Hidratare: sistemul gastrointestinal este ca o conductă lungă, care trebuie ”spălată” regulat. Hidratarea (4-8 pahare de apă pe zi) poate fi cel mai important mod în prevenirea și tratarea constipației. Persoanele care respectă dieta keto trebuie să consume și mai multă apă decât alții.
Oțet de mere: oțetul de mere conține pectină, fibre solubile în apă, care promovează mișcările intestinale. Se recomandă 1 lingură diluată în apă 1:2, zilnic.
Suplimente de magneziu: laxativ ușor, dar și efect calmant asupra sistemului nervos. 250 mg de citrat de magneziu zilnic este un bun început, ajustând în funcție de toleranță.
Unele persoane, îndeosebi cele care respectă dieta keto, au nevoie de o suplimentare cu electroliți. Dacă nu ai contraindicații (insuficiență cardiacă, de exemplu), atunci îți poți suplini necesarul de sodiu, potasiu și magneziu începând ziua cu 1/2 linguriță de cremă de tartru (potasiu), 1/2 linguriță de sare roză (sodiu și magneziu), 1 lingură de oțet de mere și un pic de suc de lămâie sau lime.
Prebiotice și probiotice. Acestea vor normaliza flora intestinală și vor stimula peristaltismul. Se recomandă remediile combinate, cu conținut de lactobacterii și bifidobacterii (în doză de cel puțin 20 de miliarde de unități/zi). Doza poate fi crescută treptat. Iaurtul neîndulcit, cu conținut înalt de grăsimi sau iaurtul grecesc, murăturile și varza acră sunt surse naturale de probiotice.
Consumă grăsimi care lubrifiază sistemul gastrointestinal, în special trigliceride cu lanț mediu. Acestea se conțin în lapte, unt, ulei de cocos, ulei de palmier. Aceste trigliceride reprezintă și o sursă de energie, scad nivelul colesterolului și îmbunătățesc funcția creierului și memoria.
Fibre alimentare: consumă legume cu conținut scăzut de carbohidrați (spanac, țelină, avocado, sparanghel, dovlecei, ciuperci, conopidă), dar și diferite tipuri de semințe: de in, chia, susan, cânepă ș.a. Evită legumele bogate în amidon, ca cartofii.
Bea o ceașcă de cafea sau ceai fierbinte: cafeaua și ceaiul servesc ca diuretice ușoare, dar temperatura lor poate induce contracții ușoare în intestin, care vor stimula digestia.
Și nu uita! Ia o poziție comodă atunci când stai pe toaletă. Utilizarea unui scaun sub picioare îți poate fi de ajutor. Un studiu japonez a constatat că poziția ghemuită creează un anumit unghi al canalul rectal, care duce la scăderea tensiunii.