22/01/20 (7713 vizualizari)
Răceala și infecțiile respiratorii acute inclusiv gripa sunt cele mai frecvente afecțiuni, mai ales în sezonul rece. Acestea apar atunci când sistemul nostru imunitar – linia principală de apărare a organismului, nu funcționează suficient de bine pentru a ne asigura o protecție satisfăcătoare.
Un deficit de vitamina D în sezonul rece face ca sistemul nostru imunitar să fie practic lipsit de apărare împotriva gripei și altor viroze. Cei mai expuși riscului sunt copii și vârstnicii, dar și persoanele adulte ce duc un mod de viață sedentar, petrec mult timp în încăperi închise, precum și cei cu o alimentație precară sau care prezintă tulburări metabolice și de nutriție. Vitamina D este foarte importantă în special în cazul bebelușilor care au o creștere spectaculoasă în primii ani de viață, dar și pentru cei ajunși la pubertate când ritmul de creștere accelerează din nou.
Vitamina „D” sau ”vitamina razelor de soare” produsă în mod natural de către organismul uman sub acțiunea razelor ultraviolete face parte din grupul vitaminelor liposolubile. Este unica vitamină care se comportă ca un hormon, manifestând acțiuni benefice pentru sănătate. Ea este implicată nu numai în metabolismul calciu-fosfor, dar are și un rol marcat pe sistemul imun al copiilor, intervenind atât în profilaxia cât și în tratamentul infecțiilor virale sau bacteriene.
Un număr destul de mare din populația europeană și cea mondială nu beneficiază de o cantitate suficientă vitamina D deoarece este puțin prezentă în alimentație, iar expunerile la soare sunt limitate, mai ales în lunile cu „r” ale anului, cele ce corespund sezonului rece.
Pe vremea copilăriei bunicilor și părinților noștri, untura de pește era o sursă suplimentară de vitamina D și se administra cu sfințenie pentru a le asigura copiilor o dezvoltare viguroasă.
Vitamina D era utilizată cu mult înainte de descoperirea ei pentru tratarea infecțiilor respiratorii. Pacienții cu tuberculoză erau trimiși în spitale unde tratamentul se baza pe expunerea la razele solare, despre care se credea că distruge direct tuberculoza. Și uleiul din ficat de cod se folosea în tratamentul infecțiilor, fără ca să se știe că efectul protector de fapt se datora vitaminei D.
La nivelul sistemului imunitar, vitamina D activează celulele responsabile de apărarea organismului împotriva diverșilor virusuri sau bacterii. Toate celulele sistemului imunitar au receptori pentru vitamina D. Dacă acestea sunt activate corect, ele se vor transforma în două tipuri de celule imunitare: celule capabile să distrugă invadatorul, și anticorpi, celule cu memorie care păstrează informația astfel încât la un nou atac să știe cum să-l elimine”. Un nivel optim al vitaminei D în sânge va înarma sistemul imunitar, astfel încât să fie capabil să detecteze invadatorii, distrugându-i și eliminându-i din organism. Aceasta reprezintă cheia succesului în lupta cu virozele.
Pentru a asigura nivelul optim al vitaminei D în organism, mai întâi trebuie să dozezi nivelul său circulant în sânge. Dacă nivelul vitaminei D este sub limita normei, se recomandă suplimentarea deficitului prin administrarea corectă a unui preparat pe bază de vitamina D. Consultați medicul pediatru sau medicul de familie.
Copiii în primul an de viață necesită un aport suplimentar de vitamina D sub formă de picături, indiferent de modul de alimentație, natural sau artificial. Ideal este ca picăturile să fie picurate direct în gurița copilului, deoarece fiind o substanță uleioasă vor rămâne pe linguriță sau pe pereții biberonului. Fiți cu noi pe facebook:
Aici poți adresa o întrebare Dnei Dr. Silvia Șevcenco, medic pediatru
Autor: Silvia Șevcenco, medic pediatru, Centrul Medical Medi Partner
Poza simbol