Fii Sanatos


Castravetele - sănătate și plăcere

11/06/18 (6010 vizualizari)

Castravetele este cunoscut drept unul dintre cele mai sănătoase alimente, aşa că nu este de mirare faptul că este pe locul patru în topul celor mai cultivate legume din lume.

Această legumă oferă o combinaţie unică de nutrienţi ce ne ajută să ne menţinem hidrataţi, să scăpăm de toxine şi, de ce nu, să ne împrospătăm tenul, mai ales pielea sensibilă de sub ochi. Datorită gustului dulce, castraveții sunt foarte populari și reprezintă o gustare răcoritoare în zilele însorite. În plus, ei sunt bogați în vitamine și acizi minerali, dar au foarte puține calorii (15 kcal). Castravetele constituie o sursă importantă de potasiu, fier, siliciu, fosfor și magneziu, care sunt depozitate cu precădere în coaja lui. Tot în coajă este depozitată și cea mai mare parte a vitaminei C, a vitaminei A, D și a vitaminelor complexului B (B1, B2, B3, B5, B6). În fruntea listei substanţelor nutritive din castravete se află cucurbitacina, lignanii şi flavonoidele. Aceste trei tipuri de fitonutrienţi care se regăsesc în castraveţi oferă beneficii importante, în special antioxidante, antiinflamatorii şi anticancer, notează publicaţia „Prevent Disease“, care a realizat o listă cu beneficiile castraveţilor, care mai de care mai surprinzătoare. Fiți cu noi pe facebook:

  • sursă de hidratare a organismului – fiind compus din aproape 90% apă, castravetele ar trebui să fie un aliment nelipsit pentru cei care nu beau suficientă apă pe zi. Acesta previne în mod eficient deshidratarea.
  • elimină toxinele – apa din castraveţi acţioneză ca un tub de drenaj asupra toxinelor din organism. De asemenea, consumat în mod regulat, ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi.
  • reduce colesterolul și reglează tensiunea arterială, stimulează oxigenarea muschiului cardiac și îmbunătățește activitatea cardio-vasculară. Un compus numit ”sterol” din castravete ajută la reducerea colesterolului ”rău”, adică LDL – lipoproteinele cu densitate mică şi, datorită conţinutului bogat în fibre, potasiu şi magneziu, ajută la reglarea tensiunii arteriale.
  • bogat în vitamine și minerale – castraveţii conţin vitaminele A, B şi C, care stimulează sistemul imun şi conferă energie. Nutriţioniştii recomandă ca aceştia să nu fie curăţaţi înainte de a fi consumaţi, întrucât coja conţine aproximativ 12% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Castraveţii sunt bogaţi în potasiu, magneziu şi silicon, motiv pentru care este folosit ca parte componentă a tratamentelor în centrele de frumusețe.
  • stimulează digestia şi ajută la pierderea în greutate – castraveţii ar trebui să fie nelipsiţi din dieta celor care încearcă să piardă în greutate. Menține sănătatea intestinelor, prevenind constipația. Castravetele este depurativ şi un excelent diuretic, bogat în fibre, este util în eliminarea surplusului de grăsimi.
  • reduce cearcănele – feliuţele de castravete răcite în prealabil sunt deja un clişeu în tratamentele cosmetice, făcând minuni în cazul cearcănelor. Asta pentru că această legumă are proprietăţi antiinflamatorii.
  • conferă strălucire părului şi unghiilor – siliconul din compoziţia castraveţilor întăreşte părul şi unghiile, oferindu-le în acelaşi timp şi un aspect mai sănătos. De asemenea, stimulează creşterea podoabei capilare.
  • mențin frumusețea pielii - castraveţii sunt ingrediente de bază a multor produse cosmetice, datorită vitaminelor şi antioxidantilor care se regăsesc în conţinutul lor. Pentru iluminarea şi revigorarea tenului, puteţi prepara diferite măsti pe bază de castraveţi proaspeţi. Datorită proprietăţilor astringente se utilizează pe larg în caz de acnee, ten gras, dermatoze, pistrui, pete, pori dilataţi, iritații etc.
  • luptă împotriva cancerului – castraveţii conţin anumiți compuşi (secoisolariciresinol, lariciresinol, pinoresinol), care reduc riscul apariţiei mai multor tipuri de cancer, inclusiv cel ovarian, mamar sau de prostată.
  • reîmprospătează respiraţia – sucul de castraveţi vindecă gingiile şi ajută la menţinerea sănătăţii lor. De asemenea, o felie de castravete ţinută pe cerul gurii timp de 30 de secunde distruge bacteriile din cavitatea bucală responsabile pentru respiraţia urât mirositoare.
  • eficient în infecții respiratorii – în caz de expectorație, tuse, stări subfebrile - fluidifică secrețiile bronșice, calmează tusea.
  • castravetele te scapă de celulită - compoziția castraveților face ca acest fruct să fie o binefacere pentru trup și frumusețe: hidratează și pielea are numai de cîștigat. În plus ai toate șansele să scapi și de grăsimea de pe burtă. Combinația de minerale și vitamine alimentează stratul de colagen, ceea ce face ca celulita să fie tratată din interior cu maximă eficiență, doar mîncînd catraveți proaspeți. Castravetele este un foarte bun laxativ și contribuie la eliminarea toxinelor din organism, aceasta fiind o altă explicație pentru capacitatea castravetelui de a te scăpa de celulită.
  • tratează mahmureala – pentru a evita durerea de cap de după o noapte neliniștită, este bine ca înainte de culcare să mâncaţi câteva felii de castravete.
  • luptă cu arsurile, atît interne, cît şi externe. Dacă mănânci castravete, organismul tău va scăpa de nesuferitele arsuri la stomac (pirozis). Mai mult, dacă aplici castravete pe piele când este arsă de soare, durerea se va diminua, datorită efectului antiinflamator, contribuie la calmarea pielii și restabilirea pH-ului.
  • castravetele alină durerile musculare şi articulare. Toate acele vitamine şi minerale din castravete îl transformă într-un inamic de temut pentru durerile musculare și articulare. Este util în cazul gutei (scade nivelul acidului uric) și reumatismului. Iar siliconul din compoziția castravetelui ajută la întărirea ţesuturilor de legătură din jurul muşchilor şi articulaţiilor.
  • castravetele este bun pentru diabetici, deoarece conţine un hormon de care celulele pancreasului au nevoie pentru a produce insulină.
  • castravetele reduce stresul.
  • un bun ajutor în timpul sarcinii - castraveţii sunt un remediu eficient împotriva greţurilor matinale specifice lunilor de sarcină. De fiecare dată când senzaţia de greaţă apare, este recomandat consumul câtorva felii de castravete proaspăt cu coajă.
  • afrodisiac - aroma castravetelui proaspăt este considerată afrodisiacă.