. Fiți cu noi pe facebook:

poza – https://ro.wikipedia.org/wiki/Anafilaxie
sursa - https://jamanetwork.com