Fii Sanatos


Obezitatea infantilă – cauze și soluții. Dr. Munteanu Diana, medic endocrinolog pediatru.

18/01/21 (9225 vizualizari)

Factorul ereditar a fost mult timp supraestimat!

Literatura de specialitate și studiile recente asupra obezității la copii, a demonstrat că indiferent de moștenirea genetică și predispoziții, obezitatea se dobândește și se dezvoltă în funcție de felul în care a fost crescut copilul.

Aport alimentar incorect

Analiza anchetelor alimentare a copiilor suprapoderali a scos în evidență consum frecvent și exagerat de dulciuri, băuturi carbogazoase și paste făinoase.

Sedentarismul

Există o legătură între orele petrecute la TV, jocuri video și tendința la creștere ponderala, demonstrată fiind scăderea ratei metabolismului, și creșterea consumului de alimente cu valoare nutritivă scăzută.

Când să ne facem griji?

Dacă copilul începe să aibă rotungimi nefirești, în special în zona abdomenului, să poarte hăinuțe nepotrivite vârstei, este timpul să vă adresați specialistului!

Ce măsuri de luat?

Copilul nu trebuie pus la cure de slăbire! Și nici nu trebuie să se descurce cu această stare desinestătător.

Implicarea familiei are o importanță majoră!

Familia trebuie să conștientizeze că copilul are un aport exagerat de dulciuri, băuturi carbogazoase, sucuri, sau produse cu valoare nutritivă scăzută, care se transformă ușor în rezerve de grăsimi. Acestea trebuie excluse din obiceiurile alimentare. Iar modificările efectuate se vor referi la toți membrii familiei și nu doar la copilul cu exces ponderal. Este binevenită stabilirea unei discipline a luării meselor și evitarea ronțăitului.

Se va încuraja mișcarea și plimbările la aer liber, jocuri și activități plăcute realizate într-un mediu familiar echilibrat.

Copilul va slăbi în mod firesc dacă rația lui calorică și alimentația lui va fi pusă în limite corecte.

Nu ezitați să consultați un specialist! Fiți cu noi pe facebook:

Munteanu Diana, medic endocrinolog pediatru, Institutul Mamei și Copilului