Fii Sanatos


Accesele de furie ale copiilor – bizare, dar fiziologice

31/01/20 (5198 vizualizari)

Tantrumurile sau accesele de furie sau crizele copiilor sunt un fenomen natural și apar mai ales la copiii care nu reușesc să-și exprime prin cuvinte frustrările de orice fel. Ei își exprimă furia și neputința târându-se pe podea, țipând și lovind tot ce le iese în cale etc. Accesele apar, de obicei, în intervalul de vârstă 2-3 ani, atunci când copiii își dezvoltă simțul (conștiința) de sine. Copilul este acum destul de mare să înțeleagă sensul lui “eu” și “dorințele mele”, însă prea mic pentru a ști cum să-și satisfacă aceste necesități.

Tantrumurile sunt rezultatul nivelurilor mari de energie și imposibilității de a găsi cuvintele potrivite pentru a îndeplini dorința. Vârful lor de manifestare este între 2 și 3 ani, frecvența și intensitatea lor descrescând spre vârsta de 4 ani. Se desfășoară pe parcursul unui an, 23-83% din copiii cu vârste între 2 și 4 ani manifestând accese de furie cel puțin ocazional.

Majoritatea copiilor se ”manifestă” în anumite locuri sau cu anumite persoane. De regulă – în public, atunci când copilului i s-a refuzat ceva și încetează atunci când obține ceea ce-și dorește. Pot exista variații între aceste limite în funcție de nivelul de energie a copilului, gradul de răbdare al părintelui și abilitatea lui de a calma copilul.

În anul 2003 a fost realizat un studiu prin chestionarea a 1200 de părinți americani despre tantrumul copiilor. S-a descoperit că 87% dintre copiii cu vârste între 18 și 24 luni făceau accese de mânie, procentul acestora crescând la 91% în intervalul de vârstă 30-36 luni și diminuându-se la 59% la 42-48 luni de viață.

Cum se manifestă?

Accesele de furie pot avea manifestări dintre cele mai diverse: copiii plâng zgomotos, țipă, își arcuiesc spatele, dau din picioarele, lovesc, se întind pe jos, fug de lângă părinți, unii chiar pot reține respirația, pot să vomite, sparg lucruri sau devin agresivi cu cei din jur.

Pe măsură ce cresc, copiii vor avea mai puține accese de furie și își vor gestiona mai bine sentimentele neplăcute. Copilul va exprima mai bine și mai ușor dorințele prin intermediul limbajului. Însă, atenție, dacă tantrumurile sunt răsplătite de părinți, ele se pot prelungi și până în adolescență sau viața adultă, dar sub o altă formă.

Cauzele tantrumului

Temperamentul copiilor variază și unii copii au mai multe tantrumuri decât alții. Aceasta este o etapă normală în dezvoltarea copilului și nu trebuie interpretată ca un aspect negativ în dezvoltarea sa. Spre deosebire de adulți, copiii nu au capacitatea de autocontrol. Copiii mici încearcă să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lor, iar când nu reușesc să realizeze sau să obțină ceea ce și-au propus, apelează la opțiunea cea mai simplă pentru alungarea frustrării – tantrumul.

Frustrarea este o parte imposibil de evitat pe măsură ce învață cum funcționează corpul lor, obiectele și oamenii din jurul lor.

Accesele de furie sunt des întâlnite în cel de-al doilea an de viață, un atunci când copilul învață să vorbească. Copiii mici înțeleg, în general, mult mai mult decât pot exprima în cuvinte. Pe măsură ce limbajul se îmbunătățește, frecvența și intensitatea tantrumului descrește.

O altă situație cu care se confruntă cei mici este marea nevoie pentru autonomie. Copiii își doresc să fie independenți și să aibă un oarecare control asupra mediului din jurul lor. Toate acestea creează cadrul perfect pentru luptele interioare de putere, întrucât copilul gândește “Pot să fac asta de unul singur” sau ” Vreau asta, dă-mi-o!”. Atunci când copiii descoperă că nu pot avea ceea ce își doresc, apar “norii” de tantru.

Alte câteva cauze comune ale tantrumului sunt: copilul caută atenție sau e obosit, îi este foame sau nu se simte confortabil.

Copiii care au accese de furie dese, prezintă și alte probleme cum ar fi: sug degetul, dau din cap, udă patul sau au probleme cu somnul. În aceste cazuri, copilul trebuie consultat de un doctor de familie, pediatru sau psiholog, mai ales dacă tantrumul durează mai mult de 15 minute sau apare de 3 ori sau mai mult pe zi pentru copiii cu vârsta mai mică de 1 an și mai mare de 4 ani.

Cum liniștim copilul cu tantrum?

Sfaturi pentru copiii mici, de 1-2 ani, și pentru cei care nu au accese de furie frecvente sau severe:

  • Evitați stresul (oboseala, foamea ș.a.)
  • Fiți conștienți de sentimentele copilului. Distrageți atenția copilului în cazul suspectării unei crize de furie.
  • Identificați factorii care declanșează tantrumul: cumpărături, vizite, mesele în familie, etc. Folosiți modalități pentru a ușura impactul acestor evenimente asupra copilului: programați-le atunci când copilul e bine odihnit, mâncați înainte de a ieși afară sau la cumpărături etc.
  • Când apare un tantrum, păstrați-vă calmul.
  • Asteaptați până la epuizarea tantrumului. Ignorați comportamentul nedorit până ce copilul renunță. El poate desprinde ideea ca tantrumurile lui vă captează atenția.
  • Asigurați-vă că tantrumul nu este răsplătit în niciun fel.
  • Fiți calm și consecvent. Dacă cedați presiunilor tantrumului în unele situații, iar în altele rezistați, problema se poate agrava.
  • Răsplătiți comportamentul corect.


Cum facem față tantrumurilor severe și repetate și la copilul mai mare de 2 ani:

  • Țineți un jurnal al tantrumurilor copilului pentru următoarele 7-10 zile. Un tabel în care să înregistrați ziua în care apare tantrum-ul, unde are loc, ce s-a întâmplat chiar înainte de a apărea (ce a declanșat tantrumul) și imediat după accesul de furie (dacă copilul s-a liniștit singur, dacă ați cedat presiunilor lui, etc.)
  • Identificați situațiile care declanșează tantrumul de cele mai multe ori (oboseala, cumpărăturile, orele de masă).
  • Identificați cauza exactă: cea mai comună este refuzul de a face ceva.
  • Identificați consecințele tantrumului.
  • Stabiliți un sistem de recompense pentru a încuraja copilul să rămână calm.
  • În cazul copilului mai mare, învățați-l să facă față unor situații în care, de regulă, ar izbucni într-o criză de furie.


2 opțiuni pentru momentele când copilul face un tantrum:

  • Ignorați tantrumul.
  • Folosiți time-out-ul, mai ales dacă crizele sunt severe și vi se pare dificil să le ignorați.


Când trebuie să ceri ajutor?

Nu trebuie să vă consumați de una singură. Este o idee bună să cereți ajutorul medicului atunci când: Fiți cu noi pe facebook:

  • vă este greu să țineți crizele în frâu și ele devin mai mult decât sâcâietoare
  • aveți probleme în controlul propriilor emoții și aveți tendința de a vă mânia sau de a pierde cumpătul
  • tantrumurile copilului vă restricționează activitățile și perturbă liniștea familiei.


Copilărie fericită alături de odorași!