Fii Sanatos


Cum să crești un copil rezistent emoțional? 20 de tehnici simple și eficiente

03/01/19 (24543 vizualizari)

Un studiu realizat pe 1.600 de adolescenți a subliniat două trăsături pe care le aveau în comun cei mai rezistenți copii din punct de vedere emoțional. Acești copii au răspuns afirmativ la aceste două enunțuri:

  1. Am părinți care țin la mine.
  2. Am părinți care mă ascultă.

Studiul, realizat în Australia de Andrew Fuller, un renumit psiholog de copii și adolescenți, a dezvăluit astfel, de unde pornește rezistența emoțională a copilului și ce trebuie să-i oferiți dvs., ca părinte.

Oricât de mult ați încerca să-l protejați, la un moment dat, copilul dvs. va fi rănit emoțional: poate va fi necăjit la școală de alți copii, ori prietenii îl vor lua peste picior pentru că nu are cel mai nou model de telefon. Copiii pot fi destul de răi, iar al dvs. poate ajunge să sufere din motive care par banale. Tocmai de aceea, trebuie să-l învățați cum să fie puternic, pentru a face față mai ușor provocărilor. Fiți cu noi pe facebook:

Iată 20 tehnici simple prin care puteți ajuta copilul să fie puternic:

  1. Nu-i mai spuneți “Sunt ocupat! Am treabă! Nu pot acum”. Pentru un copil, dragostea nu se traduce prin cadouri, ci prin timp și atenție.
  2. Închideți telefonul mobil, tableta, laptop-ul, televizorul și oferiți-i copilului tău timp de calitate, șansa unei comunicări adevărate.
  3. Atunci cînd îi vorbiți, priviți-l în ochi.
  4. Ascultați-l cu adevărat! Nu-l întrerupeți, fiți interesat de ceea ce spune.
  5. Nu renunțați la discuțiile înainte de somn.
  6. Fiți calm.
  7. Petreceți timp doar tu cu el, mai ales dacă în casă mai sunt și alți frați. Momentul de 1 la 1 este foarte important. Pentru că atunci cînd vine vorba despre subiecte delicate, este foarte puțin probabil să vorbească în prezența altor persoane.
  8. Oferiți-i multe îmbrățișări și mângâieri.
  9. Zâmbiți-i de fiecare dată când vă cheamă, când vă întreabă ceva.
  10. Făceți-vă timp. Stați cu toții relaxați, fără a fi presați de un program.
  11. Cînd lucrurile sunt complicate, nu le complicați și mai mult. Dacă aveți un copil care plânge nervos, păstrați-vă calmul. Dacă vă enervați, nu veți rezolva nimic. La fel și în situațiile în care sunteți pus în fața unui comportament mai dificil al copilului. Dvs. sunteți adultul și trebuie să dați dovadă de maturitate, măiestrie și finețe în astfel de situații.
  12. Oferiți-i libertate! Dacă mergeți la restaurant, lăsați-l să-și comande singur. Încurajați-i independența și fiți mai mult un ghid și un observator atent, nu un conducător.
  13. Scrieți de mână mici bilețele vesele, ori cu mesaje de afecțiune sau încurajare.
  14. Jucați-vă pe covor, stați pe iarbă. Prima și cea mai importantă punte de legătură cu copilul este prin joc.
  15. Păstrează toate cadourile pe care le primești: de la castane, felicitări stângace, flori de cîmp. Păstrează ceea ce îți dăruiește și ține cadoul la vedere. Va simți că îl apreciați mult.
  16. Spuneți-i “Te iubesc!”. Nu vă fie teamă de aceste cuvinte și, în niciun caz, jenă să vă arătați sentimentele. Până la urmă, este copilul dvs. și el merită cel mai mult aceste cuvinte.
  17. Arătați-i că-l iubiți.
  18. Arătați-i că-l respectați.
  19. Fiți mereu acolo pentru el, la orice oră.
  20. Nu țipați la el, nu-l pedepsiți, nu-l bruscați, nu-l jigniți atunci cînd vă spune că a făcut ceva.

Sursa: www.centruldeparenting.ro