Fii Sanatos


Cum să savurăm dintr-o primăvară fără avitaminoză

13/03/18 (5703 vizualizari)

Oboseală nejustificată, lipsă de energie, somnolență sau insomnie, scăderea capacității de concentrare și a forței fizice, diminuarea sau creșterea poftei de mâncare, dureri de cap, iritabilitate, chiar o ușoară depresie – sunt simptome clasice a asteniei de primăvară. Organismul este epuizat, lipsit de vitalitate și forță, sistem imunitar slăbit în timpul iernii. Iar una din cauze este aportul insuficient de vitamine și minerale. Aceasta afectează nu numai starea generală, dar și aspectul exterior: pielea feței capătă o nuanță gri, apar cearcăne sub ochi, pielea se descuamează, părul devine fragil și începe să cadă, apar dureri la nivelul articulațiilor etc.

 

Vitaminele sunt necesare organismului pe tot parcursul anului, dar primăvara mai mult ca oricând.

Vitamina C – vitamina forței

Vitamina C sau acidul ascorbic este cea mai importantă "vitamină a primăverii". Prin efectul său antioxidant, contribuie la încetinirea proceselor degenerative, inhibând îmbătrânirea și dezvoltarea tumorilor. Intervine în metabolismul calciului și al altor minerale, stimulează producția de interferon, participă la sinteza fibrelor de colagen, a cartilajelor și oaselor, scade colesterolul și ajută la absorbția fierului în intestine.

Semnele carenței de vitamina C sunt: oboseală, astenie, depresie, lipsa poftei de mîncare, dureri osoase, amețeli, hemoragii.

Surse naturale de vitamina C sunt: citrice, fructe de pădure, coacăze negre, măceșe, căpșuni, zmeură, legumele cu frunze verzi, varza, ardeii, roșiile, pătrunjelul, cartofii, merele, broccoli, kiwi, etc.

Doza zilnică recomandată – 200 mg/zi. Procesul de fierbere a legumelor și fructelor, precum și uscarea lor duc la distrugerea vitaminei C.

Vitamina A – aliatul văzului

Este esențială pentru o vedere bună, are un rol important în protecția pielii și mucoaselor, în creșterea și formarea oaselor, în rezistența organismului la infecții. În natură, există sub 2 forme: retinol (găsită în alimentele de origine animală) și provitamina A sau beta-caroten (se găsește atît în alimentele de origine animală, cît și în cele de origine vegetală).

Carența de vitamina A se manifestă prin diminuarea gustului, diaree, erupții acneice, ulcerații la nivelul globului ocular, afecțiuni ale aparatului uro-genital, lipsa poftei de mîncare, etc.

Surse naturale de vitamina A sunt: grăsimi de pește, ficat, gălbenuș, lactate, verdețuri (spanac, urzici, stevie, loboda, varza), legume și fructe de culoare portocalie (morcovi, roșii, ardei, dovleac, porumb, sfeclă, piersici, caise, mango, curmale).

Doza zilnică recomandată – 5000 UI. Această vitamină este rezistentă la temperaturi crescute.

 

Vitamina D - vitamina soarelui

Vitamina D sau calciferol, este esențială în resorbția calciului și fosforului la nivelul intestinului, având un rol esențial în formarea oaselor.

Carența de vitamina D produce rahitism la copii și osteomalacie la adulți. În ultimii ani, cancerul, bolile autoimune, unele sindroame metabolice au fost asociate cu deficitul de vitamina D.

Surse alimentare de vitamina D sunt: peștele gras (somon, ton, macrou, sardine), gălbenusul, untul, lactatele nedegresate, ciupercile. Spre deosebire de celelalte vitamine, D se poate produce în organism, mai precis în piele, sub acțiunea razelor ultraviolete.

Doza zilnica recomandată - 400 UI/zi.

 

Vitamina E – vitamina tinereții

Vitamina E sau tocoferol, are rol în buna funcționare a sistemului nervos, a sistemului muscular și a glandelor sexuale, previne bolile degenerative, formarea cheagurilor de sânge, infertilitatea.

Carența de vitamina E este rar întâlnită, pentru că majoritatea alimentelor contin vitamina E, iar aceasta este stocată în organism și nu este eliminată.

Surse alimentare de vitamina E sunt: uleiurile vegetale, nucile, alunele, germenii de grîu, gălbenusul.

Doza zilnică recomandată – 15 mg. Vitamina E este distrusă prin prelucrarea termica a alimentelor, congelare, depozitarea pe termen lung, expunerea îndelungată la aer.

 


Vitaminele grupului B - aliatul creierului

Au un rol esențial în buna funcționare a sistemului nervos și muscular, în producerea globulelor roșii. 

Carența de vitamina B produce anemie, dureri abdominale, parestezii, căderea părului, crampe musculare.

Sursele naturale de vitamina B sunt: cerealele integrale, drojdia de bere, nucile, legumele și fructele, gălbenusul, carnea, peștele.

Cei mai predispuși carenței de vitamine sunt copiii și vîrstnicii, femeile care alăptează, cei care consumă alcool sau fumează, persoanele cu boli cronice.

 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a evita avitaminoza și a avea o viață sănătoasă, oamenii trebuie să consume cinci fructe și legume zilnic. Roșiile, castraveții, salata, ridichile, ceapa, usturoiul verde, spanacul, urzicile, sparanghelul, sunt doar cateva dintre alimentele care nu trebuie să lipsească din dieta noastră de primăvară.

Deseori însă, nu avem o dietă care să asigure necesarul de vitamine și minerale, și atunci există tendința de a apela la suplimentele nutritive. Fiți cu noi pe facebook: