20/10/17 (4755 vizualizari)
Un nou studiu sugerează că steroizii sintetici din componența contraceptivelor orale pentru femei, pot duce nu doar la micşorarea în dimensiuni a anumitor regiuni ale creierului, dar şi la alterarea funcţiilor acestora.
Cercetătorii neurologi de la Universitatea din California, Los Angeles, au analizat creierele a 90 de femei şi au observat subțierea a două regiuni ale creierului, mai exact cortexul prefrontal lateral şi cortexul cingular posterior. Aceste două regiuni sunt implicate în reglarea emoţiilor, luarea deciziilor şi reacţionarea față de recompense. Cercetătorii sunt de părere că descoperirea ar putea explica de ce anumite femei devin anxioase sau chiar depresive atunci când iau anticoncepţionale.
”Unele femei, în rezultatul administrării contraceptivelor orale, au unele efecte secundare ca emoţii negative, însă constatările ştiinţifice cu privire la aceasta au fost diferite”, spune Nicole Petersen, autorul studiului. Astfel, oamenii de ştiinţă au arătat anterior că, pastilele anticoncepţionale pot influenţa atracţia femeilor faţă de anumiţi bărbaţi, sau pot duce la micşorarea dimensiunilor ovarelor. Iar în 2010, un grup de cercetători din Australia a descoperit că contraceptivele pot duce la alterarea unor regiuni ale creierului asociate cu învăţarea, memorarea sau reglarea emoţiilor, mai exact la îngroşarea acestora, rezultate ce vin în contradicție cu studiile recente. Cercetarea este în stadii foarte timpurii și încă nu s-au studiat dacă aceste efecte sunt permanente sau temporare.
Deci, cercetătorii americani urmează să determine dacă îngustarea acestor regiuni produce oarecare efecte la nivel comportamental. ”Sunt necesare investigaţii suplimentare pentru a determina dacă schimbările de comportament sunt datorate anume îngustării corticale a acestor regiuni, dar şi dacă anume pastilele reprezintă cauza directă sau indirectă a modificărilor morfologice la nivel de creier” este concluzia autorilor studiului, publicată în revista Human Brain Mapping.
Dar nu e cazul să intrați în panică. Chiar dacă pastilele anticoncepţionale se dovedesc a avea aceste consecințe, nu există nici o dovadă ca acest lucru ar fi periculos. Dar cu siguranță e un motiv pentru mai multe cercetări în viitor. Fiți cu noi pe facebook:
"Faptul că o formă acceptată de contracepție chimică să posede capacitatea de a modifica structura creierului uman este un motiv de îngrijorare, chiar dacă schimbările par a fi benigne la moment", susține neurologul Craig Kinsey, de la Universitatea din Richmond, SUA, în Scientific American, cu referire la studiul australian din 2010. În orice caz, femeile trebuie să dispună de toate informațiile medicale și neurobiologice, pe care le pot folosi în luarea deciziilor personale cu privire la metodele de contracepție."
Sursă: sciencealert.com
Foto: csid.ro