Fii Sanatos


"Dacă nu vaccinați copiii, le încălcați drepturile"

20/10/17 (3542 vizualizari)

Vaccinarea. Raportul dintre eficacitate și inofensivitate

Vaccinarea a ajutat omenirea să depășească boli letale care pe timpuri coseau milioane de oameni, iar abandonarea vaccinării va duce la revenirea infecțiilor devastatoare. De ce boli și cum ne protejează vaccinurile, ce temeri sunt legate de imunizare și care sunt diferențele între vaccinuri?

Istorie

Vaccinarea nu a început cu Jenner, care vaccina voluntarii contra variolei de la vaci, dar mult mai devreme. În secolele VIII-X în India și China se practica variolizarea: lichidul din bule de la pacienții cu forme ușoare de variolă se aplica într-o incizie în pielea oamenilor sănătoși. Această metodă proteja împotriva infectarii cu variola, deși, uneori, oamenii mureau, deoarece virusul era viu.
Mai târziu variolizarea era folosită și în alte multe țări din Europa, metoda a venit din Turcia, fiind adusă de soția ambasadorului britanic la Constantinopol, Lady Mary Wortley Montagu în 1718. Ea a suporatat variola și a vrut să-și protejeze copiii. Aflând de la turci despre această metodă, și-a vaccinat fiul de șase ani.
Cu toate acestea, pionierul vaccinării în Europa este considerat medicul englez Edward Jenner. Acesta a folosit pentru prima dată virusul variolei taurine, mai puțin periculos decât cel care provoaca boala la om. Observațiile făcute pe parcursul a 30 de ani l-au condus la concluzia, că mulgătoarele care au suferit de variola taurină au suportat mai bine variola umană. In 1796 el a făcut prima vaccinare publică împotriva variolei. Deși în cercurile largi a fost supus ridicolizării și satirizării, erau răspândite caricaturi în care oamenilor vaccinați le creșteau cap de bovine și coarne, Jenner a demonstrat că a avut dreptate. El a infectat un băiat vaccinat cu variola și acesta nu s-a îmbolnăvit.
În Rusia, prima vaccinare împotriva variolei si-a facut-o Ecaterina a II, oferind un exemplu supușilor săi.
În continuare dezvoltarea științifică a vaccinării este asociata cu imunologul francez Louis Pasteur. El a creat vaccinuri împotriva rabiei, holerei, rubeolei, antraxului.

Mecanism de acțiune

Pentru a înțelege modul în care acționează vaccinul, e necesar de a întelege cum funcționează sistemul imun. Depistând agentul patogen - bacterie sau virus, celulele imune – leucocitele ”se înarmează și atacă inamicul”. În arsenalul lor au proteine-anticorpi care se leagă cu proteinele-antigene bacteriene sau virale și astfel neutralizează inamicul. După ce infecția a fost învinsă, rămâne ”memoria imunologică”.
Celulele imune rămân la datorie și sunt activate rapid, în cazul în care organismul se confruntă cu aceeași infecție. Anticorpii rămân în sânge si indica că organismul a dezvoltat imunitate.

Vaccinul poate consta din patogeni uciși sau atenuați, dar poate fi creat și în mod artificial prin bioinginerie. Cel mai important este ca acesta să conțină anumite proteine-cheie ale bacteriilor sau virușilor, care sunt antigene și induc un răspuns imun. Pentru că agentul patogen este ucis sau atenuat, această reacție nu este puternică - oamenii nu se îmbolnăvesc cu adevărat. Dar pot avea febră, pot apare unele simptome, deoarece sistemul imunitar a înghițit momeala și se luptă cu ea. Reacția organismului va trece, iar memoria imunologică va rămâne. Atunci când se va confrunta cu această infecție, organismul va fi înarmat pentru a face față mai rapid și mai ușor.

Vaccinuri și boli

Mișcarea împotriva vaccinarii a început odata cu introducerea acesteia și continuă si astazi. Cei care sunt împotriva vaccinarii au două argumente: primul – vaccinurile sunt ineficiente, al doilea – vaccinurile sunt periculoase.

Despre ineficiența - până în prezent știința încă nu a inventat nimic mai bun pentru a proteja împotriva infecțiilor.
Vaccinarea reduce vehement decesele cauzate de infecțiile periculoase care anterior faceau ravagii prin epidemii rămase în istorie- acesta este un fapt bine cunoscut. Pe timpuri de variola se îmbolnăvea aproape fiecare om, numărul de decese în timpul epidemiilor se cifra la milioane în diferite regiuni ale lumii. În prezent, variola este oficial recunoscută ca fiind învinsă. Ultima infectare a fost înregistrată în 1977. După crearea unor vaccinuri specifice, infecțiile cum ar fi tuberculoza, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita, rujeola și altele au devenit mult mai puțin periculoase.

Acolo unde se refuza vaccinarea, apar focare de boli.

 • Tusea convulsivă, Marea Britanie. În 1974, după ce au fost raportate reacții la vaccin, acoperirea cu imunizare prin vaccinare a scăzut de la 81 la 31%. A urmat o epidemie, mai mulți copii au murit.
 • Tusea convulsivă, Suedia. Între 1979-1996 a fost în vigoare un moratoriu privind vaccinul, iar în această perioadă 60% dintre copiii sub vârsta de zece ani au fost infectați cu pertussis. Doar o supraveghere medicală minuțioasă a menținut nivelul mortalității pînă la 1 copil pe an.
 • Rujeola, Olanda. Un focar de rujeolă a avut loc din cauza eșecului de imunizare a unor grupuri din motive religioase. Trei decese.
 • Difteria, CSI. Între anii 1990-1995, în țările din fosta Uniune Sovietică a avut loc o epidemie de difterie. S-au îmbolnăvit mai mult de 150 de mii persoane. Circa 5 mii au decedat. Focarul a fost asociat cu un număr mare de copii nevaccinați. Acoperirea cu vaccinare a fost mai mică de 70%.
 • Poliomielita, Nigeria. Poliomielita a apărut la începutul anilor 2000, din cauza poziției liderilor religioși de a convinge oamenii să nu vaccineze copiii cu vaccin oral. După aceea, poliomielita a apărut si în 12 țări vecine, unde a fost adusă din Nigeria. În Nigeria, în 2005, 600 de copii au murit de rujeola, din cauza refuzului de vaccinare.
 • Poliomielita, Afganistan și Pakistan. Regimul radical islamist a inițiat interdicția cu privire la vaccinare. Mai mult decât atât, angajați ai organizațiilor internaționale, care efectuau vaccinări, au fost atacați în anii 2012-2913. În total 36 de persoane din echipele de vaccinatori au fost ucise. În 2011, Pakistan a înregistrat 198 de cazuri de poliomielita, mai mult decât oriunde altundeva în lume.

Desigur, vaccinul nu protejează întotdeauna împotriva infecțiilor, însa chiar dacă persoana vaccinată se îmbolnăvește, va suporta boala într-o formă mai ușoară.

Epidemiologii atribuie un rol important în prevenirea epidemiilor imunității colective. În cazul în care marea majoritate a oamenilor din populație sunt vaccinați, agentul patogen nu se poate multiplica și transmite în mod eficient, iar epidemia nu va avea loc. Se consideră că vaccinarea trebuie să acopere 90% din populație. Cu toate acestea, opiniile referitor la imunitatea colectivă sunt împărțite.

În fiecare an apar discuții cu privire la necesitatea de a se vaccina impotriva gripei. Unii oamenii cred că gripa nu este o boala prea gravă, fapt cu care epidemiologii nu sunt de acord, susținând că gripa este periculoasă, în special la copii și persoanele în vârstă. Gripa este diferită de infecțiile menționate mai sus prin aceea că virusul este în continuă schimbare. De aceea, efectul vaccinării împotriva gripei nu durează toată viața, iar medicii insistă că gripa sezonieră necesită vaccinare în fiecare an. Potrivit academicianului Nikolai Briko, șef al departamentului de epidemiologie la Universitatea de Medicina din Moscova” I.M. Sechenov”, vaccinul protejează împotriva gripei doar in 80-90%. În același timp, potrivit unui sondaj vaccinul antigripal inactivat are un efect mediu la reducerea simptomelor de gripă și pierderea zilelor lucrătoare din cauza bolii.
Pentru a preveni un caz de infecție gripală, e necesar de a vaccina 71 de persoane.

Riscuri

Vaccinarea provoacă frica din cauza complicațiilor postvaccinale. Adesea, se confundă reacția organismul la vaccinare cu complicațiile propriu-zise. Reacția acută a organismului apare deoarece sistemul imunitar reacționează la antigenul ce se conține în vaccin. Deaceea, locul injectarii este de culoare roșie, temperatura corpului crește, copilul plânge, uneori strident și poate avea crampe. Aceste semne îi ingrijoreaza pe părinți, dar chiar și o astfel de reacție acută, trece fără consecințe.

Complicațiile sunt dereglări grave, care nu trec desinestătător.

Experții recunosc că acestea apar, dar cu o frecvență foarte redusă.

 • De exemplu, la vaccinul BCG (contra tuberculozei), cu o frecvență de 1 la 1 milion de vaccinati, în caz de imunodeficiență congenitală, se poate dezvolta infecție BCG generalizată.
 • La vaccinul DTP (vaccin combinat împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive), reacțiile mai severe sunt determinate de bacilul inactivat al tusei convulsive, antigenii căruia pot afecta țesutul cerebral. Însa în caz de îmbolnăvire de tuse convulsivă tulburări persistente ale creierului apar cu o frecvență de 600-2000 la 100 mii de bolnavi, iar la vaccinare – frecvența este de 0,2-0,6 la 100 mii vaccinați.
 • Encefalopatia și encefalita apar în tuse convulsivă cu frecvență 9-40 la 10 de mii de cazuri, iar în cazul vaccinării - 0,1-3,0 la 100 mii vaccinați. Decesul din cauza pertusis - 100-4000 cazuri la 100 mii bolnavi, la vaccinare -0,2 cazuri la 100 mii vaccinați.
 • Vaccinul viu polio pentru administrare orală poate provoca - poliomielita paralitică vaccin-asociată cu o frecventa de 1 la 1-3 milioane vaccinuri. Acesta este un virus viu ce cauzează boala. Riscul este mai mare pentru prima vaccinare, așa că pentru primele două vaccinări este recomandat vaccinul polio inactivat.
 • Vaccinul rujeolic în 1 la 1 milion de cazuri poate provoca encefalita.
 • Vaccinul împotriva rubeolei este absolut contraindicat în timpul sarcinii.

Coincidenta sau cauza?

S-a spus multe despre faptul că vaccinurile pot provoca la copii autism, mai ales este învinuit vaccinul DTP. Acest punct de vedere nu a fost confirmat în studii epidemiologice, dar este și greu de combătut, deoarece cauzele autismului nu sunt clare până la sfârșit pentru oamenii de știință.
Se întâmplă astfel că orice boală este considerată a fi o consecință a vaccinului, deoarece începutul acesteia a coincis cu vaccinarea.
Mai multe astfel de cazuri au fost relatate în filmul regizorului australian Sonya Pemberton, recent prezentat la festivalul de filme științifice contemporane "360º".
Copilul a suportat convulsii după vaccinare, iar apoi a dezvoltat o leziune a sistemului nervos, suferind accese convulsive. Părinții erau siguri că această boala este o complicație după vaccinare. Dar sa dovedit că copilul are o mutatie rara care cauzeaza boala - sindromul Dravet (un tip de epilepsie).
Momentul care a declanșat boala a fost creșterea temperaturii după vaccinare. Boala ar fi apărut oricum, vaccinul a scos doar în evidență anomalia genetică.
Un alt copil din Statele Unite a dezvoltat poliomielită după vaccinare cu vaccinul polio viu oral. El a fost unul  din un milion de copii infectați după vaccinare. Tatăl său a obținut ca medicii americani să treacă la vaccinul inactivat, mai inofensiv. Fiind deja, un om matur, care toată viața se luptă cu boala, el spune că nu este împotriva vaccinării, deoarece anterior de poliomielita sufereau sute de mii de copii.
"Uneori boala și vaccinul au o conexiune temporară, deoarece boala începe la aceeași vârstă când copiii sunt vaccinați. Dar relația nu este cauzală, "- a spus Leila Namazova-Baranov, director adjunct al " Centrului Științific de Sănătate pentru Copii " al Academiei de Științe Medicale din Rusia.

Riscul de a dezvolta boli infecțioase periculoase, care determină complicații severe este de mii și milioane de ori mai mare decât riscul de complicații de la vaccin.

Medicii subliniază că nu toate infecțiile pot fi prevenite prin călire sau sport. Infecțiile respiratorii - da, dar nu și altele. Concepția că este mai bine să suporți boala și să dobândesti imunitatea în mod natural - este un mit. "Dobândește, dacă supraviețuiește, - spune Nikolai Briko. Există și alte argumente: riscul de deces într-un accident de mașina este mult mai mare – însă nimeni nu renunță la achiziționarea unei mașini din această cauză.
Calendarul național în majoritatea țărilor dezvoltate include 15-17 vaccinuri. Nici in SUA, nici in Marea Britanie, nici în Australia, nu veți putea da copiii la grădiniță fără vaccinare. Pe de altă parte, părinții refuzând vaccinarea copiilor, încalcă drepturile acestora. Potrivit Declarației cu privire la drepturile copilului, acesta are dreptul la toate îngrijirile medicale disponibile."

Există copii care au probleme de sănătate de la naștere. Pentru acești copii, recomandările pediatrilor pot fi tratate din poziții opuse. Unii anulează vaccinările. Altii, printre ei și Leila Namazova Baranova, cred că copiii cu probleme și deficiențe trebuie să fie în primul rând protejați de infecții. Doar că ei vor fi vaccinați în mod individual și cu supraveghere atentă.

Profesorul Mihail Kostinov, șeful laboratorului de vaccinoprofilaxie și imunoterapie al Institutului de Cercetari Științifice în domeniul vaccinurilor și serurilor imune din Rusia a confirmat faptul că trebuie să fie abordată cu precauție vaccinarea copiilor cu boli ale sistemului nervos, în cazul în care este vorba de componența pertusis a vaccinului DTP.

Garanție a calității vaccinurilor este procesul de producere în conformitate cu standardele internaționale GMP. Întreprinderile producatoare de vaccinuri trec la acest standard.

Trezesc îngrijorare și substanțele-conservanți incluse în vaccin, cum ar fi mertiolat sau thimerosal, compușii de mercur. O altă substanță potențial toxică - hidroxidul de aluminiu, care este folosit ca adjuvant. "In prezent, compușii de mercur nu sunt folosiți, se utilizează alți agenți de conservare, iar hidroxidul de aluminiu - este o substanță reactogenă care poate provoca reacție locală, dar nu complicații. Fiți cu noi pe facebook:

www.gazeta.ru