Fii Sanatos


De ce este bine ca copiii să ia ore de pian

06/09/18 (2440 vizualizari)

Pianul nu este doar un instrument ce transformă sunetele în melodii de vis, ci este și instrumentul ce ne atinge cele mai adânci strune ale sufletului nostru. Mai mult, studiile susțin că pianul poate contribui la dezvoltarea abilităților lingvistice la copii.

John Gabrieli, neurolog și cercetător la Massachusetts Institute of Technology’s McGovern Institute for Brain Research, afirmă că există dovezi precum că orele de pian practicate la o vârstă timpurie îmbunătățesc procesarea sunetelor care se referă nu doar la muzică, dar și limbaj.

Bazându-se pe cercetările anterioare din domeniul muzicii și dezvoltării copiilor, autorii subliniază un mod specific în care lecțiile de pian pot contribui la îmbunătățirea abilităților de procesare a limbajului copiilor mici. Gabrieli explică că, pe măsură ce auzul copiilor poate distinge diferite sunete și tonalități la pian, ei pot înțelege mai bine diferențele subtile dintre cuvintele rostite – un element cheie al dezvoltării limbajului.

Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii au selectat 74 copii de 4-5 ani, din grădinițe chineze, vorbitori de limba mandarină. Copiii au fost împărțiți în trei grupuri: cei din primul grup frecventau ore de pian de 3 ori pe săptămână, a câte 45 de minute; cei din al doilea grup frecventau ore de lectură de 3 ori pe săptămână, a câte 45 de minute; cei din al treilea grup nu făceau nimic. La șase luni de cercetare, grupurile nu prezentau diferențe semnificative în ceea ce privește măsurile generale de capacitate cognitivă, precum IQ, memorie și atenție. Totuși, copii din primul grup au fost remarcați într-un singur mod-cheie: ei au fost semnificativ mai buni în distingerea cuvintelor rostite, care se diferențiau printr-o singură consoană, de exemplu, "t" și "d" care sună asemănător, iar creierul trebuie să ia o decizie instantanee cu privire la cele auzite. Acest lucru sugerează că lecțiile de pian constituie un element crucial și complex în procesarea limbajului.

Studiul actual a fost centrat pe orele de pian, însă autorii susțin că aceste rezultate ar putea fi valabile în linii mari și pentru alte instrumente muzicale. Fiți cu noi pe facebook:

Rezultatele au fost atât de surprinzătoare încât școala din Beijing, unde a fost făcut studiul, a continuat să ofere lecții de pian elevilor chiar și după încheierea experimentului.

Sursa: www.time.com