Fii Sanatos


5 strategii alimentare pentru ameliorarea psoriazisului

26/10/18 (5233 vizualizari)

Dacă doriți să îmbunătățiți calitatea aerului din casă, nu are rost să utilizați filtrul de aer, fără a aspira mai întâi praful. La fel și persoanele care suferă de psoriazis, mai întâi trebuie să facă ordine în regimul său alimentar apoi să obțină eficacitate de la tratament local.

Psoriazisul reprezintă o reacție imună, cu manifestare preponderentă la nivelul articulațiilor și punctelor de presiune. Dar, din ce cauză se declanșează și care este mecanismul de acțiune, rămâne a fi un mister pentru medici.

Ultimile studii susțin că, respectând un regim alimentar, procesul de îngrijire locală a focarelor de psoriazis este mult mai simplu. Meniul nu diferă cu mult față de cel recomandat în prevenirea bolilor cardiovasculare, diabetului, și pentru o talie de viespe: o dietă săracă în grăsimi saturate și zahăr, și cât mai multe fructe și legume.

Iată ce trebuie să știți:

Nu uitați despre esențiale

Cheia pentru o sănătate bună constă în respectarea unui aport adecvat de acizii grași omega-3 (din semințe de in și ulei de pește) și omega-6 (din grăsimi polinesaturate, cum ar fi uleiul de porumb). Acizii grași omega-3 contribuie la reducerea inflamației, în timp ce acizii omega-6 contribuie la apariția inflamației.

Aportul acizilor grași omega-3 trebuie să fie de două-patru ori mai mare față de aportul acizilor grași omega-6.

Faceți o alegere sănătoasă: optați pentru peștele gras, cum sunt somonul și macroul. Un studiu britanic a constatat ca persoanele cu psoriazis, care au mâncat zilnic 6 porții de somon, au avut o ameliorare de 15% a simptomelor, cum sunt pruritul și descuamarea, în doar 6 săptămâni. O altă sursă bună de grăsimi omega-3 sunt semințele de in (presurați-le peste cereale și salate).

Încercați să limitați consumul de alimente prăjite și grase, care la fel au o acțiune pro-inflamatorie.

Produse bogate în antioxidanți

A fost efectuat un studiu italian care a cercetat persoanele ce suferă de psoriazis și un grup de control, cu alte boli de piele. Cei care au urmat un regim alimentar bogat în morcovi, fructe proaspete și legume verzi, au avut o probabilitate mai mică de a dezvolta psoriazis (sau un episod acut de psoriazis, în cazul în care exista deja boala), decît cei care nu au folosit aceste alimente bogate în antioxidanți.

Limitați consumul de alcool (și țigările!)

Cercetările au constatat o incidență a psoriazisului semnificativ mai mare la alcoolici, iar fumatul aproape dublează riscul unei persoane de a avea psoriazis (și, probabil, agravează boala deja existentă). Mai mult, dacă apelezi la alcool pentru a face față stresului emoțional care poate apărea din cauza acestei boli, ai putea agrava starea de sănătate și provoca o acutizare.

Stephen M. Purcell, profesor în dermatologie la Colegiul de Medicină Osteopatică din Philadelphia, recomandă pacienților săi să consume alcool doar în cantități moderate: se recomandă un pahar de vin în zi. (Notă: Consumul de alcool poate avea efecte secundare periculoase, în cazul în care este combinat cu anumite medicamente pentru psoriazis, cum ar fi metotrexatul sau acitretina).

Nu exagerați cu mâncarea

”Se pare că există o legatură între psoriazis și obezitate”, spune Kelly Coates, manager în educația pacientului la National Psoriasis Foundation. Așadar, menținerea unei mase corporale sănătoase ameliorează evoluția psoriazisului. În plus, ”la persoanele obeze pliurile cutanate se ating mai des, ceea ce duce la exacerbarea bolii”, spune Jeffrey M. Weinberg, dermatolog la Mount Sinai St. Luke 's Hospital, din New York.

Acționați corect

Nu este suficient doar să respecți un regim alimentar sănătos, ci și să ai grijă de ceea ce primește organismul tău, și în ce mediu este expus, susține Dattner. ”Trebuie să menții un statut corect și să eviți factorii declanșatori precum fumul de țigară, arsurile solare și chiar unele medicamente”. Fiți cu noi pe facebook: