27/07/18 (4700 vizualizari)
Niciun an şcolar nou nu e scutit de emoţie, nerăbdare şi… cumpărături. Caiete, stilouri, creioane colorate şi penare, poate chiar uniforme şi pantofiori de lac. La loc de mare cinste pe această listă se află ghiozdanul, piesă indispensabilă pentru elevi. Pentru că achiziţionarea acestuia nu ar trebui să fie lăsată la voia întâmplării, iată care sunt aspectele de care trebuie să ţii cont că să alegi ghiozdanul potrivit!
Dacă eşti părintele unui copil aflat în grupa pregătitoare, atunci ar trebui să iei în calcul acest amănunt în momentul în care pleci la cumpărături. În anul de debut într-ale şcolii numărul caietelor va fi redus, iar ghiozdanul poate fi unul mai puţin voluminos, în care să-şi facă loc pe lângă manualele subţirele o carte veselă, jucăria preferată, gustarea pentru pauze şi, eventual, echipamentul pentru sport. În cazul în care cel mic a depăşit această etapă şi a intrat serios în primii ani de şcoală, atunci trebuie să reţii că, pe lângă toate acestea de mai sus, necesarul pentru ore se complică, iar ghiozdanul trebuie să fie mai încăpător.
Oricum ar fi, ghiozdanul trebuie să aibă două bretele, pentru a fi purtat pe spate şi pentru a distribui uniform greutatea din interior. Bretele trebuie să fie ajustabile, late (4-5 cm), moi și căptușite, care să nu rănească umerii copilului sub greutatea ghiozdanului. Alege un ghiozdan care dispune și de o curea orizontală, care ajută la o bună fixare pe spatele copilului și distribuie mai bine greutatea sa.
Acordă atenție lungimii și lățimii ghiozdanului. Acesta nu trebuie să fie mai lat decât lățimea umerilor copilului. Nu trebuie să treacă de linia șoldului când copilul este așezat. Purtat în spate, ghiozdanul trebuie să se sprijine pe zona lombară a corpului.
Un ghiozdan ales corect va preântâmpina apariția diferitor probleme de postură sau chiar afecţiuni mai serioase ale coloanei.
Conform recomandărilor sanitaro-igienice, un ghiozdan trebuie să cântărească până la 1 kg. Greutatea ghiozdanului, încărcat cu materiale și rechizite școlare, nu trebuie să depașească 10% din greutatea copilului, pentru că, în caz contrar, îi va afecta dezvoltarea coloanei vertebrale și postura.
Ținând cont de această regulă, copiii de clasele I-III, care cântăresc în general între 20 și 35 de kilograme, ar trebui să poarte un ghiozdan care cântărește între 2 și 3,5 kilograme. Pentru copiii de clasele V-VII, greutatea ghiozdanului ar trebui să se situeze undeva la 5 kilograme.
Ghiozdanul este unul dintre acele produse care vede şi trăieşte multe la viaţa sa. Acesta este motivul pentru care este recomandat să acorzi atenţie materialelor din care este confecţionat acesta, ca să fii sigur că rezistă cu brio la toate evenimentele din timpul zilei.
Ghiozdanul trebuie să fie confecționat dintr-un material ușor, puțin rigid, impermeabil, cu un burete de susţinere a spatelui, care acoperă întreaga suprafaţă posterioară a ghiozdanului sau chiar un cadru metalic ce menţine spatele copilului drept. Un ghiozdan confecționat din 100% polyester, va rezista în timp, și este foarte ușor de curățat. Evită modelele rigide și fabricate dintr-un material textil subțire, întrucât copilul va simți în spate obiectele dure și colțuroase din ghiozdan.
Verifică fermoarele. Uită-te cu atenție la fermoarele de la buzunar și asigură-te că sunt robuste.
Toate acestea fac diferența între un ghiozdan de calitate şi unul ce se va deteriora rapid.
Numărul buzunarelor, compartimentarea internă a spaţiului, penarul simplu sau suplimentar încorporat, buzunarul exterior pentru gustarea pentru şcoală şi sticla de apă, banda reflectorizantă utilă atunci când nici nu te-aştepţi, sacul detaşabil pentru sport, buzunarul pentru telefon mobil plasat pe una dintre bretele, roţi ataşate astfel încât ghiozdanul să poată fi tras ca pe-un troler, toate sunt detalii importante care pot cântări serios în momentul achiziţiei. În funcţie de stilul de viaţă al copilului şi de necesităţi, acestea pot fi aspectele hotărâtoare atunci când va decideţi să cumpăraţi un ghiozdan.
Deşi un ghiozdan nu face parte din seria produselor de folosinţă îndelungată, ca să justifice un preţ ridicat, nu e clasat nici în gama consumabilelor, încât să coste o nimica toată. Orientează-te către un produs care să aibă un raport corect calitate-preţ şi al cărui cost să se reflecte în bifarea unor caracteristici pozitive precum spaţios, ergonomic, durabil.
Poate să fie ghiozdanul as la toate capitolele de mai sus, dacă nu va întruni aşteptările estetice ale copilului, degeaba! De aceea, o altă recomandare utilă este să mergi împreună cu şcolarul la cumpărături, ca să-l laşi pe el să decidă cum va arăta ghiozdanul pe care îl va purta. Fiți cu noi pe facebook:
Sursa: www.totuldespremame.ro, www.la-pediatru.ro, www.universdecopil.ro